"Religia, o fraza de dansii, inventata..."

esact! esti pedepsit in ce scop? si care e etalonul pt asta? din pdv al cui privim lucrurile? pai raspunsul ar fi simplu: conform ideii de moralitate, care, sa nu uitam, nu are neaparat de-a face cu vreo dogma crestina ori cu religiozitatea. a fi moral nu inseamna fix (nici chiar ne-fix) a fi religios, cuvios, evlavios si mai stiu eu ce alte notiuni ori atribute include paradigma asta. a fi moral inseamna a promova binele, ideea de bine. ori, nu doar cei care adera la vreo religie sau credinta pot fi `avizati`, recompensati cu patalama in acest sens si indrituiti a vorbi despre si in numele acestui concept. chiar si un ateu este moral, intrucat faptul ca nu imbratiseaza vreo religie nu-i blocheaza accesul la intelegerea si, in consecinta, diferentierea intre bine si rau si evolutia in sensul binelui. asta o invata copilul de mic, ori el habar n-are ce-i aia religie sau de ce se duce lumea la biserica si de ce face rugaciuni sau se supune nush` carui canon.

cat despre pedeapsa si `justificarea` ei, cred ca ai dreptate: ce devii si cum devii o poate `angaja`.
esme
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:18
"a fi moral inseamna a promova binele, ideea de bine."
Valorile morale difera de la o epoca istorica la alta (sunt asadar o functie de timp) si totodata de la o localizare geografica la alta (sunt asadar si o functie de loc).
Valorile morale sunt un set de reguli pe care o grupare sociala (si nu societate) le stabileste si se straduieste sa le impuna societatii, intr-un areal dat si la un anumit timp dat.
Nu-i asa ca sacrificiile sangeroase practicate de culturile precolumbiene erau o valoare morala in epoca?
Cum sunt socotite azi aceste sacrificii?
Complet imorale.
Atunci, va propun sa nu mai invocam morala, cata vreme este tot o inventie a omului.
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:32
bine, si atunci, ce sa invocam? legea junglei? legea instinctului? vrem, nu vrem, s-a instituit in noi acest reper, fie ca e o conventie aleatoriu stabilita, fie ca e un lucru bine gandit si justificabil!: ideea de valoare, de sistem axiologic. ori, nu are rost sa definim acum valoarea, ca ar fi caraghios. am fost odata undeva, unde cineva, pretandu-se la o analiza SWOT in ce priveste o situatie, a rostit, spre stupoarea celor prezenti, o mare si crasa aberatie: `calitati pozitive` si `calitati negative`. cred ca nu e cazul sa reinventam DEX-ul acum si veridicitatea lui.
esme
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:47
exact. Binele e inventia omului, deci si raul la fel - si deci si "a-ti face rau", pedeapsa divina, e tot o inventie a omului variabila in diverse epoci.
Ca dovada - reprezentarile iadului cu cazane cu smoala si coarne or fi fost ele verifice in secolele anterioare, da' acum sint de tot risul... De unde atita smoala, ca s-au inventat diverse alte materiale...te duci la Bricostore si te uiti.....
quasaria
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:50
Si ca sa fiu mai convingator va mai dau trei exemple privitoare la faptul ca morala este un produs 100 % realizat de catre om :
1. Perioada anilor 1930-1945 din Germania, atunci cand valorile morale pe care gruparea sociala care reprezenta regimul nazist incerca sa impuna arianismul ca valoare morala suprema cu tot ceea ce insemna aceasta. Oare comunitatea evreiasca era de acord cu acea morala impusa de nazisti?
2. Perioada anilor 1945-1965 din Statele unite, atunci cand Ku-Klux-Klan-ul incerca sa impuna
eliminarea fizica a negrilor ca pe o valoare morala. Oare negrii ce spuneau? Liderul lor spiritual King a si sfarsit ciuruit de gloante.
3. Oare globalizarea economica ce o fi? Ca toti o cam avem pe buze.
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:53
eu n-as baga in aceiasi ciorba rasismul cu globalizarea economica - nici macar din prisma evreilor....
In rest, nu trebuie sa ne convingi - evident ca toate lucrurile despre care discutam noi aici sint inventate de oameni ca sa capete control asupra altor oameni. Nu stiu ce e neclar in asta....
quasaria
Postat pe 25 Decembrie 2010 22:58
valorile crestine le-am mostenit de la bunica mea sant asa adanc inradacinate .....sa nu mint ......sa-mi iubesc prietenii adevarati.......sa nu insel....sanu fur ......sa-mi ajut semenii m-am intors acasa fara fular si manusi pt ca le-am dat unei batranici pe strada care semana cu bunica mea am ajuns acasa aproape degerata daar convinsa de bunica mea ca sa fac lucruri bune pt semenii mei.
floare_cu_colti
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:01
De la: LILO, la data 2010-12-25 15:42:58
cand dumnezeu ne-a creat...
ne-a dat si libertatea de a alege!!!
libertate pe care,din nefericire,o folosim pt autodistrugerea noastra
pana si libertatea de a crede sau a nu crede in existenta LUI
..dar..a lasat si o lege implacabila
nescrisa...aceea de a plati cu varf si indesat pt aceea ce ne facem


bravo, lilus: libertatea de alegere!

Dumnezeu nu creeaza rebuturi...desi unii se arunca singuri la gunoi!
sora_ilsi
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:02
in fiecare zi sau saptamana incerc sa bucur spiritual pe cineva din jurul meu si sa le ofer prietenilor adevarati caldura .....si partea materiala
floare_cu_colti
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:04
De la: Laura_M, la data 2010-12-25 18:01:03224, nu crezi ca poate noi oamenii, suntem supusi unui test?


si eu cred asta!
sora_ilsi
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:05
De la: floare_cu_colti, la data 2010-12-25 23:01:02 m-am intors acasa fara fular si manusi pt ca le-am dat unei batranici pe strada care semana cu bunica mea am ajuns acasa aproape degerata daar convinsa de bunica mea ca sa fac lucruri bune pt semenii mei.


si nu e aberant, daca stai sa te gindesti ca ai incalzit un om si ai lasat sa degere ALT OM (singurul de care esti direct responsabila - TU?)
CInd a fi bun cu altii implica a fi rau cu noi, nu e impotriva oricaror notiuni de bunatate? Cit de departe sintem atunci de ritualurile barbare de sacrificiu, in care sacrificatul mai era si fericit de onoarea care i se face?!
quasaria
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:06
Ma dezamagesti LILO, oare copilasii de la Maternitatea Grivita cu ce au gresait lui Dumnezeu?
Se nascusera prematur?
Pentru asta trebuiau sa plateasca acel oribil tribut lui Dumnezeu, sfarsind in flacari?
Cati criminali nu platesc nici un tribut catre Dumnezeu?
Si ma refer la criminalii in serie.
Bravo, floare_cu_colti, gestul facut cu fularul si manusile denota ca esti o altruista.
Continua, asa iti dicteaza sufletul si nu morala crestina (care este creatia omului).
quasaria, ma bucur ca te apropii, pe undeva, de convingerile mele.
Rasismul si globalizarea se promoveaza prin intermediul mai multor mijloace care pregatesc omenirea sa le accepte si, ce bine ar fi, sa si le si insuseasca.
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:11
Pentru "sora_ilsi" : Nu poate fi vorba de nici un test.
Pentru a exista testul de care vorbesti, trebuie sa accepti "EXISTENTA TESTORULUI".
Ori noi tocmai despre asta vorbim, ai inteles?
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:14
quasy eram asa de multumita ca am reusit sa ii alin batranicii un pic ....era o picatura ....strangerea de mana si privit in ochi .....si o cioco calda si un covrig (nu aveam mai multi bani) ........multumirea ei si strangerea de mana mia tinut de cald pana acasa
floare_cu_colti
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:16
sa isi insuseasca ce?
Rasismul?

Bun...eu traiesc intr-un mediu mixt. Diverse rase, diverse nationalitati. Stii pe cine as impusca? Nu celelalte rase: ci dobitocii din toate rasele, aia care mai degraba mor decit sa gindeasca - pentru ca astia impiedeca evolutia, de fapt.
SInt mii de argumente pentru care n-are importanta si nu iti influenteaza viata direct faptul ca vecinul are pielea neagra: dar iti influenteaza viata direct tot ce tine cont de deciziile majoritatii si majoritatea e timpita.
quasaria
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:17
cred ca pe acest topic,224, tu esti de fapt adevaratul manipulator!
sora_ilsi
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:17
poate ca doar u mana intinsa si nu nepasarea ...............si fara rautate si fara sa judecam.......
floare_cu_colti
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:29
sora_ilsi, poti fi mai explicita? Te rog.
Nu quasaria, rasismul si toate celelalte, sunt forme sub care se incearca impunerea "altor valori morale."
Nu sunt rasist, nu fac discriminare intre oameni, dimpotriva.
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:29
oare copilasii de la Maternitatea Grivita cu ce au gresait lui Dumnezeu?
Se nascusera prematur?

si eu am plans pt acele fapturi nevinovate..si inca plang

este o mare taina in ceea ce se intampla in jurul nostru...

nu copilasii au fost vinovati de ceva
dar
poate parintii sau bunicii au avut ceva de "platit"
si dumnezeu ne loveste acolo unde ne doare mai mult....

dar VAD ca nu va place sa auziti de plati
ca ne place sau nu,orice pe llume se plateste
si nu DUMNEZEU este vinovat pt necazurile noastre

parintii si strabunii...da...si chiar si noi

LILO
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:48
224, stii cum suntem noi, omenirea? se pare ca toti ne temem de o putere suprema, inexplicabila (pt ca nu avem curajul de a o `cerceta` cu adevarat si a-i judeca existenta), de un monstru nestiut, dar ubicuu, desi nu l-am palpat si nu l-am vazut cu ochii nostri vreodata, astfel incat sa urlam, spunand: `este!`. ne temem teribil. exact asa cum spuneam mai devreme, omul e inspaimantat de ceea ce nu cunoaste, nu poate accede (pt ca orice am zice, inefabilul exista in noi si in alte fenomene) si, ca atare, nu poate controla. se teme sa sfideze ceva ce pare ...suprem! in consecinta, se fereste si sa-i rosteasca numele, sa-l apeleze cumva, ca si cum invocarea insasi ar starni un cutremur ce ar atrage asupra-i tunete si fulgere si i-ar aduce pieirea.
uitam, insa, ca acest monstru e in noi. chiar noi suntem. e insasi provocarea din noi. noi posedam puterea de a face atat ceea ce am aprecia drept lucruri si fapte bune, cat si cumplite si ingrozitoare. suntem niste speculanti, niste oportunisti dotati cu mecanisme delicate, complicate si eficace de distilare a celor mai controversate si paradoxale atitudini si porniri. de aceea, ne netezim calea: facem legi, formulam precepte, si inventam norme si reguli, in numele unui scop suprem, ultim. si aplicam toate astea intr-o sfidare crunta a bunului simt, invocand o putere suprema in numele careia purcedem la drum si destelenim lumea de balarii. caci da, noi suntem proprii nostri persecutori si inchizitori. noi, si nu altcineva!
esme
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:57
Pentru "sora_ilsi" :
Eu sunt un pacatos, necrezand neconditionat in Dumnezeu. Asa pot fi numit, nu-i asa?
Ti-am examinat profilul si-mi dai impresia ca ai citit, studiat si inteles Biblia.
Am o singura intrebare, pe care ti-o adresez :
SUB CE FORMA S-A INALTAT ISUS LA CER ?
Iti ofer si cateva raspunsuri posibile :
1. S-a inaltat sub forma de suflet ?
Daca raspunsul tau este DA, unde i-au ramas trupul si hainele ?
2. S-a inaltat sub forma de trup+suflet ?
Daca raspunsul tau este DA, ce-i trebuia lui Dumnezeu carne din carnea Mariei ?
3. Nu s-a inaltat deloc la cer ?
Atunci cum ramane cu cele scrise in Evanghelii ?
Nae_Nae
Postat pe 25 Decembrie 2010 23:58
"noi posedam puterea de a face atat ceea ce am aprecia drept lucruri si fapte bune, cat si cumplite si ingrozitoare. suntem niste speculanti, niste oportunisti dotati cu mecanisme delicate, complicate si eficace de distilare a celor mai controversate si paradoxale atitudini si porniri. de aceea, ne netezim calea: facem legi, formulam precepte, si inventam norme si reguli. si aplicam toate astea intr-o sfidare crunta a bunului simt, invocand o putere suprema in numele careia purcedem la drum si destelenim lumea de balarii. caci da, noi suntem proprii nostri persecutori si inchizitori. noi, si nu altcineva! "

Ai dreptate "esme". Iti impartasesc punctul de vedere.
Nae_Nae
Postat pe 26 Decembrie 2010 00:01
Nu, LILO, pacatele strabunilor nu ne pot urmari pe noi, vezi legile lui Moise.
Nae_Nae
Postat pe 26 Decembrie 2010 00:02
Cred ca "sora_ilsi" ne-a parasit pentru o portie de somn.
Nae_Nae
Postat pe 26 Decembrie 2010 00:04
da...cele zece porunci..
le stim prea bine si totusi nu "rezistam" sa nu le incalcam

daca incalcam una,le incalcam pe toate...


...dar...mai stiu ca un" pacat" este purtat din generatie in generatie,pana la al saptelea neam...

tot din folclor nu???

..a mai venit un gand,nechekat..
cum explicam bolile genetice?acelea transmise din generatie in generatie?
medicina chinezeasca traditionala,are explicatie si pt asta...
LILO
Postat pe 26 Decembrie 2010 00:05
Da, e cam tarzie ora pentru mine, 224.

In Evanghelii se spune ca s-a inaltat la cer cu martori, dar e nevoie de credinta ca sa pricepi aceste lucruri duhovnicesti...
sora_ilsi
Postat pe 26 Decembrie 2010 00:22
dar e nevoie de credinta ca sa pricepi aceste lucruri duhovnicesti...


da...este nevoie de credinta!!!!!
LILO
Postat pe 26 Decembrie 2010 01:20
nici eu nu m-am culcat, lilus!
sora_ilsi
Postat pe 26 Decembrie 2010 01:23
lilo, tu o tii una si buna cu "plata"....
Exista cauze si efecte, dar asta nu e dar divin.... ia iesi acum afara in slip sa vezi ce te bate al de sus cu ditai raceala.
Notiunea de "pedeapsa" include o justitie la care n-am avea acces oricum: cum poti sa judeci PENTRU CE ar fi pedeapsa? Ajuti o batrina sa treaca strada - ai facut un lucru bun - si, pentru ca ai ajuta-to, la urmatoarea intersectie o calca masina. E karma ta? In fond, TU ai avut o contributie decisiva... N-ai stiut? Nici asistenta care a lasat copiii aia sa arda n-a stiut.
Este prea simplist sa consideri ca divinitatea se rezuma la a-ti da jordele pentru fiecare pas stinga sau dreapta.

In rest, fara sa exagerez: lucrurile RELE care ti se intimpla te pot invata lectii pe care nu le inveti in nici un alt mod. Si te pot pregati pentru viitor intr-un mod in care nimeni altcineva nu e pregatit.
Vrei exemple?
quasaria
Postat pe 26 Decembrie 2010 10:01
"sora_ilsi", nu te-am intrebat daca Isus s-a inaltat la cer cu sau fara martori, te-am intrebat sub CE FORMA A FACUT-O.
Daca esti buna, si cred ca esti, te rog sa revii cu un raspuns.
O parte din posibilile raspunsuri ti le-am sugerat chiar eu.
Nae_Nae
Postat pe 26 Decembrie 2010 11:00

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
PROVERBE 224 De la: palmier 5 Noiembrie 2012 20:38
Ajutati-ma daca puteti 19 De la: violete 11 Decembrie 2009 17:16
Ce sperante aveti pe 2011? 55 De la: garbo134266 21 Februarie 2011 13:25
ALERGIILE 56 De la: elisabeta_boia 15 Septembrie 2011 23:48
acordati atentie viselor din timpul noptii?? 159 De la: Ralu_Garbo 30 Iulie 2009 00:42
Setari Cookie-uri