O femeie ce atinge superlativul, Zaha Hadid este un arhitect care depaseste limitele si impune altele noi, atat in domeniul arhitecturii, cat si in cel al designului urbanistic, in mod constant. Cautand esteticul fantastic, experimentele sale cu conceptele spatiale noi intensifica amenajarile urbane existente. Nascuta in 1950, in Baghdad, Iraq, lucrarile sale imbratiseaza toate campurile designului, pornind de la proportiile urbanistice pana la produse, mobilier si interioare.


A reusit sa se impuna intr-unul dintre cele mai dificile domenii, un domeniu stapanit de barbati, care nu pare a permite femeilor sa isi puna amprenta. Cu toate acestea, Zaha Hadid a uimit o lume intreaga prin forta sa, prin taria sa de caracter, prin curajul si stoicismul care ii sunt principalele trasaturi care o caracterizeaza. Desi a trait in Anglia mai bine de 35 de ani, cunoscuta arhitecta este si va ramane un personaj exotic. Engleza sa ii dezvaluie radacinile arabe, lucru de care este foarte mandra. Desi situatia familiei sale era mai mult decat favorabila, aceasta a dorit sa razbeasca prin propriile puteri, ambitionandu-se sa cucereasca un taram ce parea de neatins.


Intr- un domeniu dominat de barbati, Hadid detine un adevarat palmares, dintre proiectele sale cu care a castigat amintind: The Peak, care, insa, nu a fost construit, Kurfurstendamm, Cardiff Bay Opera House, centrul pentru Contemporary Arts, cladirea BMW, din Leipzig, muzee, sali de concerte, teatre si multe altele. Proiecte precum Vitra Fire Station si pavilionul Land Formation-One din Weil am Rhein, Germania, Bergisel Ski Jump, Innsbruck sau Strasbourg Tram Station, Franta, au atras, dupa sine, aplauzele publicului academic, dar si de rand.