Apartinand clasei legumelor solano-fructoase, rosia este liderul cap de serie al acesteia. Initial admirata ca si planta ornamentala, astazi este consumata sub diferite forme de oameni din intreaga lume.

• unii cercetatori afirma chiar ca forta licopenului ar fi atat de mare incat ajunge o singura rosie de dimensiuni medii consumata zilnic pentru a ne da o protectie sigura si totala antitumorala pentru tot restul vietii, fireste in lipsa fumatului, a alcoolului, cafelei si a modului nesanatos de preparare terminca a alimentelor

• protejeaza impotriva efectelor nocive ale radiatiei ultraviolete si mai ales impotriva aparitiei melanomului malign

• previne degenerescenta maculara a retinei si diminueaza riscul de cataracta cu 50%, alaturi de vitaminele C si E

• reduce semnificativ riscul aterosclerozei si procesele de imbatranire celulara

• in consumul de licopen se pun sperante mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer

• reduce colesterolul

In afara de licopen, tomata ne mai rezerva si alte beneficii pentru sanatate:

• contine o substanta cu proprietati antidiabetice

• continant peste 90% apa, face parte din cele mai sanatoase alimente (alaturi de pepene, castravete etc.); un aliment este cu atat mai ravnit de organism cu cat contine un procent de apa care sa-l depaseasca pe al acestuia (58 – 70% in functie de varsta)

• contine o substanta cu proprietati antiinflamatoare medii asemanatoare cortizonului, dar fara niciunul din efectele adverse ale acestuia, constituind un bun remediu antireumatic

• reprezinta o sursa de importanta medie privind vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K si mineralele K, Fe, Mg, Se, foarte gustoasa, dar si foarte saraca in calorii (20 kcal/ 100 de grame), avand si un indice glicemic mic (10 unitati); este un remineralizant, revitalizant, depurativ si detoxifiant valoros, putand fi indicata cu succes si in curele de slabire

• are efect diuretic slab

• contine substante potentatoare ce amplifica efectul vitaminelor, mineralelor si al antioxidantilor, uneori de sute de ori

Sfaturi utile privind tomatele:

• rosiile galbene contin in locul licopenului un alt carotenoid valoros si anume beta-carotenul, a carui forta antioxidanta este insa de 5 ori inferioara colorantului rosu

• desi alimentele de origine vegetala contin mai putin de 50 de mg/100 g de sare, exista totusi 3 exceptii: spanac (510 mg %), ciuperci (200 mg%) si tomate (150 mg%); important ar fi deci sa nu mai adaugati sare salatei care contine rosii si de asemenea sa reduceti cat de mult adaugarea de sare tuturor preparatelor care contin tomate


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri