Consumul de cartofi poate aduce multe beneficii organismului uman, insa din cauza faptului ca cei mai populari sunt cartofii prajiti, plini de grasime, beneficiile nu mai apar. Mai mult, pana si cartofii copti sunt imbogatiti cu unt, branza sau bucati de sunca.

Alimentul de baza in intreaga lume

Cartoful a ajuns in Europa prin secolul al XVI-lea si de atunci nu ne-a mai lipsit de la masa. Daca este fiarta la abur sau inabusita, aceasta leguma aparent banala, ajuta la detoxifierea organismului datorita continutului sau bogat in potasiu. Slab hipnotic si calmant, cartoful este foarte bun pentru persoanele nervoase cu crampe, insomnii si tuse pe baza nervoasa. Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incat sa nu i se piarda nici savoarea si nici calitatile nutritive. Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si favorizeaza procesele de cicatrizare.

Cartoful contine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree) si fier. El constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor care mananca in jur de 120 de kg de cartofi pe an de persoana. Dr. Leon Binet a demonstrat ca aceasta leguma contine o substanta azotata, tulberina, care favorizeaza cresterea copiilor (mai ales cartofii noi).

Sucul de cartofi cruzi

Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este antispastic, diuretic, emolient.

Sucul din cartofi cruzi este indicat pentru tratarea artritei, hepatitei, litiazei biliare, constipatiei, hemoroizilor, scorbutului.

Sucul din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, proteine, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul este antiinflamator in bolile gastro-intestinale si in intoxicatiile cu substante toxice.

Pentru tratament, amestecati intr-un pahar 2 degete de suc de cartofi si completati cu apa calduta sau supa. Se bea dimineata pe stomacul gol. Ca toate sucurile, si acesta se altereaza repede si trebuie consumat imediat.

Medicamentul pielii

Cartoful este eficient in arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme etc.

Pentru arsuri solare, se pun rondele subtiri de cartofi pe piele si se lasa sa actioneze cateva minute.
Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer. Pasta se pune pe piele, se lasa sa actioneze 10 minute si apoi se clateste.
Pe negi se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri