ghid pentru o viaƣă ßmplinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Intelepciunea si linistea - hrana pentru personalitate

« Inapoi la blog | Toate blogurile | Toate posturile din 7 Ianuarie 2011 | Trimite prin Y!M

Blogurile Garbo

Tipuri de cazi de baie in...
la 3 Aprilie 2019, 18:28
Concediul meu de vara
pianina la 2 August 2018, 17:58
Cum sa alegi un fotograf...
garbo_492045 la 31 Iulie 2018, 17:03
Ceai de slabit si...
EleonorRosu la 9 Mai 2018, 18:34
Multe restaurante italiene...
garbo_487470 la 12 Aprilie 2018, 14:44
Ai nevoie de un spatiu...
garbo_405905 la 12 Aprilie 2018, 13:19
Why Choose Cotton Bedding?
garbo_487057 la 6 Aprilie 2018, 13:28
Primavara
Ecoul la 3 Aprilie 2018, 22:11
parfumurile, obsesia...
c_mikka la 17 Martie 2018, 11:55

Intelepciunea si linistea - hrana pentru personalitate

 Părinții buni au grijă de hrănirea fizică a copiilor lor. Ii stimulează să aibă un regim alimentar bun, cu alimente proaspete și sănătoase. Părinții inteligenți merg mai departe. Ei știu că personalitatea are nevoie de o hra­nă psihică excelentă și se îngrijesc de alimentele care îm­bogățesc inteligența și emoția.

Înainte, o familie bine structurată era o garanție că odraslele își vor dezvolta o personalitate sănătoasă. As­tăzi, părinții buni cresc copiii zbuciumați, înstrăinați, auto­ritari și angoasați. Mulți copii de medici, judecători sau oa­meni de afaceri traversează conflicte grave.

Oare de ce există părinți inteligenți și sănătoși, care își văd copiii îmbolnăvindu-se?

Pentru că societatea s-a transformat într-o fabrică de stres. Nu avem control asupra procesului formării perso­nalității copiilor noștri. Noi le dăm naștere și îi punem de foarte devreme în contact cu un sistem social care îi con-trolează. (Foucault, 1998).

Zilnic ei vin în contact cu mii de stimuli atrăgători care se infiltrează în matricele memoriei lor.

De exemplu, părinții își învață copiii să fie înțelegă­tori și să consume numai cât le este necesar, dar sistemul îi învață individualismul și să consume fără rost.

Cine câștigă această dispută? Sistemul social. Can­titatea de stimuli și presiunea emoțională pe care acesta o exercită asupra tinerilor sunt intense. Aproape că nu exis­tă libertate de alegere.

Faptul că aveți cultură, o situație financiară bună, relații conjugale excelente și oferiți copiilor o școală bună nu e suficient pentru a construi sănătate psihică.

Orice animal reușește să scape din gheara unui pră­dător, numai dacă dispune de mari abilități.

Pregătiți-vă copiii pentru a supraviețui în apele în­volburate ale emoției și pentru a-și dezvolta discernămân­tul. Numai așa vor putea filtra stimulii stresanți și vor fi li­beri să aleagă și să hotărască.

Părinții care nu-și învață copiii să aibă o viziune cri­tică asupra publicității, a emisiunilor de televiziune și a dis­criminării sociale îi transformă într-o pradă ușoară pentru sistemul acaparator.

Pentru acest sistem, oricât de etic pretinde că este, copilul vostru este doar un potențial consumator și nu o fi­ință umană. Pregătiți-vă copilul pentru „a fi”, căci lumea îl va pregăti pentru „a avea”.

Părinții buni își învață copiii să se spele pe dinți, pă­rinții inteligenți îi învață să aibă o igienă psihică. Numeroși părinți își imploră zilnic copiii să aibă grijă de igiena bu­cală. Dar cum e cu igiena emoțională? La ce folosește să previi cariile, dacă emoția copiilor se transformă într-o ladă de gunoi plină de gânduri negative, mofturi, temeri, reacții impulsive și atracție către capcanele sociale?

Invățați-i pe tineri să-și protejeze emoția. Tot ceea ce atinge frontal emoția, atinge drastic memoria și le va forma personalitatea.

