Dieta in insuficienta cardiaca

Dieta in insuficienta cardiaca

Reprezinta un stadiu avansat al majoritatii bolilor cardiace. Cauza cea mai frecventa a insuficientei cardiace o reprezinta ateroscleroza. Daca inima, in ciuda afectarii sale, poate mentine o circulatie apropiata de normal, vorbim despre insuficienta cardiaca compensata. In acesta situatie este nevoie de o restrictie moderata de sare (2 gr/zi) si activitate fizica in limita simptomelor. In situatia in care cordul nu mai e capabil sa mentina irigatia tesuturilor periferice, vorbim despre insuficienta cardiaca decompensata sau congestiva, situatie in care este necesar repausul la pat cu reducerea aportului energetic. In ambele situatii alimentatia are un rol foarte important (fie un rol profilactic, de impiedicare a decompensarii cardiace, fie un rol curativ). Regimul alimentar va trebui sa asigure minimum de efort din partea inimii. Se vor prefera deci mesele mici si dese si se vor evita alimentele greu digerabile sau cele care au fost supuse unor pregatiri laborioase. Factorii de risc care produc insuficienta cardiaca sunt cardiopatia ischemica cronica, hipertensiunea, diabetul. Dieta de preventie a instalarii insuficientei cardiace va trebui deci sa actioneze asupra factorilor de risc mentionati (controlul tensiunii arteriale, al greutatii, dislipidemiei, un bun control glicemic in cazul diabetului).

Principii generale

Regimul alimentar va fi :
- normocaloric sau hipocaloric in cazul celor supraponderali sau obezi. Atingerea greutatii ideale va reprezenta o componenta esentiala a tratamentului. Scaderea in greutate reduce travaliul cardiac si scade nivelul lipidelor circulante precm si al tensiunii arteriale.
- hiposodat, iar in formele severe chiar desodat, cantitatea de sare permisa fiind in functie de existenta edemelor si a hipertensiunii.
- hipolipidic (vezi treapta I sau treapta II de dieta hipolipidica), in functie de dislipidemiile asociate.
- normoproteic sau hipoproteic, stiindu-se ca in general un regim bogat in proteine contine si o mare cantitate de sare. Se vor prefera proteinele cu valoare biologica inalta, proteinele vegetale.
- se va evalua aportul de lichide cand insuficienta cardiaca este decompensata
- evaluarea aportului de K se impune, mai ales la pacientii sub tratament cu diuretice, insuficienta renala etc.
Se va tine cont de asemenea de patologia asociata (diabet, afectare renala), dieta in insuficienta cardiaca fiind de fapt o dieta combinata.
Vor fi evitate alimentele care produc disconfort gastric, alimentele bogate in sodiu (varza, telina, spanac, leguminoase uscate, sfecla). Se evita de asemenea alimentele foarte reci sau foarte calde, alimentele ce contin substante stimulante (cafeina).
In insuficienta cardiaca medie, dieta hiposodata singura poate preveni edemele. In insuficienta cardiaca severa dieta va fi desodata si pacientii vor fi hraniti cu lingurita pentru a evita orice efort suplimentar (pana la reducerea edemelor si reluarea functiei cardiace).
Alimentele permise sunt:
- laptele degresat, urda, casul nesarat.
- carnea slaba, preferabil de peste, pasare sau vita in cantitate de 150-200 g. /zi de 2-3 ori pe saptamana, preparata prin fierbere, gratar sau la cuptor.
- 2-3 oua pe saptamana, numai in preparate alimentare.
- ocazional unt; zilnic uleiuri vegetale, adaugate crude in mancare, in cantitate depinzand de necesarul caloric.
- paine nesarata veche de 1 zi in raport cu necesarul caloric.
- legumele si fructele fierte (compoturi, soteuri, piureuri, sufleuri, budinci), sau in stare cruda.
- in locul sarii se vor prefera condimentele aromate (patrunjel, marar, tarhon, cimbru).
- acrirea alimentelor se va face cu zeama de lamaie.
- dulciurile sa fie preparate in casa, fara bicarbonat si fara sare, preferabil aluaturi uscate sau aluaturi de biscuiti, gelatine de fructe, peltele.
- bauturile permise: ceai de plante, suc de fructe si legume, lapte batut, lapte degresat, iaurt, cafea de orz; sunt contraindicate bauturile carbogazoase.
Pacientul va manca 4-5 mese pe zi, mesele vor fi servite intr-o atmosfera de calm. Se vor evita discutiile in timpul meselor, consumul de lichide in timpul meselor. Masa de seara se va servi cu 2-3 ore inainte de culcare.
Din cand in cand, (o data pe saptamana sau chiar mai des in cazul pacientilor supraponderali sau obezi), pacientul poate urma un asa zis regim de descarcare, alcatuit numai din fructe si legume pe parcursul unei zile.
http://www.terapii-naturiste.com/terapii_cblog/2010/11/03/dieta-in-afectiunile-cardiovasculare-partea-a-ii-a/
anamariatoma
Postat pe 3 Noiembrie 2010 10:06
de sexu' pt cardiacii insuficienti vaz ca nu zice nimica...
zambil
Postat pe 3 Noiembrie 2010 10:32
Pentru a va bucura in continuare de viata dumneavoastra sexuala ca si inainte specialistii va ofera cateva sfaturi:
- nu consumati cantitati mari de alcool inainte de consumarea actului sexual;
- nu consumati alimente grase sau satioase inainte de consumarea actului sexual;
- asigurati-va ca temperatura camerei unde se va consuma actul sexual este una nu este prea scazuta;
- daca este nevoie lasati partenerul sa fie mai activ;
- daca medicul v-a prescris o anumita medicatie si considerati ca veti avea nevoie de ea, tineti pastilele undeva la indemana.
anamariatoma
Postat pe 3 Noiembrie 2010 15:29
tanti sau nenea terapia,bine ca am intrat aici,mi-ai adus aminte ca viata-i frumoasa..
si zii sa fie cald in camera,mi-ai alungat fantezia ..ma vadeam in zapada moale facand prostioare p-acolo..tavalealea mamii ei..
si zii tre' sa-mi pun pofta-n cui..

aia cu daca este nevoie sa lasam parteneru' sa treaca la aparat, m-a uns pe suflet...
si pastilele la indemana?hai ca suntem verzi,inca miscam,nu avem nevoie de viagra,sau te refereai la hipazin?
iasomia
Postat pe 3 Noiembrie 2010 17:57
Este important tratamentul naturist in cazul in suficientei cardiace. Se foloseste asociere de Coenzima Q10, Omega 3, L-carnitina, Noni lichid, Dar si altele. Socrul meu urmeaza tratament recomandat de d-na dr. Roxana ionescu, de la Medicer Ploiesti. I-a salvat viata.Au produse foarte bune. Preturile sunt extraordinar de mici-de ex, Omega 3 este 6 lei/ flacon, Coenzima Q10 de 30 mg 12 lei, Noni livchid, 100% concentratie, 40 /litru. Tel 0744-345926. Apelati cu incredere, nu veti regreta, sunt extra!!!
garbo175477
Postat pe 9 Noiembrie 2010 18:51
peste si verdeturi si functioneaza ca un ceas ,iar cei ce beau o cana de ceai de menta ,un borcan de iaurt si orez odata pe saptamana si vei trai 100 de ansi fara sa faci cancer.toate plantele ,legumele si fructele verzi sunt de la d-zeusi-ti fac bine pentru orice.
garbo107589
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:08
de sexu' pt cardiacii insuficienti vaz ca nu zice nimica...



neinteresant Z.trecem mai departe
poate ca altii zic

LILO
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:14
Daca v-ati ruga zilnic la sfantul Piersicarie pentru indreptarea gresalelor voastre cele lumesti, cu siguranta ca de asfel de boli ati fi feriti caci fluidul sfant are sa va patrunda in trup. Caci nimica nu e mai sfant ca rugaciunea sincera venita din pieptul unui bun crestin, asa cum nimic mai de netrebuinta este rugaciunea fariseilor, a caror cainta vine prea tarziu spre indreptare in fata lui Dumnezeu.
Poate daca ar cumpara o biblie in piele argasita de capra ar putea gasi o cale spre mantuire.
Amin +
daniil_pravoslavnic
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:15
eu am sa trec mai departe, voiam numai sa stiti
casperphantom
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:18
FOARTE BINE, FIULE, MERGI SPRE DOMNUL, CACI EL TE VA CALAUZI.
AMIN +
daniil_pravoslavnic
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:21
De la: daniil_pravoslavnic, la data 2010-11-16 18:21:04FOARTE BINE, FIULE, MERGI SPRE DOMNUL, CACI EL TE ASTEAPTA.
DOMNUL FIE CU TINE +



iote, doar nu dirijezi circulatia ca sa stii unde merg eu, las'nu te ajita ca eu cu Domnul avem convorbiri zilnice, chiar mi-a zis sa iti transmit salutarile lui si sa stii ca a astupat gaura aia prin care ai iesit, Mos Petre si-a schimbat ochelarii nu-l mai poti pacali, asa ca EL zice sa incerci la "cel din gios" ca pe sus e ulicioara in reparatii pentru tine,vesnic
casperphantom
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:26
Fiule Fantomatic ratacit de la dreapta credinta.
Intr-adevar, gaura prin care eu am iesit este astupata, un mare adevar ai grait. Iara dupa trecerea la cele vesnice, nu se stie unde ne indreptam fiecare.
Insa la unii mai exista o noua sansa, asa incat daca Domnul te va calauzi intr-acolo, si gaura aceea de care pomeneai ramane-ti-s-a vesnic deschisa, nu ezita si urmeaza-ti destinul.
Amin +
daniil_pravoslavnic
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:33
Tatuca, multumescu-ti tie pentru grija ce-mi porti, deie-ti tie Domnul numai cai netezite si senine toiagul zdravan si pelerine zvelte si suave insosteasca-ti umbletul si mai ales adastatul , las ca-mi port eu singur de grija, karma si crucea mea stiu si singur a le duce, fara incuviintarea si "binecuvantarea" ta, taicuta
casperphantom
Postat pe 16 Noiembrie 2010 18:46
da ma abomez la o dieta vegetala hrana vie sunt cu diabet si tensiune arteriala
garbo174985
Postat pe 22 Decembrie 2010 19:57
Buna. Am 51 de ani sunt diabet si fumator. Totul a inceput cu dureri in piept si senzatii de sufocare. Pt inceput am zis ca e vb de anxietate incercand sa ma tratez prin gandire, insa am realizat ca nu ma ajuta cu nimic cand am ajuns la urgente cu aceste simptome. Aici mi s-au facut investigatiile aferente: EKG care a iesit modificat, motiv pt care au decis sa imi faca coronarografie. Astfel au gasit ca 3 artere sunt stenozate si ca trebuie intervenit cu stenturi. Totul se intampla in Spitalul Colentina. M-am interesat aici si am vazut liste de asteptare interminabile pt stenturi, ma refer la faptul ca eu am trecut prin acest episod neplacut pe data de 31.07 si lista de asteptare se intindea undeva pana in octombrie. Nu am cum sa astept atat asa ca doresc sa ma ajutati cu cateva recomandari de doctori foarte buni care fac asta in clinici private. Astept cu mult interes si va multumesc!
garbo_404927
Postat pe 6 August 2014 11:15
Eu am 62 de ani si am avut probleme de deplasare. La insistentele copiilor am ajuns la consult. S-au gasit artere calcifiate ocluzate la picioare, iar dr care m-a investigat in acest sens, dr. Baila m-a trimis si la dr. Dan Deleanu pt un consult cardiologic. Aici s-au mai gasit 2 artere stenozate dar care se puteau trata cu implantare de stent. Doctorii au colaborat foarte bine, desi eu ma tratam practic si la stat si in privat si prima data mi-au operat picioarele dupa care am fost la dr. Deleanu pt interventia minim invaziva cu stent. Te incurajez sa faci acest pas pt ca nu e nimic dificil, Totul a trecut foarte repede iar acum sunt sanatos datorita acestor doctori
garbo_405043
Postat pe 11 August 2014 17:42
Toti credem ca suntem apatici cand patim ceva, insa cazurile astea sunt cele mai multe in lume. Vin in ajutorul tau in ideea ca iti vand pontul familiei noastre care l-a readus pe sotul meu inapoi la viata... simptomele asemanatoare cu ale tale, mers la urgente, niciodata nu s-a rezolvat nimic acolo pana cand intr-o zi am luat eu atitudine! Am zis ca imi doresc o viata alaturi de el si trebuie sa lupt pentru asta...asa ca am deschis internetul si am inceput sa citesc, mi-am sunt toti prietenii si am inceput sa cer pareri. Toate panzele ma duceau spre o clinica privata...acum ma interesau nume de doctori supraspecializati pe cardio.
Am gasit tot ce am cautat in dl. dr. DAN DELEANU un om minunat, de un calm rar intalnit...dansul are o intreaga echipa alaturi de care munceste. O alta veste buna e ca nu s-a facut nimic chirurgical ci totul s-a intamplat printr-o punctie..pana cand sa stim un diagnostic complet am fost ingrijorati pt ca ne doream foarte tare sa se rezolve interventional si nu chirurgical. Din fericire ultimul cuvand al domnului doctor a fost: "Da doamna, se va rezolva!" Am fost cea mai fericita! A urmat si ziua interventiei, totul a durat in jurul a 2 ore si dupa la 24 de ore am mers acasa. Sotul meu s-a simtit foarte bine dupa interventie. I s-au montat 2 stenturi bioresorbabile. A condus masina pana acasa la 24 de ore, nu imi venea sa cred ce minune au reusit oamenii respectivi sa faca.. Le multumesc din inima si va recomand cu caldura sa apelati la dansii pentru sanatatea si binele dumneavoastra si al familiei! Sper sa va fi fost de folos! Sanatate!
garbo_405399
Postat pe 27 August 2014 13:27

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Pastile pentru Slabit din celule STEM ??? 4 De la: tutankhamon 3 Octombrie 2009 20:58
Topikul oamenilor cinstiti si sinceri 2 De la: Roxxynela 13 Aprilie 2010 17:52
dieta lui catalin crisan 1 De la: garbo258769 9 Ianuarie 2012 12:23
Carti despre dieta 17 De la: myry 10 Mai 2010 15:18
despre terapia gerson.. 12 De la: relu_eu2001 18 Iunie 2012 15:51
Setari Cookie-uri