1 / 4

Aayan Hirsi Ali – Necredincioasa

Aayan Hirsi Ali si-a scris memoriile intr-o carte pe care a denumit-o „Necredincioasa”. "Necredincioasa" pentru ca somaleza Aayan Hirsi decide pe parcursul vietii sale provocatoare, sa renunte la credinta musulmana si mai mult decat atat, sa chestioneze cuvintele Profetului si versetele coranice care permit cele mai crunte abuzuri la adresa femeilor. Hirsi este o cunoscuta feminista, atee si aparatoare a drepturilor femeilor din Islam. (Vezi activitatea organizatiei pe care o conduce (Ahafoundation.org/)

Necredincioasa poate fi achizitionata si online pe site-ul Elefant.ro.


Cartea este de o profunzime ravasitoare, Ayaan Hirsi ne poarta parca fara sa ne dam seama, pe teritorii politico-filosofice. Ayaan isi povesteste viata de somaleaza, viata unei fetite carei i s-au taiat organele genitale, viata unei tinere care trece prin tumultul razboiului civil in Africa; ea relateaza tumultul vietii extrem de dure a africanilor unde magia triburilor strabunilor se amesteca in locuri ca Somalia, cu imperativul religiei musulmane. Faptul ca femeile sunt practic interzise ca indivizi in aceasta cultura, primeste conotatii politice puternice.

Emigrata in Olanda, fugind din "lanturile" unei casatorii impuse si mai apoi studiind stiintele politice, Hirsi ajunge in final membra a Parlamentului olandez, unde aduce in discutie lucruri care nu mai fusesera spuse niciodata pana atunci: "De ce Coranul, daca propovaduieste o religie a Pacii si Iubirii, permite cele mai crunte abuzuri la adresa femeilor? De ce atat de multa suferinta printre aceste femei?"

"M-am trezit gandindu-ma ca acest Coran nu este un obiect sfant, ci un dosar istoric, scris de catre oameni. Este o versiune a evenimentelor perceputa de oameni, scrisa la 150 de ani de la moartea profetului. Si era o versiune din perspectiva unei mentalitati tribale, arabe. Raspandeste o cultura care este brutala, bigota, fixata pe controlul femeilor si foarte dura in razboi", scrie Aayan Hirsi Ali in cartea sa.

Curajul de a aduce aceasta perspectiva in lume inseamna amenintari cu moartea si ura din partea comunitatii islamice la adresa acestei femei. Alaturi de Theo Van Gogh, Ayaan Hirsi Ali a scris scenariul pentru filmul de scurt-metraj Submission in care femei care se roaga in niqab lui Alah au pe trup scrise versetele care permit suferinta lor. Filmul realizat in anul 2004 a dus la moartea regizorului olandez,  acesta fiind asasinat de catre grupari islamice. Ayaan Hirsi Ali relateaza episodul cu durere in cartea ei si isi aminteste cum la randul sau a trait timp de o buna perioada inconjurata de garzi de corp.

Filmul "Submission", datorita caruia regizorul olandez Theo Van Gogh a fost asasinat, iar Ayaan Hirsi a primit amenintari cu moartea:

 

 

 

Foto main: Shutterstock.com, carte foc, carte in flacari

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri