Majoritatea alimentelor trebuie pastrate la temperaturi scazute, insa trebuie sa ai grija ca frigiderul tau sa nu le raceasca prea mult si sa fie compartimentat astfel incat sa poti depozita mancarea fara sa amesteci fructe cu legume si carne cu lactate. Daca arunci o privire peste aceasta gama de combine frigorifice te vei convinge ca ai de unde alege daca vrei sa iti organizezi mai eficient mancarea si sa o pastrezi proaspata pentru mai mult timp.

Carnea de porc, vita, pui si peste nu trebuie recongelata

Carnea proaspat cumparata trebuie pastrata cat mai mult timp nedesfacuta si depozitata in congelator. Daca o desfaci sa o portionezi, sa o pui in pungi si abia apoi sa o congelezi, cresti riscul de a o expune bacteriilor. Evita sa recongelezi carnea si incearca, pe cat posibil, sa nu o lasi mult timp in frigider. Dupa ce gatesti, portiile in plus care iti raman le poti depozita in frigider pentru maximum 2-3 zile, daca vrei sa le feresti de contaminarea cu bacterii.

  Lactatele rezista mai mult in ambalajul original

Pastreaza branza, iaurtul, smantana si laptele in ambalajul original sau intr-un recipient care se inchide etans. Avantajul lactatelor este ca iti poti da seama imediat dupa miros si gust daca mai pot fi consumate sau nu. Evita, totusi, sa le tii in frigider mai mult de 2-3 zile dupa ce le-ai desfacut.

Branzeturile mai solide pot fi infasurate in folie de aluminiu sau folie de plastic dupa ce au fost desfacute, pentru a-si pastra aroma mai mult timp.

Cand cumperi lapte, alege-l pe cel care vine in recipient de plastic, mai degraba decat cel in cutie de carton. Plasticul protejeaza mai bine impotriva patrunderii bateriilor si il poti consuma mai mult timp, noteaza Realsimple.com.

Fructele si legumele se pastreaza separat

Pastreaza fructele si legumele in sertare separate din combina ta frigorifica. O regula importanta de care sa tii cont este ca unele se strica mai repede si, daca le amesteci, este posibil ca celelalte sa fie si ele contaminate.

Fructele si legumele care se usuca repede le poti pune intr-o caserola perforata sau in pungi de plastic, pentru a le crea un mediu umed, dar care sa permita circularea aerului. Astfel, ele se vor mentine moi si proaspete mai mult timp.

Nu spala aceste alimente inainte sa le bagi in frigider. Umezeala este principalul factor responsabil pentru aparitia mucegaiului si le poate face sa putrezeasca mai repede.

Mancarea ramasa dupa ce gatesti trebuie pusa la frigider rapid

Toate portiile care iti raman in plus trebuie pastrate in caserole cu sistem etans de inchidere. La fel de important este ca recipientele sa fie cat mai plate, pentru ca astfel se vor raci mai repede. Unele bacterii supravietuiesc temperaturilor la care gatesti si pot contamina mancarea daca o tii prea mult timp la temperatura camerei.

Mancarea trebuie pusa la frigider in primele doua ore de dupa preparare si nu trebuie sa iti faci griji daca inca nu s-a racit complet. Frigiderele moderne fac fata si daca mancarea inca mai este putin calda.

Cand gatesti pui sau curcan umplut, este bine ca umplutura sa fie scoasa si depozitata separat, pentru a minimiza riscul extinderii bacteriilor.

Nu tine la frigider sosurile pe care le-ai cumparat la conserva deoarece, odata deschisa, poate da un gust metalic alimentelor.

Nu umple frigiderul pana la refuz. Aerul rece are nevoie sa circule pentru a raci in mod egal toate alimentele si a mentine o temperatura scazuta.

Alimente pe care nu e recomandat sa le tii in frigider

Unele alimente nu au nevoie sa fie pastrate la rece, pentru ca temperaturile scazute le schimba mirosul sau gustul, potrivit Lifehacker.com.

Cartofii tinuti la frigider pot capata un gust dulce atunci cand ii gatesti, asa ca ii poti depozita intr-un sac transparent, la loc uscat. Umezeala si intunericul favorizeaza inmugurirea cartofilor, asa ca daca nu planuiesti sa ii plantezi prea curand, iti va fi mult mai usor sa ii cureti daca nu au facut muguri.

Mierea se pastreaza in borcan, la temperatura camerei, iar vestea buna este ca mierea de calitate nu expira. Totusi, dupa ce ai desfacut borcanul ar fi bine sa o consumi in cateva saptamani, pentru ca nici ea nu este ferita de bacterii, chiar daca are efect antimicrobian.

Ceapa se mentine un timp mai indelungat la frigider, insa dezavantajul este ca isi poate schimba textura si,mai rau, isi transfera mirosul spre alte alimente. Depoziteaz-o la fel ca pe cartofi, dar departe de acestia; apropierea le poate face sa se strice mai rapid.

Pare surprinzator, dar ouale organice pot fi pastrate la temperatura camerei fara a se strica, timp de cateva zile. Daca nu esti sigura de provenienta lor sau cat adevar are in ea eticheta de organic de pe ambalaj, le poti pastra in frigider, pe usa, astfel incat sa nu inghete.

Tu ce alte metode mai stii pentru a te bucura de alimente proaspete pentru mai mult timp?

 

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Anna Omelchenko