Odată, un client în cabinet spunea că, da­că ar fi știut să-și protejeze emoția încă de când era mic, viața lui nu ar fi fost o dramă.

Pe când era copil fusese respins de cineva apropiat pentru că avea un defect pe față. Acea respingere i-a limi­tat bucuria. Defectul nu era mare, dar fenomenul RAM l-a înregistrat și realimentat. Nu a avut copilărie. Se ascundea de lume. Trăia sin­gur în mijlocul mulțimii.

Ajutați-vă copiii să nu fie sclavii problemelor lor. Alimentați amfiteatrul gândurilor și teritoriul emoției lor cu curaj și îndrăzneală.

Nu le acceptați timiditatea și nesiguranța. „Eu”-ul, care reprezintă voința conștientă, sau liber­tatea de a hotărî, trebuie antrenat pentru a deveni lider și nu o marionetă. A fi lider nu vrea să însemne a avea capacitatea de a rezolva toate problemele din jurul nostru. Problemele vor exista întotdeauna. Dacă pot fi rezol­vate, trebuie să le rezolvăm. Dacă nu avem condiții să le rezolvăm, trebuie să ne acceptăm limitele. Dar niciodată nu trebuie să gravităm pe orbita lor.

Dacă ați avea capacitatea de a intra pe scena minții tinerilor, ați constata că mulți sunt chinuiți de gânduri de anxietate. Unii sunt neliniștiți din cauza testelor și exame­nelor școlare.

Alții, din pricina fiecărei curbe a trupului pe care o detestă. Alții încă mai cred că nimeni nu-i iubește. Mulți tineri au foarte puțin respect de sine. Când respectul de sine scade, moare bucuria.

Odată, un tânăr de șaisprezece ani mi-a spus că, zilnic, își distrugea liniștea gân-dindu-se că, într-o zi, va îmbătrâni și va muri. El abia își în­cepea viața, dar îl tulbura gândul sfârșitului său. Câți tineri nu suferă, fără ca nici proprii părinți sau profesori să știe ce e în inima lor?

Închisoarea emoției ține prizonieri milioane de tineri. Ei suferă în tăcere. După ce veți citi aceste randuri, stați de vorbă cu ei.

Ce educație este aceasta, care vorbește despre lu­mea în care ne aflăm – și nu spune nimic despre lumea care suntem?

Intrebați-vă mereu copiii:

„Ce se petrece cu tine?”,

„Ai nevoie de mine?”,

„Ai avut vreo dezamăgire?”,

„Ce pot face ca să fii mai fericit?”

Ce sens are să aveți zilnic grijă de hrănirea a bilioa­ne de celule din corpul copiilor voștri, dacă neglijați să-i hrăniți psihic?

La ce folosește că au un corp sănătos, dacă sunt nefericiți, instabili, fără protecție emoțională, daca fug de problemele lor, dacă le e frică de critici, dacă nu le place să li se spună „nu”?

Nici un părinte din lume nu le-ar da alimente stricate copiilor lor – dar fac asta cu hrana psihică.

Nu ne dăm seama că tot ceea ce înmagazinează, le va controla personalitatea.

Hrăniți personalitatea copiilor voștri cu înțelepciune și linișteVorbiți de peripețiile voastre, de momentele de ezitare, de căderile emoționale pe care le-ați traversat. Nu lăsați ca memoria lor să se transforme într-un ținut de coș­maruri. Transformați-o într-o grădină de vise.

Nu uitați niciodată că ne împiedicam de pietrele mici și nu de munți.Micile pietre din subconștient se transfor­mă în stânci uriașe.

inspiratie: A. Cury

 
Vineri, 7 Ianuarie 2011, 05:16

« Inapoi la blog | Toate blogurile | Trimite prin Y!M


Voteaza
*****1 vot
 

Raporteaza continut neadecvat
_michelle_ a scris pe 7 Ianuarie 2011, 16:03
interesant acest articol....educativ, chiar,. l-am citit si eu acum ceva timp, ...ma bucur ca l-ai postat , aici.

Postare comentariu
Adauga un comentariu