Caragiale intre vulgar si real

De ce Caragiale? Pentru ca de la el nu s-a mai nascut niciun alt dramaturg roman genial. Pentru ca este astazi la fel de actual, ca si ieri. Pentru ca piesele lui sunt un manifest a ceea ce este vulgar, nepotrivit, inadecvat. Pentru ca a avut totdeauna curajul sa iasa in fata.

Care credeti ca e cea mai reusita montare a lui Caragiale?

Multa vreme am crezut ca "O scrisoare pierduta" cu Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. Astazi oscilez gandidu-ma la "D-ale carnavalului" cu Claudiu Bleont, Emilia Popescu si Catalina Mustata... dvs ce credeti?
snowflake
Postat pe 28 August 2009 01:44
..........caragiale "doua loturi".....si scena de politichie.actuala....
sophia
Postat pe 22 Septembrie 2009 13:14
Imi place Caragiale. Chiar de curand am fost la " O noapte furtunoasa" cu Dan Puric.

Pentru putinii utilizatori amorezati de cultura............Va adorez necontenit
Nirvana
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:32
snowflake
Postat pe 26 Noiembrie 2009 17:46
il iubesc pe domnul Caragiale!!!opera lui este autentica si "din pacate" va ramine mult timp in tarisoara noastra;imaginati-va ce ar fi scris Caragiale dak traia in vremurile noastre...oare politicienii il citesc pe Caragiale??? elena udrea si base au auzit de "O scrisoare pieruta"??? piesa mea preferata e "Napasta" si filmul lui Pintilie "De ce trag clopotele, Mitica?" care a fost facut dupa dramaturgia lui Caragiale e genial!!!
Gipsy25
Postat pe 7 Ianuarie 2010 00:42
de sarbatori imi place sa ma uit la filme vechi.asta ma linisteste cel mai mult.iar" o noapte furtunoas" cu rebengiuc si giugaru, "d-ale carnavalului", cu birlic, cred ca sunt cele mai reusite montari regizorale. adaug la ele, si pe "badaranii" lui carlo goldoni, desi nu-s caragiale
fleurdelis
Postat pe 7 Ianuarie 2010 01:06
De la: snowflake, la data 2009-08-28 01:44:52De ce Caragiale? Pentru ca de la el nu s-a mai nascut niciun alt dramaturg roman genial.

Mai ai de citit...
garbo059117
Postat pe 7 Ianuarie 2010 09:54
si tu nuuu??
fleurdelis
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:34
E al dracu' de reala vulgaritatea din zilele noastre...
eu_vio
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:42
off
fleurdelis
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:43
mai..mie imi place BUBICO

http://www.youtube.com/watch?v=z2dv0PGY7wg

LILO
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:44
io n-am priceput unde e vulgaritatea la caragiale, da' poate nu i-am citit toata opera
pik_nik
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:44
poateeeeeeeeeee..pe la oamenii de cultura??
fleurdelis
Postat pe 7 Ianuarie 2010 21:46
Pik , nici io n-am priceput, dar asta e numele topicului ! Cre'ca-s tareeee blonda ! Ce-o fi scris, saracul, vulgar ???
eu_vio
Postat pe 7 Ianuarie 2010 22:07
g..117, intotdeauna va mai fi de citit, poate un Paul Goma, poate un Marin Sorescu, Blaga... dar totusi Caragiale este si va fi pentru dramaturgia romana ce este Eminescu pentru poezie. Nici un alt dramaturg nu a mai reusit sa surprinda esenta acestui popor. Caragiale, ca si Lovinescu, a fost cel care ne-a denuntat ca pe niste impostori imitatori ce suntem, epigonii altor culturi... Si daca apare ceva original il ingropam in asa-zisele noastre precepte despre civilizatie si arta.

De ce vulgar? Pentru ca este vulgar. Caragiale este dramaturgul vulgului, al celor de jos, cu pretentii de doamne-bine si de monsieuri. "Vulgar" e totusi un termen care s-a deformat un pic in timp. Caragiale este vulgar si real, pentru ca el nu s-a temut sa se descrie pe sine si societatea in care traia. Caragiale berarul...
snowflake
Postat pe 7 Ianuarie 2010 22:12
Si, daca te referi la faptul ca-i reprezinta pe cei de jos, din popor ( desi eu cred ca e vorba mai mult de burghezie in opera sa), de ce nu spui mai bine " Caragiale intre popular si real " ? " Vulgar " suma prea vulgar alaturat operei lui Caragiale !
eu_vio
Postat pe 7 Ianuarie 2010 22:25
Suntem un popor oneros de pudic. Si ne place enorm sa ne ascundem dupa cuvinte, sa le disecam si sa le interpretam dupa cum ne servesc. Prea multi ani de asuprire de catre Poarta Otomana, probabil.

Conform DEX, VULGR, - I. adj. 1. cunoscut de toat lumea; comun, obișnuit, curent. 2. ordinar, grosolan, trivial.
REL adj., s., adv. 1. adj. (FILOZ.) obiectiv. (Lumea ~.) 2. s. v. adevr. 3. adj. concret, palpabil.
VULG s.n. (Depr.) Popor, norod, plebe. Din lat. vulgus PLBE s.f. 1. (n Roma antic) Categorie social de oameni liberi fr o activitate permanent, care triau din cștiguri ntmpltoare și din distribuții fcute de stat. 2. (n evul mediu) Ptura cea mai srac a populației orșenești din apusul Europei, aflat n afara ierarhiei feudale și care, alturi de țrnime, a avut un rol important n revoluțiile din sec. XVI-XVII. 3. (Livr.) Ptur social fr drepturi, asuprit și exploatat; p. ext. mulțime, gloat. ♦ Fig. Categorie social declasat; drojdia societții

Deci, da, opera lui Caragiale e vulgara: e comuna, obisnuita, ordolana, grosolana, triviala, dar reala, obiectiva, GENIALA tocmai datorita acestui lucru. Este o opera a vulgului, a poporului, a plebei, a unei categorii sociale declasate, drojdia societatii. Caragiale, ca si Moliere sau Cehov, nu si-a scris opera ca sa preamareasca figurile vremii, ci ca sa critice moravurile. Este o opera cu un puternic caracter educativ, dar este vulgara. Este ceea ce n-ar trebui sa fim. Si este, mai ales, ceea ce suntem: unii pudici si indecent de decenti, iar altii mitocani si grosolani pana la Dzeu. Si ghici cine sta in frunte?...
snowflake
Postat pe 7 Ianuarie 2010 22:40
snow, hai sa nu fim mai catolici decat papa!
cu toata demonstratia ta, eu nu pun semnul egal intre vulg si vulgar, desi etimologic provin din aceasi familie. substantivul vulgar a capatat intre timp, gresit sau nu, cu totul alte conotatii, in timp ce vulgul a ramas...popor, obisnuit, de rand.
pik_nik
Postat pe 8 Ianuarie 2010 01:06
dar mai ortocsi decat patriarhul se poate?...
snowflake
Postat pe 8 Ianuarie 2010 13:37
ca sa rezum, Caragiale e real, opera e vulgara... Mito si Naica...
snowflake
Postat pe 8 Ianuarie 2010 13:40
De la: snowflake, la data 2010-01-07 22:12:38 a fost cel care ne-a denuntat ca pe niste impostori imitatori ce suntem

Ia zi, nu-i asa ca Romania e o tara minunata, in care nepriceputii se pot etala fara teama de amenda?
(semneaza imitator, Brancusi)

Incearca sa nu mai folosesti persoana I-a plural.
garbo059117
Postat pe 8 Ianuarie 2010 15:10
oooooooo, fara nici o teama..

si tu incearca sa scrii gramatical... si-o sa fim chit..
snowflake
Postat pe 8 Ianuarie 2010 15:12
Ai deschis un topic despre un dramaturg, nu despre abilitatile mele de a scrie gramatical...
sau vrei sa ma intrebi cat platesc fonciirea, atunci chiar am fi chit! Totusi n-am intrat aici sa ma cert cu tine...
garbo059117
Postat pe 8 Ianuarie 2010 15:19
imitator brancusi 117 mai gandeste=te bine, caci daca semnezi asa, cu mine te vei razboi!
fleurdelis
Postat pe 8 Ianuarie 2010 15:22
117, nu ma cert cu nimeni, dar bag seama ca tu vorbesti cu ecoul :

"Ia zi, nu-i asa ca Romania e o tara minunata, in care nepriceputii se pot etala fara teama de amenda?"

"Ai deschis un topic despre un dramaturg, nu despre abilitatile mele de a scrie gramatical..."

nepriceputii sunt de multe feluri.

revenind la topic, nu este despre dramatug, ci despre opera... personal nu simt nici o inclinare in a afla ce fac oamenii in timpul lor liber, nici macar cei celebrii. dar tu oricum de cand ai intrat aici, ai intrat daca nu sa te certi macar sa critici un pic. tipic romanesc. uita-te la postarile tale din urma, daca nu ma crezi... si, da, mai am de citit, intotdeauna voi mai avea de citit, dar cred ca daca cineva l-ar fi depasit pe Caragiale in genialitate am fi aflat cu totii. oameni care se lauda cu abilitatile lor, raspunzand sintetic ca si cum ceilalti nu merita vreun bob din intelepciunea lor am mai vazut...

dar pana la urma eu aici am incercat sa deschid o dezbatere despre opera unui autor care este si se pare ca va fi mereu actuala. mi-am sustinut in mod civilizat - cred eu - parerile, chiar daca ele nu au coincis cu ale altora si am venit cu argumente in sprijinul lor. dar pana la urma fiecare e liber sa creada ce vrea. tu singurele pareri pe care le-ai exprimat au fost despre mine. desi ar trebui poate sa ma maguleasca, eu nefiind honor honorius prigoana, o sa te rog sa te intorci la topic daca mai doresti sa intervii...
snowflake
Postat pe 9 Ianuarie 2010 19:20
Multumesc.
Incepi prin a spune ca vorbesc cu ecoul ... si termini prin a ma invita in topicul tau...

Ti-am criticat acea fraza in care tu ii faci pe toti romanii imitatori... si ti-am dat un exemplu de roman original (altcineva n-a priceput sensul de acolo si a mai scris ca se bate pentru... ).

Hai sa-ti spun doi dramaturgi care sunt cel putin la nivelul lui Caragiale (dupa parerea mea): Blaga si Ionescu.
garbo059117
Postat pe 9 Ianuarie 2010 23:33
Nu i-am criticat pe toti, ci pe majoritatea. Teoria mimetismului a lui Lovinescu enunta foarte bine aceasta idee.

Si... in sfarsit, aud si eu o idee de la dl ...117. Am citit si Blaga si Ionescu si recunosc ca nu mi s-au parut nici pe departe a poseda talentul lui Caragiale. Recunosc ca imi place mai mult Mihail Sebastian decat cei doi enuntati, dar asta este o chestie de gust.

Cat despre "vulgarul" din opera lui Caragiale: mie mi se pare evident. Uitati-va la "D-ale carnavalului": "Eu sunt acasa la amantul meu", "Ba eu sunt acasa la amantul meu.", sau la "O scrisoare pierduta", aventura Zoiei cu Fanica, sau aventura Vetei cu Chiriac. Limbajul lor, modul de comportare.

Spunea cineva despre Caragiale ca ar fi scris despre burghezie. Eu nu vad asa. Oamenii din piesele lui Caragiale sunt niste functionari, nu sunt burghezi. Burghez este Lumanararul lui Camil Petrescu.

Inchei raspunzand unei critici pe care am primit-o privat. Mi s-a spus ca sunt "radicala". Daca "radicalitatea" se refera la a-ti sustine ideile, atunci sunt "radicala", sunt "liber-schimbista", vorba lui Caragiale. Prin ceea ce am enuntat pe acest topic nu am incercat sa schimb ideile cuiva, sa i le bag pe gat cu forta, ci pur si simplu mi le-am sustinut pe ale mele. Si nu cred ca trebuie sa scriu mereu: "asta e parerea mea, cine are alta s-o enunte". Mi se pare evident ca ceea ce scriu e parerea mea, ca nu este 100% adevarata. Dar pe de alta parte apreciez oamenii care au enuntat niste idei, chiar daca ei nu considera ca opera lui Caragiale e vulgara. Opera in sine e o reprezentare a ce e vulgar, Caragiale nu stiu daca era vulgar sau nu, iar opera in mod cert nu este.

Cat despre "radicalitate", voi aprecia intotdeauna un om care isi sustine punctul de vedere, unuia care se invarte dupa cum bate vantul. Iar daca vrea sa aduca si argumente in favoarea punctului sau de vedere mi se pare si mai demn de apreciat, chiar daca eu poate voi considera argumentele sale nefondate.

O seara frumoasa!
snowflake
Postat pe 10 Ianuarie 2010 17:04
De la: snowflake, la data 2010-01-08 13:40:36ca sa rezum, Caragiale e real, opera e vulgara... Mito si Naica...


mea culpa... n-am vrut sa spun ca opera e vulgara, ci ca este un manifest a ceea ce e vulgar...

ajunge atat cenusa sau mai pun?
snowflake
Postat pe 10 Ianuarie 2010 17:15
D'ale carnavalului cu Birlic :D
al_ma
Postat pe 16 Februarie 2012 10:53

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Poker cu Mihaita, Gaitan si Teodosiu 1 De la: ileana_damian 5 Decembrie 2011 13:11
Horatiu Malaele, Mircea Diaconu si Maia Morgenstern 6 De la: garbo_11309 14 Martie 2013 20:57
HELL", de Chris Simion - AVANPREMIERA 19 noiembrie 1 De la: Compania_de_teatru 13 Noiembrie 2014 02:45
Egoistul 2 De la: iasomia 6 Aprilie 2011 16:51
TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ 2 De la: Nirvana 26 Noiembrie 2009 14:35
Setari Cookie-uri