DECALOTAREA

BAIETELUL MEU ARE 2 ANI SI TREI LUNI,PANA ACUM NU I S-A DECALOTAT PUTULICA DESI AM INCERCAT DUPA FIECARE BAIE.AR TREBUI SA MAI ASTEPT SAU SA MERG LA UN DOCTOR CU EL?
kidz006520
Postat pe 31 Mai 2010 15:32
mergi la medic sa vezi ce iti zice. numai dupa ce se uita la el iti va putea spune exact (noi, prin internet, nu putem vedea si oricum nu suntem medici: fiecare pacient e altfel)
pinicuta
Postat pe 31 Mai 2010 15:35
De ce sa mergi la medic cu el? Il doare ceva? Decalotarea se face doar in Romania si e o practica veche si barbara. Si medicul nostru de familie l-a chinuit putin pe baietelul nostru, dar dupa ce ne-am informat i-am spus clar ca nu vrem asta. A strambat din nas si a renuntat. Eu ma mir ca a avut tupeul sa o faca fara sa ne intrebe.Sunt multe articole pe tema asta si in Romania sunt multe mame care au ascultat de mamele lor sau de medici depasiti care insista pe asta. Nicaieri in lume nu se mai practica decalotarea. Si inainte sa iei o decizie, te rog informeaza-te din surse de specialitate, de la medici pediatri mai tinerei, din astia care au mai iesit pe afara si au fost la o conferinta medicala in ultimii 10 ani. Niciun medic din noua generatie sanatos la cap nu mai recomanda asta. Poate te ajuta articolul asta, pt.ca e cu intrebari pe care si le pun parintii in leg. cu asta. Articole sunt multe, dar f. putine traduse.


http://www.circumcizia.org/sfat.html
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 13:11
iubita, circumcizia si decalotarea sunt chestii TOTAL DIFERITE!!!!!!!!!!

"nicaieri in lume", racovus? oare a fost cineva chiar in toata lumea ca sa stie?
pinicuta
Postat pe 6 Iunie 2010 16:50
racovus decalotarea nu este o practica veche. Intreabo pe bunica sa vezi daca stie ce este aia...intreabo pe mama daca stie ce e aia sau pe soacra si vei realiza ca ele nu au auzit de asa ceva. Decalotarea este ce recomanda pediatrii de acum.
Si ma refer la decalotare,nu la circumcizie care se face,in mod normal,doar in cazul apritiei unor probleme.
bau
Postat pe 6 Iunie 2010 16:56
decalotarea nu inseamna ca tragi de preput pana da sangele (asta da este RAU), ci sa desfaci atat cat permite pielea fara sa chinui copilul, astfel incat sa poti spala nu secretiile interne ale penisului, ci mizeria care se aseaza pe piele... (nu poti compara preputul cu himenul:himenul este IN INTERIORUL CORPULUI, preputul este IN AFARA!.
ia intreaba-ti sotul, el isi desface pielea acolo cand face baie, sau nu?
pinicuta
Postat pe 6 Iunie 2010 17:07
cine vorbea de circumcizie? Normal ca sunt chestii total diferite. Repet, decalotarea nu se practica nicaieri in lume (nici cu frumosul nici cu forta) si nu cred ca trebuie sa mergi chiar cu piciorul in fiecare colt al lumii ca sa spui asta. Ca stim si cum arata chinezii, chiar daca nu am intalnit niciunul sau nu am fost in China , nu? Suntem in era exploziei informatice, ai de unde sa afli daca chiar vrei. Decalotarea a aparut in sec 19; practica veche si desueta, la fel ca si modelatul capului copiilor, practicat si azi de babe pe la tara. Si nu mai explodati asa, ca nu vreau sa schimb mentalitati.Doar fac o gramada de bani din faptul ca unii se agata cu disperare de metode invechite. De ce as vrea sa schimb asta? Lasa oamenii sa apeleze la metode invechite si cand dau de ceva modern sa te creada un semizeu. E bine asa. Doar ca fetei cu intrebarea vreau sa-i spun atat :"INFORMEAZA-TE". Nu euro e moneda forte azi, ci informatia. Daca o ai, vine si restul! Si himenul e in afara, deci nu e totunacu preputul? ok deci am aflat ceva azi nu a fost o zi pierduta!
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 18:22
a, am uitat ceva. Treaba cu decalotarea e noua LA NOI. In strainatate s-a renuntat demult. Doar ca la noi vestile ajung in 50 ani. De fapt vestile ajung, doar ca noua ne ia 50 de ani sa le experimentam pe propria piele, ca apoi sa le intelegem si sa le aplicam. Altii, invata din greselile altora, noi trebuie sa invatam din greselile noastre. La fel si cu limbile straine. In Romania, f. putini isi invata copilul o limba straina de cand incepe sa vorbeasca. Nu cumva sa se balbaie, sa nu cumva sa-l stresam etc. In aproape toate tarile europene copiii sunt invatati de la 1.5-2 ani cate 2 limbi straine. Noua o sa ne ia o generatie de copii-slugi la copiii europeni pana sa intelegem asta. Si nu o sa schimb eu asta, scriind pe un forum, dar stii cum e, nu poti schimba nimic pana un om nu e pregatit sa accepte schimbarea. Asa ca spor la decalotare. Din nou: "INFORMEAZA_TE" si nu de la noi, forumistele (inclusiv eu). Daca te informezi, tot am schimbat ceva si merita.
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 19:05
racovus ai spus ca" in aproape toate tarile europene copii sunt invatati de la 1,5-2ani , 2 limbi straine". Pot sa iti dau acelasi sfat,informeaza-te si nu mai generaliza,pt ca sunt f putini copii si parinti in tarile europene care sa mai stie o alta limba in afara de limba materna. Cine a mai fost prin tari straine cunoaste,asa ca ar fi bine sa nu spui o astfel de minciuna. Din contra un roman este vazut de cei de dincolo f inteligent, pt ca invata f usor limbile straine si stie f multe limbi straine fata de cei din alte tari.

" cine vorbea de circumcizie? "tu ai dat un site despre circumcizie ca exemplu,deci iti poti raspunde la intrebare.

bau
Postat pe 6 Iunie 2010 19:53

1. n Belgia se vorbesc trei limbi oficiale. n Flandra se vorbete flamanda, n Valsnia se vorbete franceza, n capital ambele limbi se vorbesc n proporii egale. A treia limb este germana. Toti copiii invata limbile oficiale ale tarii lor, normal.
2.In Luxemburg: franceza, germana si letzeburgesch (luxemburgheza)
3 Cipru:greaca si turca


In mai toate tarile europene se vorbeste si engleza ca a doua limba materna; pana si grecii si turcii le vorbesc ca sa faca turism. Noi credem ca suntem admirati ca vorbim limbi straine pt. ca suntem increzuti, studiile UE arata cu totul altceva. Doar daca nu ai fost in strainatate poti sa spui ca noi stim limbi straine.E drept ca stim mai bine engleza decat bulgarii, acolo nu prea ne-am descurcat. Dar oricum va dura pana o sa ne dam seama ca toti vorbesc limbi straine( mai multe) si ca de aia sunt manageri, iar noi le aducem cafele. Dar pana nu ne-am ars cu cafea , toooot o dam inainte cu"copilul meu are doar 2 ani, de abia stie romana, cum sa-l invat engleza?" Si in loc sa o invete fara sa-si dea seama, in joaca,bagam mai tarziu bani in meditatii. Las ca-i bine, atunci ce ar mai face profesorii de engleza?

Articolul era si despre circumcizie dar si despre decalotarea nou nascutilor, a copiilor in general. Sau ce, te-a speriat titlul si nu ai mai citit articolul? Azi am desfacut un ambalaj de ciocolata amara (care nu-mi place deloc) si inauntru erau si cateva bucatele de ciocolata cu caramel buna rau. Desfa ambalajul si lasa ciocolata amara, poate gasesti si caramel; dar daca nu desfaci ambalajul, crezi ca vei manca si cioc. cu caramel? Slabe sanse!

racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 20:52
racovus ti-am spus eu cum e treaba cu generalizarea. Limbi oficiale am putea spune ca si noi avem engleza,maghiara,romana(lb materna) si chiar tiganeasca ca e plina romania de romi .
Sa vezi si tu cate persoane isi invata in Romania copii de mici 3-4 limbi straine.

Iar daca e sa generalizez si eu,in Italia in afara de italiana is in pom cu toate limbile. In Spania la fel. In Grecia probabil cei care lucreaza in turism stiu engleza,ca restu nu inteleg ce ar putea face cu ea din moment ce strainii invata limba lor.

Apropo in Romania la 3 ani cand merge copilul la gradinita invata diferite limbi straine prin joaca.

Iar cu chestia cu increzutul,probabil esti increzuta si te crezi cea mai desteapta ,dar asta nu inseamna ca toti romanii sunt asa.
bau
Postat pe 6 Iunie 2010 21:21
bau. Doamne iarta-ma cum sa spunem ca noi avem limbi oficiale engleza, tiganeasca sau maghiara, doar pt. ca se vorbesc in anumite zone ale tarii? Nu sunt limbi oficiale si nu pretinde nimeni asta. In tarile pe care ti le-am dat ca exemple se scriu legi in toate cele 3 limbi, stiri, ziare, toate insitutiile publice functioneaza in cele 3 limbi. ASta le face oficiale. Constitutia e in cele 3 limbi. Cum poti sa scrii ca si noi am putea zice ca avem trei limbi oficiale? Nu e despre "ce zicem" , sunt anumite reguli dupa care o limba devine oficiala. Ia spune-le luxemburghezilor ca ei de fapt ai o singura limba oficiala si alege-o tu pe aia buna, restul sunt in plus Era vorba despre refuzul romanilor de a avea copii bilingvi, care vorbesc la fel de bine ambele limbi. Ce se invata la gradinita si la scoala sunt insiruiri de cuvinte (animale, legume etc.) si reguli gramaticale. Dar daca intrebi un copil despre prietenul lui sau ultima excursie, s-a blocat. Nu e obisnuit sa lege nimic, pentru ca e o limba straina pe care o invata, dar pe care nu o foloseste, de aici diferenta de mentalitati. Noi invatam engleza, strainii o vorbesc. Si o vorbesc bine si italienii si spaniolii mai scoliti. Mult mai bine decat scolitii nostri. Acuma depinde in ce cercuri te invarti.Sigur ca nu poti lua o baba de la tara din Italia sa-i reprosezi ca nu stie engleza; sper ca nu la batranetile ei te refereai.
La treaba cu "increzuta" nu raspund pt. ca e sub nivelul meu si pentru "desteapta" iti multumesc. Despre decalotare mai vorbim pt. ca asa e corect, asta e titlul postului, pentru restul, putem deschide alt subiect
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 22:17
limba oficiala a romaniei este si va fi limba romana. ramane la latitudinea parintilor ce alte limbi straine invata copilul...in fine, sunt offtopic daca sunt minoritati recunoscute, atunci au ca limba materna limba vorbita de parinti, dar limba oficiala tot romana ramane atata timp cat se afla pe teritoriul romaniei, in constitutia careia scrie negru pe alb:limba oficiala romana.

chiar vorbeam cu un profesor universitar zilele trecute, si zicea ca un copil are o capacitate extraordinara de a invata pana la 5 limbi straine (fara sa stie sa citeasca si sa scrie, neaparat)...deci nu va faceti griji pentru micuti, au un creier cu un potential mult mai mare decat arata...

aly_fab
Postat pe 6 Iunie 2010 22:52
Imi spui sa fim on topic,desi daca ne uitam mai sus vedem cine a incercat sa faca legatura intre limbile care se vorbesc in strainatate si decalotarea.Care e legatura doar tu o sti.
Dar daca ti se pare intradevar amuzant afla cum s-au oficializat acele limbi in Belgia si desii sunt oficiale nu le vorbeste toata lumea. Tot datorita faptului ca se vorbesc in anumite regiuni ale tarii.
Eu nu am vrut sa spun ca acele limbi sunt oficiale,m-am exprimat gresit,am vrut sa-ti dau un exemplu despre generalizare.
Daca magiara nu a fost oficializata ,asta nu inseamna ca in zona in care se vorbeste maghiara mai mult decat romaneste,unii nici macar nu stiu romaneste,nu se scrie in maghiara. Se scrie,chiar si indicatoarele sunt si in maghiara.Chiar s-a infintat si scoala speciala pt unguri.
Si daca totusi o ti una si buna ca daca limba este oficiala in constitutia tarii inseamna ca o si stiu cetatenii,iti dau si eu un mic exemplu. n Irlanda limba naional oficial a statului (irlandeza) este de fapt vorbit doar de ctre un mic contingent de oameni, pe cnd limbii creia i este dat o stare legal inferioar (engleza) este de fapt limba vorbit de majoritate.

In legatura cu copii care spui tu citez "Ce se invata la gradinita si la scoala sunt insiruiri de cuvinte (animale, legume etc.) si reguli gramaticale. Dar daca intrebi un copil despre prietenul lui sau ultima excursie, s-a blocat. Nu e obisnuit sa lege nimic, pentru ca e o limba straina pe care o invata, dar pe care nu o foloseste, de aici diferenta de mentalitati. Noi invatam engleza, strainii o vorbesc." Tu acum vorbesti despre copii care nu invata la scoli,pt ca de aceia, intradevar nu se prinde nimic. Cei care intradevar invata ajung departe. Am avut un coleg care stia la perfectie si scris si vorbit engleza,olandeza,germana,greaca si romana. Deci se poate invata numai sa vrei. Iar In rest toti copii care invatau, stiau la perfectie limba engleza. Asa ca cine vrea sa invete,invata,cine nu,nu are cum.

Cat despre italieni te inseli. Nu am cunoscut nici-o babuta,ci italieni care se ocupau cu turismul chiar si copii de-ai lor care nu stiau engleza deloc. Sunt si italieni in Romania,am o prietena care lucreaza la firma lor ca traducator italiana-engleza,mergand prin alte tari ca sa vorbeasca in locul lor.

Despre increzuta nu a fost intentia sa te jignesc,tu ai generalizat din nou, spunand "suntem increzuti" si eu ti-am spus ca poate face referire doar la tine,pt ca pe tine te cunosti cel mai bine,dar nu poti spune ca toti romanii sunt increzuti.
bau
Postat pe 6 Iunie 2010 22:55
Aly_Fab te intreb pe tine,ca esti dincolo si ai putea sa ne spui. Pe la 1,5-2 ani ce limbi vorbesc copii din zona in care esti tu?
bau
Postat pe 6 Iunie 2010 22:59
legatura dintre decalotare si cum invatam noi limbi straine tinea de diferenta dintre mentalitatea noastra invechita si modul cum abordeaza alte popoare decalotarea ca procedeu si invatarea limbilor straine. Altfel, fara sa aiba prejudecati in niciuna dintre cele doua probleme. Limbile straine erau doar un exemplu pentru a sublinia mentalitatea invechita. Dar pt. ca s-a insistat prea mult pe exemplu intr-un post care are alt subiect, nici nu am citit ce s-a mai scris despre limbile straine, deci la asta nu mai pot sa raspund. Ma intereseaza subiectul si l-as dezbate, dar nu cred ca fata care a pus intrebarea e super interesata de limbile straine acum .Stai linistita, trebuie mult exercitiu ca sa ma jigneasca cineva, apelativele nu ma ating, doar ca nu raspund la ele.
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 23:11
buna bau! nu vreau sa intru in nici un comflict, eu doar mi-am zis punctul de vedere...
pe la 1.5-2 ani?? pai .... nu vorbesc nici o limba...doar rup cuvinte pe care le aud la parinti... totul tine de ce limba se vorbeste in jurul lor... cand merg in colectivitate normal ca aici vorbesc engleza... dar de abia dupa 3 ani putem vorbi de faptul ca un copil vorbeste o limba... adica leaga propozitiile intre ele, formand fraze.
racovus eu una sunt mai grea de cap la ora asta..chiar nu pricep ce scrii... prea complicat pentru mine
aly_fab
Postat pe 6 Iunie 2010 23:21
cat despre spanioli, eu cat am vizitat spania, nu am vazut nici un spaniol vorbind alta limba decat spaniola.... de engleza daca-i intrebai era ca si cum ai fi intrebat de o limba de pe alt continent...
ce concluzie sa tragem? totul este relativ, nu?!
aly_fab
Postat pe 6 Iunie 2010 23:29
e ok aly fab ar fi trebuit sa fi citit tot topicul ca sa vezi despre ce e vorba. E adevarat ca nu are niciun sens daca citesti doar ultimele post-uri; dar nu te stresa, ca topicul a cam deviat si e in mare parte vina mea. Sunt de acord cu tine ca un copil invata sa vorbeasca limba/limbile care se vorbesc in jurul lui. Si la fel de adevarat e ca la 1.5-2 ani, copiii nu vorbesc bine nicio limba, dar pot incepe sa vorbeasca mai multe limbi in paralel. Adica stie cuvinte in romana si tot cam atatea si in engleza sau germana. Leaga o prop. in romana si e cam la acelasi nivel si cu engleza, germana. Deci cate limbi stiu copiii acolo si btw unde locuiesti tu? Asta e total off topic, dar e ultimul, promit, eram doar curioasa
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 23:39
In Spania am fost la un training si spaniolii de la curs vorbeau bine engleza, dar asta nu e relevant. La hotel si restaurant se vorbea engleza, dar iar nu e relevant. Nu am prea luat legatura cu populatia "bastinasa" deci se prea poate ca lumea de pe strada sa nu stie engleza; dar la cate dialecte au ei, cred ca s-au gandit ca e mai bine sa invete limbile straine din tara lor si apoi sa se apuce de altele iar e off topic da' acuma chiar plec ca mi s-a mai descarcat un episod din californication. toate bune, copii decalotati sau calotati (cum vi-i doriti) , dar in orice caz, vorbitori de limbi straine
racovus
Postat pe 6 Iunie 2010 23:52
aahaaa..californication!! super!!! imi place serialul ala!!
tare incheierea racovus!!
aly_fab
Postat pe 7 Iunie 2010 00:04
racovus in legatura cu mentalitatea diferita trebuie sa-ti dau dreptate.
Dar cu limbile nu pot,ma scuzi dar chiar nu pot.In Spania eu am lucrat,la restaurant si hotel si romanii vorbeau cu clientii in engleza(clientii straini) si in spaniola(clientii spanioli).Dar angajatii spanioli,propietarii,copii propietarilor,nu stiau deloc engleza. o fi de la numarul mare de dialecte ,nu stiu.
Vizionare placuta la filmulet
bau
Postat pe 7 Iunie 2010 00:22
da, pai tocmai asta spun;ca in Spania nu am avut contact decat cu personal specializat in servicii, deci normal ca aia vorbeau engleza. Cu oamenii de pe strada nu am vb, deci se poate ca engleza sa le fie o limba f. straina
racovus
Postat pe 7 Iunie 2010 07:27
racovus, eu sunt perfect de acord cu tine: este F IMPORTANT sa te informezi CORECT si sa extragi din ce spun invatatii (ca nici ei nu sunt toti de aceeasi parere in nici o privinta niciodata) ceea ce ti se potriveste TIE
pinicuta
Postat pe 7 Iunie 2010 09:19
normal, tuturor ni se potriveste treaba cu informarea.Sper ca si tie, nu? De aia sunt bune sursele verificate, specialistii in domeniu. Asta si scriam...parerea mea in legatura cu decalotarea e asta, dar informeaza-te inainte sa iei o decizie. Eu m-am informat si am luat decizia in cunostinta de cauza. Macar n-ai regrete ca "n-am stiut, ca de ce nu mi-a zis nimeni, ca am intrebat si nu stia nimeni". de aia sunt bune parerile contradictorii, te trimit la surse specializate. Cand toata lumea e de acord, faci si tu la fel ca nu ai auzit altfel.
racovus
Postat pe 7 Iunie 2010 10:41
cu o precizare: sursa specializata in cazul de fatza e un medic UROLOG pediatru, nu medicul de familie si nici altcineva care nu are studii in domeniu (si evident, trebuie sa gasesti un medic bun, nu unul depasit de situatie si de realitate)
pinicuta
Postat pe 7 Iunie 2010 12:17
normal, doar ca medicii de familie se baga peste tot, sunt specialisti in toate. Si in decalotare incepuse cu manevre, imi daduse un tratament si pt. o otita, bineinteles un tratament gresit cu antibotic pt. copii peste 3 ani (al meu avea noua luni); pana m-am invatat sa-i cer doar trimiteri la specialisti.
racovus
Postat pe 7 Iunie 2010 12:49
imi pare rau dar dupa mine medicii de familie sunt cea mai de jos treapta, ca daca ar fi avut vreo calificare ar fi actionat ca sio specialisti in domeniul respectiv, nu mai ramaneau medici de familie. eu la ei merg doar pt transcrierea de retete si concedii medicale. in rest, nici sa nu ii vad...
pinicuta
Postat pe 7 Iunie 2010 12:54
da, doar ca medicul de familie e primul la care te duci. Il duci pe bebe pt. vaccinare si se apuca sa-l desputuleasca (oare e dez sau des? Ce conteaza eu l-am inventat deci poti scrie cum vreau! ). Pt. otita, cand a vazut ca e inflamata urechea trebuia sa-mi dea trimitere, nu sa-mi prescrie retete din aer. Bine ca m-am dus la ORList. Ar trebui si astea reglementate cumva, nu sa se apuce oricine sa dea retete pt. orice: cardiologii pentru infertilitate sau ginecologii pentru reumatism. Ca nu oricine are timpul si banii sa mearga la 10 consultatii si sa incerce 10 tratamente
racovus
Postat pe 7 Iunie 2010 13:45
nu, eu chiar nu ma duc la medicul de familie cu copilul. m-am dus cu el cand s-a nascut, sa mi-l ia in evidenta, dar din fericire medicul a avut bunul simt sa imi spuna ca NU SE POATE pt ca el nu are competente pediatrice. deci merg cu el la pediatru cand e ceva despre care sa nu stiu unde merge (ca daca e de ORL imi dau seama, sau daca e de ortopedie sau de oftalmologie , sau de chirurgie deja stim unde merge). si nici trimitere nu mi-a trebuit, am mers la policlinica din cadrul spitalului de copii si nu m-au dat afara ca nu aveam trimitere. iar la particular nici nu te intreaba, daca dai banul pt consultatie, nu le trebuie lor trimitere
pinicuta
Postat pe 7 Iunie 2010 13:52

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
va rog informatii 3 De la: haihui 4 Aprilie 2009 23:09
Scrisoare deschisa catre BOC 70 De la: garbo062427 7 Noiembrie 2010 22:45
intoleranta la lactoza si proteina din lapte 31 De la: Moni_M 28 Februarie 2010 15:24
strangere fonduri pt interventii chirurgicale cord pt copiii din Romania 1 De la: Kopanel 24 Ianuarie 2010 20:36
Pentru mamicile din Timisoara 3 De la: kidz004872 1 Noiembrie 2009 12:54
Setari Cookie-uri