Rusinea de a merge la psiholog sau psihiatru

Dragii mei, am citit zilele trecute că România înregistrează cifre alarmante privind incidenţa tulburărilor mintale din cauza stresului şi a responsabilităţile sporite de zi cu zi, Cu toţii trecem prin perioade în care starea noastră psihică este profund afectată şi ne este din ce în ce mai greu să ne echilibrăm. Acestea sunt momentele când avem nevoie de ajutor și nu trebuie să ne fie rușine să îl cerem.

Spun acest lucru pentru că am două cunoştinţe care şi-au înrăutăţit situaţia pentru că le-a fost ruşine să apeleze la un specialist.

De aceea cred că ar fi de mare ajutor să iniţiem un astfel de subiecte prin care să aflăm mai multe despre ce este un psiholog / psihiatru şi cum ne poate ajuta fiecare, fără a ne simţi ruşinaţi că apelăm la ajutorul lor.

Mi-ar plăcea să aflu cât mai multe informaţii utile.

Mulţumesc,
Ana
ana_pop
Postat pe 27 August 2015 13:45
Un astfel de subiecte, am înțeles. :) Dar ce este un psiholog/psihiatru?
Axl_R
Postat pe 27 August 2015 16:51
cum facem diferența dintre psihiatru și psiholog:

Psihiatrul evaluează, identifică şi tratează tulburările psihice prin intermediul chimioterapiei (medicamente).
Psihiatrul este un MEDIC care a urmat cursurile unei FACULTĂȚI DE MEDICINĂ şi apoi s-a specializat în psihiatrie. În zilele noastre, psihiatrul tratează nu numai tulburările psihice grave, ci se ocupă şi de sănănatea psihică a omului în general.
Psihiatrul lucrează, de cele mai multe ori, în spitale particulare sau publice, în centre de sănătate medicală, în instituții de sănătate.

Psihiatrul se ocupă cu:
- prescrie și administrează tratamente medicamentoase pentru tratarea tulburărilor mintale, emoționale sau de comportament;
- analizează și evaluează datele pacientului și diagnostichează natura și gravitatea tulburării mintale;
- colaborează cu medicii de familie, cu psihologii, asistenții sociali pentru a discuta planurile de tratament și evoluția pacientului;
- adună date și informații despre pacient, inclusiv istoria medicală și socială a acestuia;
- examinează sau conduce teste de laborator sau de diagnostic pentru a determina starea fizică generală și tulburarea mintală.

Se impune consultarea de urgenţă şi intervenţia unui medic psihiatru în următoarele situaţii:
- dacă persoana percepe deformat realitatea, experimentează halucinaţii auditive sau vizuale;
- prezintă o încetinire vizibilă sau accelerare nejustificată a proceselor cognitive şi intelectuale (gândire, memorie, atenţie etc.) ;
- fabulează, are convingeri bizare sau idei delirante ;
- este într-o stare de agitaţie sau deprimat, nu poate să doarmă ;
- dacă spune că ar fi mai bine să moară etc.

Psihologul evaluează gândirea, afectul şi comportamentul uman sau consiliază psihologic şi intervine prin intermediul psihoterapiei. Psihologul a urmat cursurile unei FACULTĂȚI DE PSIHOLOGIE, după care şi-a obtinut atestatul de liberă practică într-o ramură aplicată a psihologiei (psihologia muncii, psihologie clinică şi psihoterapie sau psihologie educaţională).
El evaluează prin intermediul testelor psihologice şi tehnicilor specifice funcţionarea individului în plan intelectual, emoţional sau comportamental. Nefiind medic, psihologul nu poate prescrie medicamente şi nu pune un diagnostic.
Psihologul poate lucra în industrie, comerț, educație, în domeniul medical, în calitate de consilier pentru locul de muncă, în centre de plasare a forței de muncă, în sistemul juridic, în arte, în cercetare, în cabinete private etc., în funcție de specializarea acestuia.

Psihologul se ocupă cu
- evaluare psihologică sau psihometrică: activități axate pe găsirea de caracteristici de personalitate (interese, abilități, aptitudini etc.) prin folosirea de teste psihologice și alte procedee și metodologii standard validate din psihologie;
- îndrumare și consiliere: activități bazate pe analiza informațiilor necesare despre clienți;
- recomandări către client cu privire la decizia acestuia într-o situație dată: dezacorduri în căsnicie, probleme cu privire la creșterea copiilor, căutarea unui loc potrivit de muncă sau a unui domeniu de studiu, selectarea și plasarea de personal, metode de motivare, creșterea productivității muncii etc.

Psihologul și psihiatrul se pot deopotrivă ACREDITA într-o anumită formă de psihoterapie și să primească denumirea de PSIHOTERAPEUT. Competenţele generale şi specifice ale psihoterapeutului derivă din componentele procesului de psihoterapie şi acestea sunt:

- evaluarea psihologică (circumscrisă de forma specifică de psihoterapie),

- intervenţie psihologică: de optimizare, dezvoltare şi autocunoaştere (ex. coaching); în probleme psihologice, psihopatologice şi în situaţii de risc; în menţinerea sănătăţii (ex. educaţia pentru sănătate, prevenţia primară etc.) şi confruntarea cu condiţia de boală şi impas existenţial (ex. tratament, prevenţie secundară, terţiară, recuperare etc.); de optimizare a proceselor de cuplu, familie, grup, organizaţii şi colectivităţi;

- cercetare (în cadrul limitelor competenţelor sale);

- educaţie şi training (formare profesională): poate organiza cursuri şi workshop-uri în limitele competenţelor date de nivelele de specializare.






Noiniumi
Postat pe 29 August 2015 09:18
Pe o parte se poate numi rusine, dar de fapt este mai mult de atat, din pacate..
Frica o numesc eu.. Frica de a ne cunoaste cum suntem la un moment al vietii noastre si recunoaste ca avem probleme, ca putem fi slabi..
In Romania inca exista mentalitatea ca vei fi catalogat ca nebun daca ceri ajutorul unui psiholog sau psihiatru, si apoi romanul nostru cum are o durere alearga imediat la farmacie sa cumpere medicamente ...si de multe ori dupa ureche..si comsidera ca si problemele psihice emotionala se pot rezolva la fel.. cu o bulinuta magica..
Si uite asa problemele psihice si emotionale se agraveaza si se ajunge la un moment dat cand nu mai stim cu adevarat daca avem probleme sau nu, si credem ca modul de comportament si de gandire este normal, si asa ne punem in pericol viata noastra dar si a celorlati..
Eu as recomanda, ca oamenii sa lase rusinea si frica la o parte, si gandul ca psihologul e prea scump, si ca mersul la psiholog este un lux fara necesitate, sa se gandeasca la sanatatea lui psihica si emotionala, sa invete ca daca lui nu ii este bine si nu are sanatate degeaba isi face planuri de viitor..
Eu ca psiholog, va sfatuiesc ca intai sa mergem la psiholog si la recomandarea acestuia, daca problemele necesita si tratament medicamentos, sa mergem la psihiatru.
L. S Psiholog
garbo_12105
Postat pe 29 August 2015 13:52
Normal, doamnă psiholog.

Noiniumi, recunosc fără rușine că rămân datoare pt explicație.
Axl_R
Postat pe 29 August 2015 20:17
Si cum pot sa conving pe cineva sa mearga la un psiholog ?
garbo021039
Postat pe 30 August 2015 21:18


Pai ii dai telefon lui L. S Psiholog si vine dansa/dansul si ti-l ia de acasa cu forta... sau in camasa de forta ! Ok, am facut o gluma proasta... cred ! Hai sa zicem ca explicatia urmatoare a lui L.S Psiholog din urmatoarea propozitie, fraza, cum vreti... "si apoi romanul nostru cum are o durere alearga imediat la farmacie sa cumpere medicamente ...si de multe ori dupa ureche..si comsidera ca si problemele psihice emotionala se pot rezolva la fel.. cu o bulinuta magica..", nu prea am inteles-o. In primul rand ce e de vina "romanul nostru" (ar trebui sa scriu "vostru...") ca la farmaciile din Romania unde traieste romanul vostru, dau medicamente fara reteta semnata si paragrafata de la medic cu diploma ??? Iar in al doilea rand, nu am stiut ca atunci cand ai probleme psihice emotionala, TE DOARE undeva !!! Asa ca de ce sa alerge romanul la farmacie sa cumpere medicamente... ce e psihopat ???
In fine, cineva intreba aici care e diferenta intre un psiholog si un psihiatru. Eu nu stiu, dar stiu care e diferenta intre...

Psihologie clinica…
Cineva care sufera de psihoza crede ca 2 + 2 = 5
Un nevrotic stie ca 2 + 2 = 4, si asta il enerveaza teribil !

Si era simplu daca erau numai psihologi sau psihiatrii. Dar nu e asa. Pshiholog, psihoterapeut, psihanalist, psihiatru ? Cine e mai potrivit ? Esti derutat si incepi sa cauti, sa-ti intrebi prietenii caci, poate, au trecut si ei prin situatii asemenatoare. Sau, intrebi pe Garbo.Ro. !
barboneli
Postat pe 30 August 2015 22:04
parerea mea este ca cel cu simtome de anxietate , stari de panica sa fac direct terapia cu metode de echilibrare psihica , mentalla , fizica , sa caute un terapeut care-l pune sa aplice singur metode, tehnici si sa nu mai piarda timpul cu medicamente.Gandurile nu se schimba daca iti vorbeste pshihologul sau daca iei medicamente .Eu am facut o astfel de terapie , cu terapeut adica am aplicat singura metodele cu sustinerea si cu explicatiile terapeutei.Am scapat , schimbindu-mi modul de gandire,Eram blocata pe boala , pe frica .Am invatat sa am gaduri ca sunt sanatoasa , sa fiu optimist a.Terapia a durat 4 saptamani si acum sunt sanatoasa.Daca vreti sa faceti si voi terapia scrieti-mi pe email la popida_felicia@yahoo.com.Nu e reclama , este invitatie la sanatate .Sper sa fie staersa adresa mea de email,Va doresc sanatate
garbo_412818
Postat pe 14 Septembrie 2015 09:43


Multumim frumos ! Dar daca tot speri ca adresa de mail sa fie stearsa, de ce ai mai postat-o ? In fine, si eu cred ca sunt cazuri in care se pot vindeca anumite "nereguli" ale creierului omenesc de un terapeut, dar nu mergand la oricine care scrie pe un forum.... ! Si totusi, terapeut, terapeut... dar si medicamente facute special pentru asa ceva, pot ajuta. Numai din experienta ta personala... eu nu as inlatura si ajutorul medicamentelor potrivite.
barboneli
Postat pe 14 Septembrie 2015 15:42

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Tetrapareza spastica si hipoacuzie bilaterala profunda! Ajut-o pe Daria! 18 De la: aura_deaconu 25 Februarie 2011 15:58
Nodului la sani 6 De la: garbo_12033 26 Martie 2013 07:47
Vreau sa scap de dioptrii! 16 De la: garbo_11526 13 Martie 2013 10:25
depresia 16 De la: babycryss 13 Octombrie 2010 22:03
reteta de ....sanatate! 60 De la: fleurdelis 14 Octombrie 2010 20:39
Setari Cookie-uri