Mituri dietetice

Mituri dietetice

Exista foarte putine domenii in care toata lumea este super-specializata si unul dintre ele este cel al dietelor de slabit. Informatia aparuta in media pe aceasta tema este uriasa, insa calitatea acesteia nu este intotdeauna verificata stiintific si incepem sa o luam de buna si chiar sa o transmitem. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri legate de diete.
http://www.terapii-naturiste.com/terapii_cblog/2010/11/10/mituri-dietetice/
1. Colesterolul este nociv si dieta fara grasimi e sanatoasa

Colesterolul este o substanta grasa, produsa in principal de ficat. Un nivel sanatos de colesterol in sange este absolut necesar pentru producerea de hormoni si pentru buna functionare a metabolismului celular. Exista colesterol bun HDL si colesterol rau LDL.

Colesterolul rau, care se gaseste in grasimile saturate din carne, branza, unt, produse de patiserie, etc, se depune pe peretii interiori ai arterelor.

Colesterolul bun, care se gaseste in grasimile nesaturate din ulei de masline sau avocado, transporta colesterolul depus pe artere, inapoi la ficat. Asadar, femeile au nevoie zilnic de minimum 30 g de grasime, iar barbatii de minim 40 g. Si deci nu este necesar sa se urmeze o dieta saraca in grasimi pentru a slabi, ci trebuie eliminate doar alimentele care contin grasimi saturate.

2. Dietele drastice si infometarea sunt eficiente in slabire

Acest lucru poate fi adevarat doar pe perioada scurta de timp si poate avea un impact negativ in ceea ce priveste nivelul colesterolului si starea de sanatate, in general. In plus, pe langa grasime, in dietele stricte se pierde si masa musculara. Asadar, trebuie aleasa o dieta echilibrata, de lunga durata si prin care se pot pierde kilogramele in plus usor si sanatos.

3. Masa de seara ingrasa mai mult

Multe diete recomanda sa nu se manance nimic seara, dupa o anumita ora, in ideea ca organismul va stoca mai multa grasime datorita lipsei de activitate fizica de la acea ora. Un studiu recent efectuat la Centrul de Nutritie din Cambridge infirma aceasta teorie. Pacientii studiului au fost monitorizati intr-un calorimetru (aparat ce masoara caloriile consumate dar si pe cele stocate) si hraniti mai intai cu un pranz copios si o cina usoara si apoi cu un pranz usor, urmat de o cina copioasa. Rezultatele studiului au dus la concluzia ca in perioada in care pacientii au consumat mai multe alimente seara, organismul acestora nu a stocat mai multe grasimi.

Important este aportul caloric total primit in 24 de ore. Este foarte adevarat ca persoanele care sar peste mesele si gustarile din timpul zilei, au tendinta de a manca in cantitati mai mari seara si deci sunt mult mai expuse la obezitate fata de persoanele care mananca regulat de-a lungul zilei. Acest lucru se explica prin faptul ca alimentatia echilibrata si regulata temporar ne ajuta sa controlam apetitul si cantitatea de alimente consumata.

4. Alimentele bogate in calorii determina o crestere rapida a greutatii

Credem sau nu, procesul de crestere ponderala, de ingrasare, este un proces lent. Sunt necesare 8000 de kcal suplimentare necesarului zilnic pentru a lua in greutate un kg de grasime. Daca ne cantarim si avem 2 kilograme in plus dupa o masa in oras, nu disperati, se datoreaza excesului de fluide. Aceste kilograme vor disparea in urmatoarele ore, daca nu se continua consumul de alimente in aceeasi perioada.

Foarte multe persoane se simt vinovate si cred ca si-au stricat dieta daca au consumat un aliment bogat caloric. Dar haideti sa nu mai credem tot ce ni se spune si sa gandim logic: cum poate un sfert de ciocolata (25 g) sa determine o crestere de 1 sau 2 kg? Trebuie doar avut grija ca aceste alimente puternic calorice sa fie echilibrate de o dieta sanatoasa si o activitate fizica regulata.

5. Renuntarea la fumat ingrasa

Cand oamenii renunta la fumat, unii dintre ei se ingrasa, altii slabesc si altii isi mentin greutatea constanta. Un lucru este cert: e mai sanatos sa fii un obez nefumator decat sa fii o persoana normo-ponderala care nu renunta la nicotina avand drept scuza ingrasarea. Este adevarat ca unele persoane care renunta la fumat, pentru confort, au tendinta sa inlocuiasca tigarile cu alimente. Guma de mestecat sau legumele sarace in calorii pot fi de mare ajutor in aceasta perioada spre deosebire de biscuiti sau alte alimente goale de nutrienti si pline de calorii.

6. Bananele ingrasa

De fapt, ele sunt niste fructe sarace in grasimi. O banana de marime medie contine 95 kcal si doar un gram de grasime. In plus, ele contin potasiu, sunt deja ambalate si sunt deci o gustare sanatoasa, curata si la indemana.

Iata doar cateva exemple de informatii care ne pot determina sa renuntam la consumul unor alimente care ne fac placere si sunt utile sanatatii noastre. De aceea cel mai bine este sa consultam un specialist in domeniu si sa ne bucuram de tot ce-i sanatos si delicios chiar si in timpul unei diete in urma careia dorim sa scapam de cele cateva kilograme in plus.

de Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie centrul de slabire si consultanta nutritionala Natural Silhouette
anamariatoma
Postat pe 10 Noiembrie 2010 09:53
no, topicul asta imi place!!!
zambila
Postat pe 10 Noiembrie 2010 09:58
normal..,doar se vorbeste despre banana..
roby_cado
Postat pe 10 Noiembrie 2010 11:24
Ce rau poti sa fii,doar asta ai sesizat din tot articolul?
anamariatoma
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:03
daca cineva ar sesiza unde-l doare in general, n-ar fi exclus sa primeasca acelasi raspuns...:P
:))
eu_geminy
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:06
Gand la gand .. Ge....
vroiam sa spun ca fiecare cu ce il doare
cricat
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:08
cri, n-am zis-o cu rautate... dar e o expresie frecvent intalnita...:))
eu_geminy
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:25
si foarte adevarata...
cricat
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:28
cri, nu cred... nu cred ca mi-as dori asemenea dureri...:D
:)))
eu_geminy
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:33
Nici eu nu ti/as dori
cricat
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:36
no, ce sa zic...
daca o fi totusi bine, sa fie la altii...:D
:))
eu_geminy
Postat pe 10 Noiembrie 2010 22:41

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Dieta Cambridge - dieta lui Lauren Goodger 2 De la: sunshinelila 2 August 2013 22:22
Pentru o detoxifiere naturala si sanatoasa ! 1 De la: fittnescoffe 16 Martie 2012 10:35
Dieta Wellness Week !! 7 De la: garbo017339 4 Noiembrie 2009 15:50
UN OUTLET LA INDEMANA ORICUI 1 De la: bellamy 5 Ianuarie 2011 09:20
o dieta fara dieta 1 De la: garbo160389 14 August 2011 16:37
Setari Cookie-uri