Lumina pune in valoare mobilierul, podelele, finisajele si texturile, poate crea un spatiu vizual dinamic sau relaxant si poate mari optic dimensiunea camerei, in timp ce scoate in evidenta celelalte elemente arhitecturale. Specialistii in design interior pun mare pret pe iluminarea camerelor, intrucat alegerea luminii potrivite poate schimba complet estetica unei locuinte, poate da impresia de spatiu cald si deschis sau, dimpotriva, poate transmite un aer sobru sau elegant.

Daca ne uitam aici, la cele mai populare corpuri de iluminat de pe piata, ne putem da seama cu usurinta ce lipseste locuintei noastre si ce fel de lumina are nevoie fiecare camera in parte pentru a fi pusa in valoare.

In functie de atmosfera pe care iti doresti sa o transmita casa ta, noi ti-am pregatit cateva sfaturi si informatii cu care sa obtii un echilibru perfect intre estetica, stil, confort si functionalitate a locuintei tale. In primul rand, trebuie sa stii ca exista trei tipuri de corpuri de iluminat, fiecare avand un rol diferit:

1. Lumina de ambient poate improspata aspectul oricarei incaperi. Lampile amplasate pe pereti sau spoturile cu luminozitate reglabila pot schimba atmosfera locuintei in functie de starea ta de spirit. Casele mobilate modern sunt puse foarte bine in valoare de neoanele cu lumina alba, rece, in timp ce locuintele mobilate clasic arata mult mai bine in lumina calda.

2. Luminile de accent scot in evidenta arhitectura unei camere, detaliile de pe pereti sau obiectele din incapere, daca le amplasezi corect. Cel mai folosite sunt spoturile cu halogen sau veiozele, pe care le poti utiliza pentru a pune in valoare acele elemente care iti plac foarte mult. De exemplu, un tablou sau o rama foto deosebita pot fi evidentiate intr-un mod cu totul inedit daca plasezi deasupra lor un spot de iluminat. Acestea nici nu consuma multa energie electrica, asa ca nu vei resimti efectele in buzunar, cand soseste factura la lumina.

3. Nu trebuie uitata nici importanta luminilor locale, care iti asigura necesarul de lumina atunci cand lucrezi, citesti, gatesti sau te machiezi. Ochii obosesc foarte usor cand iti concentrezi atentia asupra unui lucru fara sa ai suficienta lumina, asa ca o veioza langa pat, pe care sa o poti regla astfel incat sa ilumineze exact paginile cartii pe care o citesti se poate dovedi salvatoare pentru vederea ta.

Pentru a ilumina corect fiecare camera, stabileste de la inceput functionalitatea fiecarei incaperi si gandeste-te ce vrei sa scoti in evidenta. Este recomandat sa incepi cu lumina ambientala, apoi cea locala si cea de accentuare.

Living: pe langa lumina de ambient, foloseste luminile de accent pentru a scoate in evidenta un sigur obiect, de exemplu un fotoliu sau un tablou. Foarte bine functioneaza si sa amplasezi doua abajururi sau veioze in spatele canapelei, la o inaltime de aproximativ un metru, care vor atrage atentia asupra elementului central al spatiului. Iar o masa mare va arata cel mai bine daca ii instalezi deasupra un candelabru care sa atraga atentia asupra zonei in care se serveste mancarea.

Bucataria: lumina ambientala trebuie sa vina de sus, apoi luminile locale care sa iti usureze sarcinile cand gatesti. Cateva spoturi prinse sub dulapurile de deasupra blatului de bucatarie si deasupra chiuvetei sunt suficiente, pe langa lumina ambientala.

Dormitorul este un spatiu foarte versatil cand vine vorba de iluminat. Ideal este ca lumina sa nu fie indreptata spre pat, asa ca alege veioze de perete cu brat mobil, pe care sa le poti manevra in functie de nevoile tale, o lampa langa pat si o lustra eleganta, pentru lumina ambientala. Foarte potrivite aici sunt si corpurile cu luminozitate reglabila, pentru momentele in care vrei sa creezi o atmosfera mai intima.

Baia este una dintre cel mai greu de iluminat camere. Ideale sunt spoturile prinse pe oglinda, insa acestea nu trebuie amplasate deasupra ei, ci mai degraba de o parte si de cealalta, pentru a evita umbrele. Lumina trebuie sa fie puternica, insa pentru momentele cand ai nevoie de o baie relaxanta, poti folosi doua abajururi amplasate in partea inferioara a spatiului.

Odata alese corpurile de iluminat si cum vor fi amplasate ele in locuinta ta, ultimul aspect pe care sa-l iei in calcul este ce fel de becuri vei folosi.

Iata care sunt cele mai intalnite modele de pe piata si ce avantaje au:

 

Becurile incadescente sunt cele traditionale, folosite de zeci de ani, care au inceput sa piarda teren in fata celor ecologice, care folosesc mai putina energie electrica. Avantajul lor este ca sunt mai ieftine pe termen scurt, iar lumina pe care o emana este una calda.

Becurile fluorescente compacte folosesc cu pana la 75% mai putina energie electrica decat cele incandescente si dureaza mult mai mult. Lumina lor este una mai rece, dar acum au aparut numeroase modele care iti ofera o varietate de tonuri. Becurile fluorescente contin mercur, asa ca trebuie sa ai grija cum le manevrezi si le instalezi, scrie National Geographic.

LED-urile sunt la fel de eficiente precum becurile fluorescente si dureaza de trei ori mai mult. Sunt excelente pentru iluminatul local si se incalzesc greu, asa ca nu risti sa te arzi daca le atingi din greseala. Dezavantajul lor este ca sunt putin mai scumpe, insa pe termen lung investitia se amortizeaza.

Becurile cu halogen emit o lumina alba, puternica, asemanatoare luminii naturale si sunt potrivite pentru iluminatul local. Spre deosebire de becurile incandescente, folosesc cu 10-20% mai putina energie.

Indiferent de cum iti decorezi locuinta, retine ca lumina potrivita te poate face sa te simti relaxata, productiva si energica si poate dicta cat de confortabil te simti in propria ta casa, asa ca acorda iluminatului la fel de multa atentie pe cat acorzi alegerii si amplasarii mobilierului.

 

Sursa foto: Shutterstock