In primul rand, trebuie sa stii ca principalele doua motive pentru care pisicutele strica tot ce prind prin casa sunt plictiseala si dorinta de a fi in centrul atentiei. De aceea, indiferent de tipul de distrugeri casnice exista cateva sfaturi generale:

 

    Achizitionati indeajuns de multe jucarii pentru pisica astfel incat sa nu se plictiseasca in casa.  Cand face cate o boacana, indepartati-o de la locul accidentului fara a ii acorda atentie. Chiar si cearta este o forma de atentie. Cand va vedea ca micile nazbatii nu o scot din anonimat, va inceta. Nu pedepsi fizic pisicuta. Va simti nevoia sa atace. Foloseste un pulverizator cu apa pentru a o indeparta de “locul crimei”. Nu incuraja comportamentul distructiv. Nu o lasa sa te muste sau sa te zgarie.


Pisicile si plantele de apartament

 

Probabil ca nu o data ti s-a intamplat ca pisicuta ta sa sape o mica groapa in pamantul plantei tale favorite. Ai cateva solutii la indemana! Poti sa folosesti o punga pentru a acoperi glastra si pamantul. Trebuie sa faci o gaura prin care planta sa poata sa iasa. Alternativa ar fi sa imbibi o bucata de vata in ulei de trifoi si sa o ingropi in pamantul florii. Solutia cea mai simpla este sa nu ii dai acces pisicutei in camera unde tii plantele.


Daca pisicutei ii place a rontaie frunzele plantelor tale favorite pune-I la dispozitie iarba matei sau salata. Acest “snack” ii va potoli pofta de “verde”. Iarba matei, salata sau orzul au si un rol important in sanatatea pisicii: ingerandu-le, pisica va elimina (prin voma) ghemotoacele de par ingerate.


Unele plante sunt toxice pentru Mitzi. Printre acestea se numara: bambusul, begonia, calathea, cameliile, fragii iasomia, magnolia, orhideele, violeta africana. Aici vei gasi o lista completa de plante toxice pentru pisica: http://www.cfa.org/articles/plants.html

 

Pisicile si cablurile

 

Daca mouse-ul a devenit “wireless”, iar prelungitorul si cablul TV doar o amintire placuta, este momentul sa luati masuri. Puteti pulveriza cablurile cu solutii speciale disponibile in petshop-uri. Aceste solutii vor tine pisica departe de tentatia cablurilor. O solutie de moment ar fi sa parfumati zonele vizate de pisica. Puteti folosi o solutie pregatita in casa: o parte parfum, zece parti apa. Pisicutele nu suporta parfumurile asa ca se vor feri de acea zona.