Propolisul este apreciat pentru efectele sale uimitoare asupra sanatatii si frumusetii inca din antichitate.

Despre PROPOLIS

Cuvantul “propolis” provine din limba greaca si inseamna “inaintea cetatii”. A primit acest nume pentru ca oamenii au observat ca albinele folosesc propolisul la intrarea in stup, avand rol in apararea stupului de bacterii, fungi si mucegaiuri. Propolisul este folosit astfel de albine pentru a proteja sanatatea stupului.

Propolisul a fost utilizat inca din antichitate pentru proprietatile sale, egiptenii si grecii foloseau foarte mult propolisul in scopuri curative, urmand apoi, mult mai tarziu, sa fie folosit si pe taramurile Europei de astazi.

Propolisul – continutul in substante nutritive si bioactive

Alaturi de laptisorul de matca si miere, propolisul face parte din cele mai active produse ale albinutelor. Propolisul este considerat unul dintre cele mai puternice antibacteriene naturale, vand totodata rol biostimulator si antiinflamator.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Caria dentară – ce este și cum se tratează 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

Cercetatorii au studiat efectele propolisului si au descoperit astfel ca acesta este un adevarat medicament natral, distrugand peste 20 de specii de bacterii, peste 30 de tipuri de virusuri si aproximativ 10 specii de fungi (ciuperci), dar si mucegaiuri.

Propolisul prezinta un miros puternic, un gust amar si acru totodata, iar culorile difera in functie de rasinile pe care albinele le-au folosit in producerea acestuia.

Foto: Propolis - beneficii sanatoase@Shutterstock.com

Compozitia chimica a propolisului reprezinta un cocktail de substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (antibacterian si bactericid), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu, zinc etc), substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolisul.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

El contine in medie 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleuri eterice, proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis.

Derivatii flavonici (flavonoidele), foarte raspanditi in mediul vegetal, au foarte multe calitati terapeutice, cele mai importante fiind actiunea asupra capilarelor, asupra permeabilitatii si fragilitatii vaselor de sange (le conserva integritatea), efectul vasodilatator si hipotensiv.

De asemenea, flavonoidele au actiune benefica asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antiviral. In propolis se gaseste si acidul ferulic, cu actiune antibacteriana (bactericida si bacteriostatica) si aglutinanta (calitati utile in tratarea ranilor greu vindecabile).

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața? Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Propolisul contine si multe vitamine, in special din complexul B (B1, B2, B6, B12), dar si vitamina A, vitamina C, vitamina E.

De asemenea propolisul este bogat in enzime, substante antiinfamatorii, antibiotice naturale.

Foto: propolis granule @Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri