Rautatea: 'Eroare' a naturii noastre divine sau doar 'pecete' a destinului nostru darwin?...

Constat - din ce in ce mai frecvent si deopotriva neplacut surprins si ingrijorat - ca multi semeni de-ai mei considera in mod superficial ca rautatea ar fi urmarea prostiei si lipsei de educatie. Iar aceasta perceptie a devenit in timp, volen-nolens aproape, un fel de ... 'norma' sociala de inter-relationare umana si de raportare la cei din jur...
Aceasta simplista si chiar nedreapta prejudecata mi-a repugnat dintotdeauna tocmai datorita usuratatii ei evidente, facuta parca sa 'dogmatizeze' cartezian o latura considerata insultatoare (nu stiu nici acum de ce) la adresa existentei celorlalti.
Iar 'legatura' lipsita de profunzime dintre rautate si prostie/lipsa de educatie confirma, in opinia mea, refuzul obstinativ si ignobil al realitatii faptului ca in viata sintem cel mai ades victimele doar propriilor noastre preconceptii...
.
Mi-aduc bine aminte ca atunci cind eram copil, cu foarte multi ani in urma, mergeam des la tara la bunicul din partea mamei.
Si tot mergind asa, an de an, am ajuns sa-i cunosc binisor cam pe toti satenii de-acolo.
Si am putut constata ca mai toti erau saraci (unii chiar pauperi), aproape needucati (4 clase elementare nu pot fi considerate educatie, nu?) si teribil deee ... 'prosti'.
Evident dupa standardele de la oras sau ale cuiva cu scoala, ca mine de exemplu...
.
Ceea ce pot insa sa va asigur este faptul ca toti taranii aia - da' absolut, toti fara nici o deosebire - nu erau citusi de putin rai 'fundamental', plini de resentimente grave sau pur si simplu ... ai dracului la modul profund! Chiar daca, evident, aveau multe, foarte multe de 'impartit' intre ei mai tot timpul...
Am putut observa insa in acei ani si ca toti satenii erau foarte harnici si muncitori, politicosi aproape pina la umilinta, curati sufleteste si increzatori de dincolo de ratiune intr-un Dumnezeu benevolent si a toate protector.
Am vazut cu claritate si ca erau generosi, saritori la nevoie si, mai ales, erau dotati cu un exceptional instinct natural, cu un bun simt si o moralitate comunitara cum nu mai gasesti nici la cei mai bine crescuti si educati oameni ai zilelor noastre!
E-adevarat, toate abservatiile astea le-am facut cu foarte multi ani in urma, eu vorbind aici practic despre o civilizatie taraneasca aparent disparuta, apusa, extincta aproape cu totul de pe la noi. Si, cred eu, iremediabil 'compromisa' si imposibil de recuperat...
.
Prostia este un 'dat' natural.
Prostia are aparentza unui ghinion al sortii.
Prostia poate fi chiar un stigmat al propriei vieti, da' in nici un caz nu este un pacat, un blestem sau o deficientza de caracter!...
.
Lipsa de educatie e cel mai ades o 'trasatura' a mediului in care te-ai nascut, din care provii sau ai copilarit si e urmarea 'zestrei' unor parinti needucati si ei, inconstienti sau de-a dreptul ticalosi.
In orice varianta insa, ghinionul unei atari situatii e foarte greu de intors daca n-are cine sa se ocupe temeinic de educatia ta sau daca n-ai in tine minima vointa lasata de la natura de a 'evada' din mediul acela ostil.
Ori acea 'scinteie' divina care face diferentza intre a fi si a putea fi!...
.
Asadar rautatea n-are 'motive' aparent intrinseci si nici un caz nici date constitutive de a avea vreo legatura biunivoca si directa cu prostia si/sau lipsa de educatie, asa cum am aratat 'observational' in primele rinduri...
Rautatea nu e nici macar un dat genetic, desi sintem atit de des tentati sa credem ca semeni de-ai nostri chiar par a fi rai din nastere atunci cind ii vedem cu cita 'placere' sint unii dintre ei plini de cruzime, nemernicie, venin si neomenie...
Rautatea umana in sine - in situ si in vivo - nici macar nu exista! Si nici nu poate subzista de 'sine statatoare'...
Rautatea umana este insa intotdeauna in corelare directa si de raportare la celelalte fiinte umane. Si este indisolubil legata de toate spaimele noastre cognitive si/sau gnoseologice nexplicate sau 'netratate'.
Rautatea are de cele mai multe ori caracteristicile unui fel de 'sindrom' disproportionat de ... auto-aparare fata de frustrarile continui si nedetensionate corespunzator cit si fata chiar de natura noastra permanent duala, divina da' si teribil de ... darwina.
Si, nu in ultimul rind, rautatea pare a fi inadecvarea ultima la o societate umana din ce in ce mai dementa in ' prioritatile' ei legate de ... succes, clase sociale, avere si faima, predominantza culturala a celor 'ajunsi' in dauna celor saraci, umili, declasati social sau 'handicapati' emotional sau cultural...
In fond, rautatea unora si mai ales cea 'generala' e chiar produsul sumei atitudinilor nostre ipocrite, egoiste sau doar tolerante.
Ori a ignorarii - pe principiul nu e treaba mea, nu ma bag - a 'micilor' si aparent benignelor derapaje comportamentale ale semenilor nostri.
Deraieri care in timp, nebagate in seama, trecute cu vederea si necorectate, devin...
...MARILE PROBLEME DE CARACTER de mai tirziu.
.
Marele Nietzsche avea o exceptionala asertiune, una dintre cele mai patrunzatoare vorbe de geniu spuse vreodata de o minte omeneasca:
..."Charakter ist Schicksal"...
..."Caracterul este Destin"...
Din pacate, poate tocmai datorita atitudinilor noastre egoiste si din ce in ce mai indiferente, destinul unora, al unor grupuri sociale sau chiar a unor intregi natiuni a ajuns sa fie dat, aproape apocaliptic, tocmai deee...
.
...LIPSA GENERALIZATA A CARACTERULUI !
.
P.S. Imi doresc sincer la acest topic o dezbatere cit mai la obiect, onesta, fara partis pris-uri lipsite de logica, o discutie cu argumente pro sau contra de bun simt si fara 'glumitze' deplasate asupra subiectului propus; deloc minor sau subsidiar in existenta individuala sau a societatii...
Vreau o atitudine consensuala fair, participativa si lucrativa chiar, izvorita din cunoasterea generala sau din experienta de viata a fiecaruia.
Si solicit o abordare lipsita de mistocarelile stupide sau chiar n.simtite ce incarca 'balastier' mai toate topicele din ultimii ani.
In sensul asta ii rog pe toti cei care sint tentati predilect spre ... caterinca, mistocareala, grobianism sau chiar agresivitate, sa se abtina de la 'sarjele' neprincipiale obisnuite.
Iar daca eventual chiar nu au opinii 'conforme', atunci macar sa aiba respectul cuvenit de a se defula doar in familie, intre prieteni, pe blog-urile/site-urile personale sau la topicele unde sint ... locatari permanenti.
.
Multumesc.
garbo101426
Postat pe 11 Martie 2016 14:14
Punctul meu de vedere, al unei persoane care a inceput liceul in marea schimbare de dupa '89 pot spune ca aceasta democratie a impins lumea spre un "ideal" adica fiecare pe cont propriu, lucru care s-a tot umflat asa ca un bulgare si s-a tot asezat si condimentat.
Au inceput companiile mari in care se cultiva spiritul de competitie si nu neaparat unul onest. Adica rezista cine poate.
In conditiile acestea multi s-au adaptat. Adica, ceva de genul pe mine nu ma intereseaza ca tu ai ce ai, si stii ce faci, sau daca ai vreo problema de sanatate sau joci corect. E ceva de genul, eu imi fac jocul meu, dupa regulile mele, pentru mine pentru a castiga.(Asta mi-a sugerat patronul, isi spune in gand.)
Chiar daca nu a meritat a castigat painea in continure.
Ce daca tu ai fost onest, cum scrie in topic, ai bun simt si pana la urma ai mai fost dat si afara, sau pe tusa si somer si nu te mai cauta nimeni.
Multi frigandu-se cu scosul afara atunci cand ai bun simt si esti corect. Au mai adoptat si ei tactici de nesimtire. Trebuie sa supravietuiasca, nu?
Eu stiu ce inseamna somajul, stiu ce inseamna sa fii dat afara din cauza unor persoane viperide sau nenorocite sau proaste. Stiu ce inseamna sa vine iernile in care costurile sunt mari, sa iti cauti loc de munca la o varsta matura.
Si ce daca mai iei si niste sedative? nu te ai adaptat, ti se va spune.
Chiar daca ai facut investitii in sensul de a te tine la curent cu ce se cere in ziua de azi in materie de joburi.
Iar patronii asa abordeaza lucrurile. Cum am mentionat mai sus dau tonul. Pai daca te umileste in fata colegilor, acestia cum se vor purta cu tine? Din instinct vor da si ei in tine.
Ce daca ai un post de studii superioare si ti se pune si mopul in mana in fata altor colegi? Nu incepi putini sa te inraiesti? Cata putere sa ai sa duci, devii mai nervos la randu-ti, daca te intreaba cineva o anume chestie dupa atata stres sigur ca tonul vocii tale va fi altfel. Atunci poate voi parea si eu in fata omului respectiv un om rautacios.
Dar, asa cred ca se intampla la noi cu toti, suntem calcati in picioare si nu mai suportam, iar altii e o arma a lor rautatea si intimidarea pentru a urca in ierharhie, pentru a da concurenti nedoriti la o parte.
Poate altii vor veni cu completari.
Oricum bun topic
garbo_423165
Postat pe 11 Martie 2016 14:56
Interesant, atit de adevarat si actual si, din pacate, si teribil de trist in acelasi timp comentariul tau, @garbo_423165!...

Care e si o realitate cotidiana ce aproape ca n-are cum sa nu te umple de si mai multi nervi la adresa semenilor lipsiti de caracter.
Riscul cel mai mare insa - tocmai urmare a unei atare stari oarecum generalizate -, este cel de a deveni neputinciosi sau chiar de a ne innrai si a ne transforma la rindul nostru in ... copii 'fidele' ale celor care nu si-au inteles pe deplin roul de OAMENI!

Iar lucrul asta ar fi de-a dreptul tragic...
Atit pt. noi insine cit si pt. ceilalti. Prin exact acest gen de ... perpetuare la infinit a unor atitudini si apucaturi sub-umane atit de indepartate de moralitatea simpla, 'taraneasca', pe care am vazut-o in copilaria mea...

Fiind mai tinar poate n-ai apucat sa cunosti oameni asemeni satenilor de mai sus, pe care i-am amintit nu intimplator in topicul meu.
Aparent paradoxal s-ar putea sa fie chiar mai bine ca nu ai intilnit si astfel de arhetipuri umane. Si asta deoarece, cunoscind realitatea de zi cu zi de azi, ai fi suferit si mai mult...
Da', in mod cert, ai fi avut si alte repere culturale, educationale si de moralalitate. Cei mai batrini inteleg exact ce spun acum...

Multumesc pt. mesaj si pt. ca ti-ai descarcat, oarecum, sufletul aici. Adevarata despovarare va veni insa numai din interiorul tau:
Nu uita, indiferent de ceea ce se intimpla in viata ta, sa ramii tot timpul...
...UN OM BUN!

M-as bucura nespus sa stiu ca existentza celor de linga noi nu ne este chiar ... 'ireparabil' indiferenta.
...Nu tuturor, cel putin.
garbo101426
Postat pe 11 Martie 2016 16:37
Din pacate, rautatea pare a fi, pregnant, in secolul asta al vitezei, o caracteristica profund civilizatorie. Natura creaza cu fiecare generatie oameni poate nu fundamental rai, dar mai indiferenti, mai adaptati vietii, neinteresati de lucrurile firesti, de bunatate, de morala si bun simt, atat de necesare convietuirii umane(mai ales ca cele enumerate transcend conditia umana) cat de a trece prin viata intr-un mod consumatorist, care la randul sau e consumator de resurse pretioase(ma rog, cei care le au).

Deci nu rai, dar totusi mai prosti, nu-i asa?
pinkrainbow
Postat pe 11 Martie 2016 17:55
Pai ce definiție i se poate da rrăutății, fiecare înțelege diferite lucruri prin prin faptul a fii rău.

Răutatea cred ca pornește prin faptul ca oamenilor nule plăcea fie corecți unii cu altii, le place sa îșiffacă viața grea unii la alții.
Prin faptul ca omul nu se exterizeaza el îșimanifesta frustrarea prin anumite moduri,
suporta umilințe de la alții, și se descărca pe alții. Care nu lea făcut nimic
ingerasulluptor1
Postat pe 11 Martie 2016 18:39
Răutatea înseamnă mai degrabă ura,
ingerasulluptor1
Postat pe 11 Martie 2016 18:40
Răutatea a fost mereu, înainte a fost mult mai pronunțată,

eu zic ca oamenii din cauza urii devin rai, din cauza ca altii își bat joc din ei,
sau spre exemplu ura moștenită, spre exemplu ura barbatului pt femeie este nejustificata este moștenită, săi din cauza ca băiatul vede ca mama sau sora merge pe drumul barbatului și face și ea răutăți și apoi de aceea urăște toate femeile,
Eu cred ca la școală nu se iînvață bunul simt, cum oamenii sa se înțeleagă pt ca nu se fac ore de psihologie la clasele mici, ca cei mici sa se accepte intre ei, doar nu vrei sa te invete profesoara de matematica psihologie, sau profesoara de geografie
ingerasulluptor1
Postat pe 11 Martie 2016 18:46
La școală nu se fac ore de psihologie iîn clasele mici, ca copii sa învețe sa se accepte intre ei pt ca sunt diferiți,

doar nu vrei sa îi învețe profesorul dde matematica pe copii ceea ce este bunul simt, sau profesorul de geografie,

la școală nu se fac ore de psihologie din clasele mici, se facedoar la facultate , ccând deja oamenii au deja anumite obiceiuri și le este greu sa se despartă de ele,
ingerasulluptor1
Postat pe 11 Martie 2016 18:51
Sau dacă ma a gândesc ca ura barbatului pt femei ar fii ca cică din cauza femeii barbatul a fost aruncat din rai, și acolo era mâncare mocca și nu trebuia sa gândească, și cică pe pământ este rrău pt ca dacă nu muncești nu ai nimic, sau unii fura dar și aalțiiiîifura pe ei, sși alții ar fura dar nu au ce
ingerasulluptor1
Postat pe 11 Martie 2016 18:54


Ei vezi, de aia imi era mie frica, ca tu o sa gandesti... !!! Noroc ca ai pus un "daca" inainte... asa ca.... dar de fapt tu si cand te gandesti si cand nu, tot aceleasi prostii antice si de demult, spui... !!! Eu cred ca tu ai un vocabular format numai din 72 de cuvinte, asai ?
Ei... acuma spuneti-mi va rog, am fost "RAU" daca am scris ce am scris ? De ce va intreb ? Pai eu nu am simtit nici un fel de rautate in mine !
barboneli
Postat pe 11 Martie 2016 20:30
E redundant cred sa mai insist inca o data (pt. orisice euglena n.simtita) ca desi e topicul meu, faptul ca l-am pus la 'dispozitia' publicului are doar scopul expus cit se poate de clar in enuntz. Si ca inclusiv luarile mele de pozitie sint supuse 'cenzurii' argumentative si - Ooops! - dialogative. Da' doar stricto senso, doar la subiect si doar de catre bipezii civilizati.
In rest, cred ca e absolut inutil si neproductiv sa cenzurezi lipsa funciara de bun simtz...

Eu sper totusi ca poate inteleg pina si prost-crescutii ca topicul prezent n-are nevoie de exemplul lor personal de mitocanie. Chiar daca este tocmai despre lipsa de educatie, rautate si prostie!
Iar mie educatia personala imi impune (cel putin in cazul de fatza) sa nu-mi permit sa fiu deschis 'provocarilor' infantile sau lipsite de maniere...

Tocmai pt. ca este topicul deschis de mine n-o sa raspund nici idiotzilor, nici neamurilor proaste si nici macar stupizilor care se fac mistocareste ca nu inteleg spusele din P.S....
Incerc si in felul asta sa dau ex. de civilitate si sa fiu ... 'gazda' buna cu oricine, chiar si cu aia care fac dovada permanenta ca nu merita nici un fel de consideratie, in nici o circumstantza...

Tuturor celorlalti care au inteles corect demersul meu din topic, le spun bun venit si postari cit mai inteligente si ziditoare!

garbo101426
Postat pe 11 Martie 2016 22:24
Imi cer scuze daca ceea ce am postat a deranjat sau pare cumva "pe langa" subiect.
Sunt observatii personale si trebuie sa recunosti ca instinctul uman, ce lasa fiecaruia drum liber in a-si face propriile reguli, excede conduita de bun simt, oricat de politically correct ne-am pretinde ca societate. Si rautatea cred ca vine pe un model social care functioneaza. Daca imi extrag avantaje din a fi rau, voi proceda asa in continuare. Sunt mai putin importante chestiunile de constiinta, sunt chiar desuete. Vazusem acum putin timp pe un forum afirmatia "Cui ii pasa de morala in zilele noastre? Tre sa fi destept sa te descurci cum poti". Si nu-i un comportament singular, cred ca-i lesne de observat in viata de zi cu zi.

Pe asa baze de gandire si actiune, imi vine destul de greu sa cred ca avem o farama de divinitate in noi. Mai ales ca si credinta e folosita in scop personal de majoritatea... Or fi unii dintre noi atat de rai, de prost "programati" sau ar trebui sa fim iertati toti ca nu stim ce zicem si ce facem?
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 09:15
De ce nu dam dovada de bunatate in chiar imprejurarile cand ne-ar fi cel mai greu s-o facem si suntem "buni" doar cand n-avem de pierdut? Cata inteligenta, iubire si chiar putere de sacrificiu al propriului ego sa aiba omul mileniului trei, care pare a fi mai mult al mamonei decat al lui D-zeu?
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 12:45


"Tuturor celorlalti care au inteles corect demersul meu din topic, le spun bun venit si postari cit mai inteligente si ziditoare !"

Eu sunt unul din ceilalti, aia care n-au inteles corect demersul tau si ce n-am inteles la el sau la ea (postare...) este: cum naiba s-a gasit una din cele mai rele persoane (unii ar zice scorpie, dar eu nu, pentru ca de adevaratelea nu am intalnit pana acum nici o scorpie, asa ca nu stiu exact ce e aia....) si cu o gura asa de murdara in exprimari (uneori, spre foarte des...) sa posteze asa un subiect despre Rautate ?????
Si, cu toate ca este topicul "tau" si probabil ca nu mai dorit ca vizitator, as schimba si "incalceala" titlului, altfel decat l-ai expus, daca-mi permiti sau nu ! In felul urmator:

"Rautatea: "Eroare" a naturii noastre Darwiniste sau "pecete" a naturii noastre divine...?"


barboneli
Postat pe 12 Martie 2016 12:59
Daca ai fi inteles ceva din tema si din ce genereaza agresivitatea verbala uneori...
Cat despre titlu, nu ma mir ca l-ai schimbat in ".. pecete a naturii divine", nu degeaba esti inteligent si bun crestin.
daca e in afara preocuparilor tale, ai putea fi rezervat. Sau e musai sa semnezi condica?
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 13:17


Nu, nu e musai, dar uneori simt un imbold interior sa semnez... !
Ai vazut vreodata (macar in filme despre natura si animale...) o maimuta furioasa ?
Ai vazut vreodata printre vecini sau cunoscuti sau necunoscuti, un om furios ?
Tu crezi ca Iisus sau cum vrei sa-i spui chiar nu a fost furios, agresiv, niciodata ?
Si acum, gaseste asemanarile sau diferentele....

Nu sunt un bun crestin, sunt un bun evreu ca si initiatorul crestinismului.....
barboneli
Postat pe 12 Martie 2016 15:47
Acum nu stiu daca sunt printre ceilalti, insa,sincer, nu ma intereseaza.
Rautatea, dpmdv este,pt unii un mecanism de apărare, pentru altii din ADN,la altii dobândită ca urmare a unor experiente care
i-a convins ca doar fiind rău poti inzbandi in viata. Lipsa de iubire, de sine, din partea celorlalti,pt ceilalți, alt motiv si lista poate continua.Nu cred că are legatura cu prostia, prostia e alta arma periculoasa-combinată cu răutatea,cred chiar "bombă".
De multe ori am observat ca,bun fiind nu iti aduce intotdeauna bucurie,însă să fii rău,cred e un consum psihic prea mare.
Răutatea este uneori confundată cu sarcasmul, mistocareala, unele reactii de moment in urma emotiilor impuse de un stimul etc.
Acum, depinde ce intelege fiecare prin rautate.Eu,una,inteleg răutatea ca lipsa completa a iubirii si multumirii de sine-implicit lipsa acestora pt ceilalti, o asociez sociopatilor.
Restul suntem cu totii rautaciosi,artagosi, sarcastici etc.
Schmetterling
Postat pe 12 Martie 2016 16:48
Si indiferenta fata de ceilalti, adica ceea ce traim in prezent, unde s-ar incadra? Nu la sociopatie? Mai ales ca, multi oameni asa-zis normali, si chiar multi dintre cei de succes, prezinta trasaturi sociopate sau psihopate, statisticile consemneaza faptul asta.
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 17:04
Nevinovatul sarcasm si atitudinea superioara, tot cu bunatatea fac casa.
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 17:26
Niciunul dinte noi nu suntem de o bunătate perfecta, nici eu, nici tu,842, nici inițiatorul.
Asta nu ne face fundamental răi, doar,daca nu avem grija..
Acum, nu vreau sa cred ca toate astea duc spre patologic, însă, undeva ne pierdem in a fi buni.Nu cred că există vreun om absolut bun, poate doar vreun sfânt în viată.
Schmetterling
Postat pe 12 Martie 2016 18:08
...Doar un om f. inteligent poate fi cu adevarat bun, pt ca fiind vorba de un ADN superior, nu putem vorbi de caracteristici umane indoielnice.
Si pt. ca cel care ne-a creat nu si-ar fi putut permite sa creeze doar materie (acei nici prosti, nici destepti, nici rai, nici buni) care sa dovedeasca doar ingratitudine, mediocritate, coruptibilitate, desi proportia acesteia fata de cei care-si merita liberul arbitru, e covarsitoare.
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 18:13
De la: Schmetterling, la data 2016-03-12 18:08:23Niciunul dinte noi nu suntem de o bunătate perfecta, nici eu, nici tu,842, nici inițiatorul.
Asta nu ne face fundamental răi, doar,daca nu avem grija..
Acum, nu vreau sa cred ca toate astea duc spre patologic, însă, undeva ne pierdem in a fi buni.Nu cred că există vreun om absolut bun, poate doar vreun sfânt în viată.


Sfintii in viata, sunt de regula saraci si dispretuiti. Recunoasterea vine mereu post mortem Cred ca lucrul asta spune multe. Si ai dreptate, cei mai multi nu suntem buni, important e sa nu ne pierdem stropul de omenie, sa dam seama si sa putem corecta macar unele rautati.
pinkrainbow
Postat pe 12 Martie 2016 18:17
Da,din păcate sunt asa, iar atunci iti cam vine sa dai cu caciula de pământ si întrebi cum a ajuns lumea cu fundu n sus?! Insa, sfintii în viată nu sunt interesati de oprobiul public in multe cazuri,ci de starea de o liniste imensă care ti-o da doar un sentiment pozitiv.
Noi, ăstia de rand trebuie sa fim foarte atenti si destul de inzestrati la minte sa nu ne contaminam.Toti o dam prin străchini.Insa, un strop de credintă, frica de Dumnezeu si o minte mai luminată, ne poate opri de la a o lua pe o cale, pare se obligatorie pentru supravietuire.Acum, nu toti prostii sunt răi precum nici toti desteptii buni, însă exista o legatura,totuși intre ele.
Subiectul este unul foarte bun si,sincer sper sa vad câte mai multe puncte de vedere, stiu ca mai am multe de învătat!
Schmetterling
Postat pe 12 Martie 2016 18:52
De la: garbo_842, la data 2016-03-12 18:17:35
De la: Schmetterling, la data 2016-03-12 18:08:23Niciunul dinte noi nu suntem de o bunătate perfecta, nici eu, nici tu,842, nici inițiatorul.
Asta nu ne face fundamental răi, doar,daca nu avem grija..
Acum, nu vreau sa cred ca toate astea duc spre patologic, însă, undeva ne pierdem in a fi buni.Nu cred că există vreun om absolut bun, poate doar vreun sfânt în viată.


Sfintii in viata, sunt de regula saraci si dispretuiti. Recunoasterea vine mereu post mortem Cred ca lucrul asta spune multe. Si ai dreptate, cei mai multi nu suntem buni, important e sa nu ne pierdem stropul de omenie, sa dam seama si sa putem corecta macar unele rautati.


pai eu cred ca religia doar încurcă oamenii sa gândească logic, sunt doar o adunătură de oameni avari după bani,

ZicZic
!,
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:05
Doar Dumnezeu este sfânt, doar Iisus este fără de păcat,
noi oamenii greșim, numai ca unii greșesc cu intenție, alții din neștiință
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:08
Răutatea a existat de mii de ani, sa nu uitam câte război au existat, în care oamenii nu au evoluat, au doar stricat șiau luato mereu de la iînceput,religia este doar un cult o chestie de suprafață , religia nu învață omul sa gândească constructiv, ci încurajează omul spre sacrificiu ca sa îi poată stoarce de bani pt ca doar ăsta îiiinteresează,
nu îi interesează caracterul omului,
bărbații nu au dorit eevoluției vor doar ca femeia sa le fie sluga și supusa
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:14
De la: ingerasulluptor1, la data 2016-03-12 19:08:36Doar Dumnezeu este sfânt, doar Iisus este fără de păcat,
noi oamenii greșim, numai ca unii greșesc cu intenție, alții din neștiință


Bine zis,Ingeras!
Schmetterling
Postat pe 12 Martie 2016 19:16
Cele zece porunci sunt doar pt toți oamenii nu doar pt fraieri creduli,
biserica este de o răutate imensa, sa nu uitam câte război făcut aașa ca în numele domnului,
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:16
Numai ca eu cred ca mentalitatea sa moara capra vecinului este cu intenție,
dar eu una cred ca și mentalitatea ăsta vine tot din ura,
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:19
Eu una cred ca biserica are o rrăutate imensa când sacrifica oamenii care doresc cu adevărat sa fie oameni buni, dar ei nu se pot impune pt ca trebuie sa respecte regulile lui papa, sau aarhiepiscop, care sunt avari după bani,
ingerasulluptor1
Postat pe 12 Martie 2016 19:22

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Un om intelept este sincer 39 De la: KNIGHT_31 27 August 2010 18:52
un vot 1 De la: elena39 8 Aprilie 2010 22:36
DESPRE REALITATEA IN CARE TRAIM SI GESTUL LUI ADRIAN SOBARU 70 De la: garbo182350 31 Ianuarie 2011 09:06
VREAU SA FIU BUN , HAI SA DEVENIM BUNI . NU VRETI SI VOI ? 317 De la: mcherciu 26 Februarie 2010 20:07
Tenerife 17 De la: garbo134266 20 Aprilie 2012 09:26
Setari Cookie-uri