Intre asteptarea ca RADET sa dea drumul la caldura si mutarea hainelor calduroase de pe-un raft pe altul, raceala se poate instala cu usurinta. Pentru a evita astfel de situatii si a avea control termic asupra propriei locuinte, iti recomandam 3 solutii care iti vor aduce beneficii pe termen lung. Iata care sunt acestea:


1. Centrala termica individuala


In 2016, peste 22.000 de apartamente din Romania au trecut de la sistemul comun de incalzire la centrale termice individuale, ce ofera control asupra consumului si a temperaturii de acasa. Centrala termica pe gaz este o optiune mai buna pe termen lung iar instalarea sa porneste de la 3000 de lei.

Cea mai moderna si mai economica centrala termica este cea care foloseste ca tehnica procesul de condensare. Vaporii de apa din gazele de ardere sunt condensati la suprafata schimbatorului de caldura din aparat iar energia lor este pusa la dispozitia sistemului de incalzire, din nou, sub forma de caldura.


Pentru a da randament maxim (109%), centrala trebuie completata si de un sistem de calorifere compatibil, care sa reziste celor 2 cicluri de incalzire a apei, la minimum 35 de grade Celsius.

2. Controlul total asupra temperaturii din casa


Daca ai decis sa te debransezi de la sistemul comun de incalzire sau ai facut-o deja, ia in calcul toate instrumentele care pot imbunatati sau facilita performanta centralei tale termice. Cea mai buna solutie, imediat ce ai instalat o centrala termica, este sa o completezi cu un accesoriu care sa regleze si sa mentina constanta temperatura incaperii in intervalul orar ales, minimalizand pierderile inutile de caldura.


Este vorba despre astfel de termostate de camera, care aduc acest concept la urmatorul nivel, conectand centrala termica la device-uri precum tableta, smartphone-ul sau computerul. Indiferent de temperatura exterioara, poti seta astfel de la distanta temperatura dorita in casa, asigurandu-ti confortul pentru atunci cand vei ajunge acasa. Ai de ales intre termostate de camera cu fir sau wireless, programabile sau neprogramabile, in functie de nevoile tale.

3. Panourile solare, o investitie pe viata


O alta solutie pentru a avea control asupra temperaturii si a consumului, cu o economie remarcabila in sezoanele reci, este sa instalezi panouri solare. Ele sunt de 2 tipuri: fotovoltaice si termice, insa doar ultimele pot furniza caldura, primele fiind folosite pentru electricitate.

Panourile solare se folosesc de energia soarelui pentru a furniza caldura. Sistemele solare active de incalzire utilizeaza energia solara pentru a incalzi un lichid si apoi transfera caldura solara direct in spatiul interior sau intr-un sistem de stocare, prin intermediul acestuia, pentru o utilizare ulterioara. Daca sistemul solar nu poate asigura o incalzire adecvata a spatiului, un sistem auxiliar sau de rezerva asigura caldura suplimentara.

Ia-te dupa proverbul romanesc si fa-ti „sanie” pentru iarna cat mai din timp, pentru a te bucura de temperatura perfecta in caminul tau.



Sursa foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock, Pexels