Poți îmbunătăți felul în care arată bucătăria ta mult mai simplu decât pare la prima vedere, iar mai jos sunt câteva dintre aspectele de care ar fi bine să ții cont, pentru a-ți pune, cu succes, ideile în practică.

Acordă atenție punctelor cheie ale bucătăriei

 

Bucătăria are trei puncte cheie (chiuveta, blatul de lucru și masa) pe care le poți schimba oricând, pentru a aduce un plus de confort și funcționalitate. Calitatea acestora este cea care imprimă stilul bucătăriei. Astfel, poți opta pentru:

 

    o chiuvetă de dimensiuni potrivite spațiului de care dispui, cu alveole multiple, realizată din materiale rezistente la șocuri mecanice, cu design elegant, armonizat cu restul decorului din cameră; totodată, este important să îi sporești funcționalitatea, alegând o baterie cu gâtul lung sau mobil, de exemplu, și un blat în care lavoarul să poată fi încorporat, ca să folosești eficient spațiul în bucătărie; așadar, acordă atenție nu doar obiectului în sine, ci și pieselor de mobilier și accesoriilor pentru chiuveta din bucatarie;

 

    un blat de lucru rezistent la temperatură și lovituri, ușor de curățat și care să nu se păteze; există numeroase modele ce răspund acestor condiții, de la cele din piatră până la cele laminate, din PAL; secretul unei amenajări reușite este să asortezi culoarea blatului cu pardoseala, pentru a realiza armonie cromatică, dar și pentru a-l scoate în evidență;

 

    o masă de bucătărie, care să fie și zonă de lucru, dar și spațiu dedicat altor activități, cum ar fi lucrul de acasă ori temele copiilor; ca să răspundă tuturor acestor funcții, masa trebuie să fie solidă, stabilă și rezistentă; forma acesteia depinde de spațiul pe care îl ai la dispoziție: o masă rotundă este potrivită pentru o bucătărie mare, în vreme ce una mai îngustă este adecvată unei bucătării mici; ia în calcul și mesele pliante, care se pot rabata sau extinde.
Armonizează mai bine culorile din bucătărie

 

Una dintre cele mai la îndemână îmbunătățiri pe care le poți aduce bucătăriei este regândirea spațiului din punct de vedere cromatic. O schemă de culori potrivită trebuie să țină cont de culorile pereților, podelelor și dulapurilor, dar și de cât de intens este utilizată această încăpere, pentru simplul motiv ca unele nuanțe sunt mai ușor de întreținut. Dacă nu te-ai gândit niciodată la acest aspect, e timpul să-i dai importanța cuvenită.

Ține cont de tonurile pieselor de mobilier și ale blatului de bucătărie și ia în calcul că, între acesta din urmă și dulapuri, este bine-venit contrastul.

Ca principiu general valabil, optează pentru o culoare dominantă caldă, intensă și adaugă tonuri blânde, care să scoată în evidență elementele metalice, prezente mereu în bucătărie.

Schimbă accesoriile, pentru un plus de personalitate

 

Elemente precum robinetele, mânerele dulapurilor și corpurile de iluminat sunt cele care dau personalitate spațiului, dar se și uzează foarte repede, într-o bucătărie intens folosită. Deși nu există reguli stricte pentru alegerea unora noi, acestea trebuie să fie în acord cu restul designului din încăpere. 

Câteva ponturi îți vor fi utile:

 

    este recomandat să nu amesteci nuanțele metalice; optează pentru argintiu, arămiu sau auriu și folosește doar una dintre variante; evită să folosești elemente care aparțin unor tipuri de amenajare diferite; limitează detaliile și accesoriile doar la ceea ce este necesar, util și, mai ales, funcțional, astfel încât să nu aglomerezi spațiul.
Adaugă surse de lumină

 

Într-o bucătărie intens utilizată, lumina este un element esențial. Spațiul va avea un aspect foarte plăcut, dacă vei utiliza mai multe surse de lumină și dacă le vei plasa focalizat, în punctele de interes.

Folosește o sursă de lumină pentru plafon și adaugă spoturi deasupra aragazului sau a blatului de bucătărie. Fii inventivă și utilizează sisteme de iluminat cu picior elastic, care să poată fi îndreptate către locul ce trebuie luminat.

Ține cont de faptul că lumina corect utilizată creează umbre și amplifică volumele, astfel că modifică decorul și susține funcționalitatea fiecărei zone.

Pentru foarte multe locuințe, bucătăria a devenit o zonă socială, cu roluri multiple. În consecință, deși rămâne locul unde se pregătește mâncarea, a primit și noi destinații. Amenajată corect, o bucătărie intens folosită va putea răspunde tuturor acestor provocări și va contribui la confortul general al spațiului din casă, iar micile schimbări, cum sunt și cele de mai sus, sunt oportune, din când în când, pentru a aduce un plus de confort și personalitate.

 

 Sursa foto: De la Lucky Business /Shutterstock