Desi „banii nu sunt totul”, pregatirea pentru discutia si negocierea salariului reprezinta un pas important in cadrul inscrierii la un job.
In continuare, iata 6 pasi pentru a-ti asigura un salariu de pornire mai mare in cadrul unei companii:
1. Sa stii cat „valorezi”:
2. Amana pe cat posibil discutiile despre salariu:
Daca ceri un anumit salariu prea devreme risti fie sa fii descalificat, pentru ca acesta este prea mare, fie sa fii considerat sub-calificat, pentru ca salariul este prea mic. Chiar daca nu are loc nici una din cele doua probleme, oricum iti vor fi limitate posibilitatile de negociere a unui salariu mai mare.
Daca ti se cere sa iti precizezi cerintele salariale in momentul cand te inscrii pentru jobul respectiv, poti spune ca esti flexibil sau ca vrei sa castigi „valoarea de piata” sau salariul competitiv pentru o persoana pe aceeasi pozitie.
Daca nu vor sa programeze interviul inainte de a obtine de la tine cerintele salariale, poti intreba care este salariul mediu oferit pentru aceasta pozitie, spune-le ca cerintele tale depind de mai multi factori, printre care si beneficiile oferite de companie, comisioane, procente din profit, oportunitati de avansare sau traininguri, iar apoi spune un interval in care ai dori sa se incadreze salariul.
3. Nu minti asupra salariului curent:
Temandu-se ca nu cumva salariul curent sa le influenteze salariul propus pentru noul job, unii candidati declara castiguri mai mari. Totusi, fac acest lucru in detrimentul lor. In ziua de astazi, companiile fac cercetari mai amanuntite, unele dintre ele interesandu-se si asupra salariului si nu este neobisnuit ca un candidat sa fie respins pentru ca ar fi furnizat informatii false in privinta acestuia.
Cel mai sigur lucru pe care il poti face este sa incerci pe cat posibil sa nu iti divulgi salariul pana nu ai sansa sa demonstrezi ca meriti mai mult.