Arta culinara reprezinta o adevarata provocare in ceea ce priveste combinarea potrivita a diferitelor ingrediente, cu scopul de a obtine echilibrul perfect dintre gust si miros. Un rol important in acest proces de multe ori epuizant il joaca mirodeniile, care, pe langa calitatile medicinale, au capacitatea de a schimba total gustul mancarii. In cele ce urmeaza, iti prezentam 5 plante aromatice, pe care le poti creste in interior, la ghiveci, pentru a te putea bucura de proprietatile lor.

Patrunjel

In tara noastra, patrunjelul este, cu siguranta, cel mai popular. Originar din zona mediteraneana, patrunjelul poate fi crescut la ghiveci cu succes, intrucat este foarte usor de intretinut. Acesta se planteaza intr-un vas mare, ce ii permite dezvoltarea radacinilor, in timpul toamnei sau in prima jumatate a primaverii. Patrunjelul se amplaseaza intr-o zona cat mai luminoasa, la o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius.

 

Calitati medicinale: Mai bogat in vitamina C decat portocala, patrunjelul este un bun antiseptic pentru tubul digestiv, ajuta la tratarea halenelor, tulburarilor menstruale, indigestiilor sau anemiei, in vreme ce, daca este folosit in cantitati mari, poate preveni Parkinson-ul sau chiar cancerul. Un alt motiv pentru care ar trebui sa cresti si sa consumi patrunjel este faptul ca este bogat in calciu, vitamina B12, magneziu, iod, potasiu, aminoacizi.

Busuioc


Provenind din Asia tropicala, busuiocul este o planta extrem de aromata, ce poate fi crescuta cu succes in interior.

 

Calitati medicinale: Busuiocul este un bun dezinfectant, fiind recomandat in cazul ranilor, aftelor, gingivitelor sau intepaturilor de albine, aplicandu-se frunzele zdrobite direct pe zona afectata. De asemenea, este un remediu natural pentru vindecarea bronsitelor, durerilor de stomac, ulcerului gastric, faringitei, infectiilor urinare sau cefaleei.

 

Tarhon