Din punct de vedere al Feng Shui, evaluarea unei locuințe se face întâi de la exterior la interior, deoarece formele exterioare pot afecta negativ sau pozitiv locatarii.

În funcţie de mediul înconjurător, consultantul Feng Shui va propune câteva recomandări atunci când ne construim sau ne cumpărăm o casă.

În continuare, se face evaluarea internă a locuinței pentru a vedea dacă sunt colțuri, grinzi, oglinzi sau fântâni arteziene. Primul pas este determinarea fațadei clădirii cu busola chinezească Luo Pan, pentru a stabili care este direcţia cardinală.

Cum să ne alegem terenul casei pentru un Feng Shui corect?

Totodată, specialistul Feng Shui Georgiana Văsuian consideră că forma terenului pe care construim o casă are un impact major asupra locatarilor, pentru că ne poate da indicii importante privind fluxul qi-ului și prin urmare modul în care locatarii vor fi influențați. Terenul cu formă pătrată sugerează stabilitatea și este formă ideală pe care se poate construi orice locuința.

Terenul în formă de dreptunghi este iarăși o alegere bună pentru construirea casei, qi-ul își găsește echilibrul atâta timp cât terenul nu este foarte strâmt. Terenul cu formă triunghiulară nu este un teren favorabil, deoarce Qi-ul devine dezechilibrat și vor fi afectați anumiți membri ai familiei. Terenul și locuințele în formă de L nu sunt recomandate, pentru că Qi-ul  va fi, de asemenea, dezechilibrat, deci nefavorabil.