ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Carnavalul clatitelor, prejmer, 2009

Voteaza
*****Scor: 5 din 1 vot
 

Editia a cincea a 'Carnavalului clatitelor' se desfasoara, in zilele de 14 si 15 februarie, la Prejmer. Inainte de 1990, manifestarea era organizata de sasii care locuiau in numar mare in localitate.
Dupa ce majoritatea acestora a plecat in Germania, tinerii din Prejmer au avut initiativa de a reinvia obiceiul mostenit de la comunitatea sasilor si de a-l continua adaugand traditii si obiceiuri actuale.
Manifestarea este organizata in fiecare an inainte de intrarea in Postul Pastelui, relateaza Agerpres.
Cu o seara inaintea carnavalului, tinerii se intalnesc sa-si pregateasca mastile pentru a doua zi, in atmosfera traditionala a cantecelor si dansurilor populare germane.
Dimineata, cete de feciori mascati colinda satul calari. Din alai fac parte acordeonisti, tobosari, trompetisti, mascati si traditionala caruta cu soba in care se pregatesc clatitele pe care tinerii le ofera localnicilor, primind in schimb faina, zahar, oua, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogosilor servite la balul mascat, care se desfasoara ulterior.
Tinerii obisnuiesc sa fure in caruta cu coviltir cate o fata, pe care parintii trebuie sa o rascumpere. Ziua se incheie cu parada mastilor si petrecerea la balul mascat.

Sursa : Ziare.com
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: