ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Mancaruri cu vinete


Reteta mea e tocmai buna pt acest sezon, si inca pt vreo luna si jumatate de aucm incolo
A LESINAT IMAMUL!

Da, a lesinat de placere dupa ce a mancat!!!
Daca vreti sa va incantati familia, prietenii si musafirii, iata reteta

INGREDIENTE
2,5 KG VINETE PUFOASE
cateva rosii coapte, le curatam de pielita/coaja
iarna folosim bulion sau rosii in bulion
2 CEPE ROSII,
3 ARDEI GRASI COPTI, putem coace si pentru iarna, ii punem in pungi la congelator
USTUROI
SARE, PIPER, DUPA GUST
ULEI MAI MULTISOR

ATENTIE! Se mananca rece, cu o bere rece alaturi, ori un vinisor alb rece
Cine a fost imamul? Un oaspete de seama, un cleric, deci un fel de preot musulman, poate o fi fost chiar Nastratin Hogea...
Mancarea nu este o zacusca, nu este o salata, nu este o musaca.
Coaceti vinetele ca pt salata - iata un alt truc: coaceti mai multe, din care va mai puneti la congelator, ca pt iarna, daca obisnuiti, daca nu, faceti de acum incolo, si alta data veti mai avea de rezerva, ori pt salata de vinete, ori pt zacusca usoara de vara, ori pt mancarea Imam bayildi- apoi le scurgeti bine, dar nu le tocati, le curatati de seminte, ardeii i-am copt, am aruncat cotoarele, ii tocam, iar ceapa, de preferinta rosie, de la bulgaroaicele din orice piata, o tocam solzisori.
Cum "montam" mancarea:
intr-un vas pt cuptor, daca nu aveti special teflonat sau de Jena, nu-i nimic, intr-o cratita punem un rand de vinete, desfacute frumos in fasii, rosiile frumos pasate, ceapa, ardeii, putin usturoi, turnam si ulei destul, apoi repetam, deci facem soua sau trei operatiuni din acestea, uleiul trebuie sa scalde bine mancarea, daca ne ramane, il scurgem, di il folosim cu foarte mult spor la alta mancare cu vinete, spaghete cu vinete, ori zacusca de vara, ori musaca de vinete.
Introducem la cuptor, lasam sa se coaca, vreo 30 minute
SE MANANCA RECE, PUNEM PATRUNJEL IN PLOAIE!
POFTA BUNA!
NATALIA IONESCU

VINETE PANE' UMPLUTE CU BRANZA DULCE..................4vinete,3 oua,100g branza de vaci,3 linguri faina,pesmet,ulei ,o legatura patrunjel, sare......................................cureti vinetele de coaje,le tai pe lungime in 6 felii,le sarezi si le lasi o ora.apoi le stergi cu un servetel le treci prin faina si le prajesti in ulei.cand se racesc,le lipesti cate 2 cu o lingura de branza de vaci proaspata amestecata cu un galbenus si un praf de sare.treci apoi vinetele prin faina,ouale ramase si pesmet si le prajesti in ulei incins.le presari cu patrunjel verde tocat marunt, cand sunt gata...........POFTA BUNA 1

nu m-ai citesc ca lesin si eu,imi plac mult vinetele,printre alte retete eu fac salata de vinete cu maioneza,e delicioasa!

De la: d_elena, la data 2009-01-26 13:12:53VINETE PANE' UMPLUTE CU BRANZA DULCE..................4vinete,3 oua,100g branza de vaci,3 linguri faina,pesmet,ulei ,o legatura patrunjel, sare......................................cureti vinetele de coaje,le tai pe lungime in 6 felii,le sarezi si le lasi o ora.apoi le stergi cu un servetel le treci prin faina si le prajesti in ulei.cand se racesc,le lipesti cate 2 cu o lingura de branza de vaci proaspata amestecata cu un galbenus si un praf de sare.treci apoi vinetele prin faina,ouale ramase si pesmet si le prajesti in ulei incins.le presari cu patrunjel verde tocat marunt, cand sunt gata...........POFTA BUNA 1

Am descoperit ceva asemanator in Cairo si am incercat sa reconstituiesc reteta acasa

6 ... 8 vinete mai subtiri la corp ( daca se poate sa aibe diametrul unui PET de 0,5 litri);
2 cepe mari albe;
2 cepe mari rosii;
4 ardei grasi;
4 ... 5 rosii coapte;
marar, patrunjel usturoi dupa gust;
sare, piper dupa gust.

Se spala foarte bine vinetele se indeparteaza cozile si se taie pe din doua pe lung.
Cu o lingura se scoate continutul(miezul) astfel incat ceea ce ramane sa nu fie mai gros de un centimetru.
Ceapa tocata marunt se pune la calit in ulei de masline, si se vor adauga pe rand ardeii, rosiile si miezul vinetelor tocat marunt sare, piper verdeturi, usturoi pisat.
Cand sunt pe jumatate patrunse, se se iau de pe foc, se pot lasa putin la racit, apoi cu ceea ce am pregatit se unplu vinetele ramase. Fiecare jumatate de vanata se impacheteaza in folie de aluminiu si se da la cuptor 30 ... 40 minute.
Se servesc dupa ce s-au racit cu verdeturi deasupra si eventual putin usturoi.
Eu le-am servit pe paine prajita ( 1/2 vanata pe o felie de paine).
Coaja (pielita neagra a) vinetei poate fi consumata, nu altereaza gustul.
Dupa parerea mea merg foarte bine cu un pahar de vin alb demisec Recas de exemplu.
Lasati imaginatia sa zburde, ve-ti uimiti de rezultate.
Pofta buna.

De la: ionescu natalia, la data 2008-08-14 18:24:44 Reteta mea e tocmai buna pt acest sezon, si inca pt vreo luna si jumatate de aucm incolo
A LESINAT IMAMUL!

Da, a lesinat de placere dupa ce a mancat!!!
Daca vreti sa va incantati familia, prietenii si musafirii, iata reteta

INGREDIENTE
2,5 KG VINETE PUFOASE
cateva rosii coapte, le curatam de pielita/coaja
iarna folosim bulion sau rosii in bulion
2 CEPE ROSII,
3 ARDEI GRASI COPTI, putem coace si pentru iarna, ii punem in pungi la congelator
USTUROI
SARE, PIPER, DUPA GUST
ULEI MAI MULTISOR

ATENTIE! Se mananca rece, cu o bere rece alaturi, ori un vinisor alb rece
Cine a fost imamul? Un oaspete de seama, un cleric, deci un fel de preot musulman, poate o fi fost chiar Nastratin Hogea...
Mancarea nu este o zacusca, nu este o salata, nu este o musaca.
Coaceti vinetele ca pt salata - iata un alt truc: coaceti mai multe, din care va mai puneti la congelator, ca pt iarna, daca obisnuiti, daca nu, faceti de acum incolo, si alta data veti mai avea de rezerva, ori pt salata de vinete, ori pt zacusca usoara de vara, ori pt mancarea Imam bayildi- apoi le scurgeti bine, dar nu le tocati, le curatati de seminte, ardeii i-am copt, am aruncat cotoarele, ii tocam, iar ceapa, de preferinta rosie, de la bulgaroaicele din orice piata, o tocam solzisori.
Cum "montam" mancarea:
intr-un vas pt cuptor, daca nu aveti special teflonat sau de Jena, nu-i nimic, intr-o cratita punem un rand de vinete, desfacute frumos in fasii, rosiile frumos pasate, ceapa, ardeii, putin usturoi, turnam si ulei destul, apoi repetam, deci facem soua sau trei operatiuni din acestea, uleiul trebuie sa scalde bine mancarea, daca ne ramane, il scurgem, di il folosim cu foarte mult spor la alta mancare cu vinete, spaghete cu vinete, ori zacusca de vara, ori musaca de vinete.
Introducem la cuptor, lasam sa se coaca, vreo 30 minute
SE MANANCA RECE, PUNEM PATRUNJEL IN PLOAIE!
POFTA BUNA!
NATALIA IONESCU


MI-ai facut o pofta de mooor

Si iata o reteta din Africa de Vest:
Niciodata pana acum vreo luna nu am mai auzit de gem de vinete, dar dupa ce am gustat mi se pare neasteptat de delicioasa. La prima vedere m-am mirat foarte mult si ma gandeam la vreun gust de ghiveci, dar nu va puteti imagina ce surprinsa am fost dupa ce am gustat. Lamaia este cea care ii da gust cu adevarat.
Nu va pot spune cantitatile foarte exacte, deoarece dupa ce am gustat am facut si eu acasa asa, "la ochi" dar in principiu ingredientele sant proportionale ca la orice reteta de gem.

Ingrediente:

- 3-4 kg de vinete
- 1,5-2 kg de zahar (depinde de gustul fiecaruia)
- 200 ml zeama de lamaie
- 1 varf de cutit sare
- arome:
vanilie sau tot cea ce doriti si va place. Dupa gustul meu cel mai bine se asorteaza aroma de fructe tropicale sau citrice.
- dupa dorinta - coloranti (pe cat posibil naturali)


Vinetele se taie in 4 si se fierb in apa cu putina sare. Eu in timpul fierberii am schimbat apa de cel putin 2-3 ori sa iasa gustul acela specific. Dupa ce sant bine fierte, se scot pielitele si se trec printr-un pasoar (sau o sita) pentru a separa semintele (exact ca la sucul de rosii). Vinetele strecurate de coaja se pun la fiert cu zaharul si aromele. Dupa ce au fiert si au scazut la consistenta dorita, se adauga zeama de lamaie se mai fierbe vreo zece minue si apoi se procedeaza ca la orice gem, adica se pune in borcane si deasupra se pune un conservant ori se sterilizeaza (un fel de pasteurizare).
Pentru a obtine aroma dorita, scoateti cateva linguri de gem, amestecati cu zeama de lamaie si apoi puneti cate o lingura de gem in cateva compotiere. Amestecati doar o mica picatura din fiecare aroma - sau combinatii de arome si alegeti aroma care va place cel mai mult. Nu uitati ca zeama de lamaie este cea care ii da gustul si deliciul special.
Nu este obligatoriu, dar pentru colorare, eu am folosit un ceai f f concentrat de bisap - un fel de hibiscus minune care se gaseste aici este de culoare rosie si are un fantastic gust acrisor.

images.google.com/images?gbv=2&hl=en&safe=off&newwindow=1&ei=ERI...

VINETE UMPLUTE...
aceasta reteta, se poate face cu orice fel de legume, sau carne tocata.. eu le-am facut si cu carne, si vegetariene, si sunt foarte bune...

se iau 4-5 vinete, depinde de cite portii doriti, se pune cite doua jumatati la portie, (daca sunteti mai infometat/a.. :)..)
o 1 kg de carne/vita( sau de care doreste fiecare,se poate face cu orice fel de carne) 2-3 cepe ,2 ardei grasi,2 morcovi, piper,patrunjel si usturoi dupa gust..
Se taie vinetele pe jumatate,se scoate miezul asa incit sa ramina 1cm de grosime,si se sareaza inauntru, se lasa cu gura in jos, pina se pregateste umplutura.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit cu 3-4 linguri de ulei,se adauga carnea, si se mesteca bine, pina se schimba la culoare, se adauga ardeii, si morcovul, se lasa aproxim 10 min la calit toul, la foc iute, se da l aracit putin, si se adauga 3 oua,usturoiul, patrunjelul,piper si sare dupa gustul fiecaruiase umple vinetele, cu aceasta umplutura, si se dau la cuptor, pina se inmoaie vinetele.. se scot se presra cascaval deasupra si cimbru daca doriti, se servesc calde, cu orice fel de garnitura...
PARE PUTIN COMPLICAT, DAR SUNT FOARTE USOR DE PREPARAT SI FOARTE ...RAPID..
Am mai facut si cu spanac in los de carne, si acelasi procedeu... sunt foarte gustoase... POFTA BUNA...


VINETE UMPLUTE...
aceasta reteta, se poate face cu orice fel de legume, sau carne tocata.. eu le-am facut si cu carne, si vegetariene, si sunt foarte bune...

se iau 4-5 vinete, depinde de cite portii doriti, se pune cite doua jumatati la portie, (daca sunteti mai infometat/a.. :)..)
o 1 kg de carne/vita( sau de care doreste fiecare,se poate face cu orice fel de carne) 2-3 cepe ,2 ardei grasi,2 morcovi, piper,patrunjel si usturoi dupa gust..
Se taie vinetele pe jumatate,se scoate miezul asa incit sa ramina 1cm de grosime,si se sareaza inauntru, se lasa cu gura in jos, pina se pregateste umplutura.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit cu 3-4 linguri de ulei,se adauga carnea, si se mesteca bine, pina se schimba la culoare, se adauga ardeii, si morcovul, se lasa aproxim 10 min la calit toul, la foc iute, se da l aracit putin, si se adauga 3 oua,usturoiul, patrunjelul,piper si sare dupa gustul fiecaruiase umple vinetele, cu aceasta umplutura, si se dau la cuptor, pina se inmoaie vinetele.. se scot se presra cascaval deasupra si cimbru daca doriti, se servesc calde, cu orice fel de garnitura...
PARE PUTIN COMPLICAT, DAR SUNT FOARTE USOR DE PREPARAT SI FOARTE ...RAPID..
Am mai facut si cu spanac in los de carne, si acelasi procedeu... sunt foarte gustoase... POFTA BUNA...


se mai poate adauga, impreuna cu cepapa, la calit si ceea ce s-a scos de la vinete.. se toaca marunt, si se pune la umplutura...;)

MUSACA DE VINETE. 3 Ardei grasi,
1KG DE CARTOFI, 1KG DE VINETE, SI CITEVA ROSII BINE COAPTE ,3 CEPE, CASCAVAL RAS O CANA APROXIM.CIMBRU,SARE,PIPER.dupa gust.
Se taie vinetele in felii, pe lungine sau rotunde, cum doriti, depinde de marimea tavii, in care faceti..se sareaza si se dau la scurs, jum de ora.Se taie cartofii in felii potrivite, nu prea groase, rosiile la fel, se taie in felii, cascavalul se da p erazatoarea mare.
Intr-o tava de cuptor, sau de jena, se pune ulei pt uns tava, sau unt, se aseaza pe toata suprafata tavii, un rind de cartofi,se condimenteaza, un rind de vinete de asemeni se condimenteaza, un rind de rosii,cepa taiata juliana, ardei taiati juliana de asemeni. si tot asa, pina se umple tava. se termina cu cascaval ars deasupra. se da l acuptorul incins, pina cind cartofii sunt bine facuti.. se serveste calda, cu salata verde...

POFTA BUNA

De la: umblataprinlume, la data 2009-06-04 03:33:49Si iata o reteta din Africa de Vest:
Niciodata pana acum vreo luna nu am mai auzit de gem de vinete, dar dupa ce am gustat mi se pare neasteptat de delicioasa. La prima vedere m-am mirat foarte mult si ma gandeam la vreun gust de ghiveci, dar nu va puteti imagina ce surprinsa am fost dupa ce am gustat. Lamaia este cea care ii da gust cu adevarat.
Nu va pot spune cantitatile foarte exacte, deoarece dupa ce am gustat am facut si eu acasa asa, "la ochi" dar in principiu ingredientele sant proportionale ca la orice reteta de gem.

Ingrediente:

- 3-4 kg de vinete
- 1,5-2 kg de zahar (depinde de gustul fiecaruia)
- 200 ml zeama de lamaie
- 1 varf de cutit sare
- arome:
vanilie sau tot cea ce doriti si va place. Dupa gustul meu cel mai bine se asorteaza aroma de fructe tropicale sau citrice.
- dupa dorinta - coloranti (pe cat posibil naturali)


Vinetele se taie in 4 si se fierb in apa cu putina sare. Eu in timpul fierberii am schimbat apa de cel putin 2-3 ori sa iasa gustul acela specific. Dupa ce sant bine fierte, se scot pielitele si se trec printr-un pasoar (sau o sita) pentru a separa semintele (exact ca la sucul de rosii). Vinetele strecurate de coaja se pun la fiert cu zaharul si aromele. Dupa ce au fiert si au scazut la consistenta dorita, se adauga zeama de lamaie se mai fierbe vreo zece minue si apoi se procedeaza ca la orice gem, adica se pune in borcane si deasupra se pune un conservant ori se sterilizeaza (un fel de pasteurizare).
Pentru a obtine aroma dorita, scoateti cateva linguri de gem, amestecati cu zeama de lamaie si apoi puneti cate o lingura de gem in cateva compotiere. Amestecati doar o mica picatura din fiecare aroma - sau combinatii de arome si alegeti aroma care va place cel mai mult. Nu uitati ca zeama de lamaie este cea care ii da gustul si deliciul special.
Nu este obligatoriu, dar pentru colorare, eu am folosit un ceai f f concentrat de bisap - un fel de hibiscus minune care se gaseste aici este de culoare rosie si are un fantastic gust acrisor.

images.google.com/images?gbv=2&hl=en&safe=off&newwindow=1&ei=ERI...] Excelenta reteta. Si eu ma dau in vant dupa retetele exotice. Cum imi plac f. mult vinetele, cred ca o voi incerca in toamna asta.

Vinete in evantai
- 2 vinete
- 4 rosii
- 4 linguri parmezan(eu folosesc deseori cascaval)
- 1 lingura oregano, o lingurita busuioc
- sare, piper
- 3 linguri ulei masline(daca nu aveti puteti folosi si de floarea soarelui)
Fiecare vanata se cresteaza pe lung incepand de la varf spre codita, fara a taia pana jos, sa obtinem un evantai.
Uleiul cu oregano si cu busuioc se face pasta in blender, sau il striviti cu chestia aia pisat usturoi...ce aveti la indemana
Se sareaza feliile de vanata pe ambele fete, se ung apoi cu uleiul aromat.
Se presara apoi parmezan sau cascaval Se insereaza apoi cate 2 felii de rosii intre crestaturi
Se mai unge cu restul de ulei vanata pe dinafara si mai presarati parmezan daca vreti.
Se pune in tava de copt. se da la cuptor 45 min la 200C, pana se patrunde vanata bine.
Daca vreti , optional in fiecare ,,pala" de evantai puneti si cate o feliuta de kaizer sau sunculita afumata.
Sunt foarte gustoase si mai ales foarte estetice.

buna fetelor, stiu ca exista o zacuscsa de vinete cu orez pentru iarna, poate gresesc, aceasta zacuscsa este din gogosari copti , orez, vinete ,ceapa si suc de rosii.Cunoaste cineva reteta?

De la: umblataprinlume, la data 2009-06-04 03:33:49Si iata o reteta din Africa de Vest:
Niciodata pana acum vreo luna nu am mai auzit de gem de vinete, dar dupa ce am gustat mi se pare neasteptat de delicioasa. La prima vedere m-am mirat foarte mult si ma gandeam la vreun gust de ghiveci, dar nu va puteti imagina ce surprinsa am fost dupa ce am gustat. Lamaia este cea care ii da gust cu adevarat.
Nu va pot spune cantitatile foarte exacte, deoarece dupa ce am gustat am facut si eu acasa asa, "la ochi" dar in principiu ingredientele sant proportionale ca la orice reteta de gem.

Ingrediente:

- 3-4 kg de vinete
- 1,5-2 kg de zahar (depinde de gustul fiecaruia)
- 200 ml zeama de lamaie
- 1 varf de cutit sare
- arome:
vanilie sau tot cea ce doriti si va place. Dupa gustul meu cel mai bine se asorteaza aroma de fructe tropicale sau citrice.
- dupa dorinta - coloranti (pe cat posibil naturali)


Vinetele se taie in 4 si se fierb in apa cu putina sare. Eu in timpul fierberii am schimbat apa de cel putin 2-3 ori sa iasa gustul acela specific. Dupa ce sant bine fierte, se scot pielitele si se trec printr-un pasoar (sau o sita) pentru a separa semintele (exact ca la sucul de rosii). Vinetele strecurate de coaja se pun la fiert cu zaharul si aromele. Dupa ce au fiert si au scazut la consistenta dorita, se adauga zeama de lamaie se mai fierbe vreo zece minue si apoi se procedeaza ca la orice gem, adica se pune in borcane si deasupra se pune un conservant ori se sterilizeaza (un fel de pasteurizare).
Pentru a obtine aroma dorita, scoateti cateva linguri de gem, amestecati cu zeama de lamaie si apoi puneti cate o lingura de gem in cateva compotiere. Amestecati doar o mica picatura din fiecare aroma - sau combinatii de arome si alegeti aroma care va place cel mai mult. Nu uitati ca zeama de lamaie este cea care ii da gustul si deliciul special.
Nu este obligatoriu, dar pentru colorare, eu am folosit un ceai f f concentrat de bisap - un fel de hibiscus minune care se gaseste aici este de culoare rosie si are un fantastic gust acrisor.

images.google.com/images?gbv=2&hl=en&safe=off&newwindow=1&ei=ERI...] Foarte originala reteta. Ce delicatesa rara! Merita incercata. Mie imi plac la nebunie vinetele si le folosesc in salate sau mancare, ciorbe, etc. Dar reteta ta mi se pare f. sofisticata. Ca majoritatea postarilor tale. Te pup.

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: