Ati mancat vreodata fructe de catina? Gustul lor acrisor-astringent ascunde o mare comoara pentru sanatate. Descopera beneficiile consumului de catina!
sp;

Tepoasa, agatata in tufe, cu fructe mici albe sau rosii, catina este o planta extraordinara datorita proprietatilor sale antioxidante care aduce numeroase beneficii pentru sanatate.

Catina este un arbust care creste si in Romania, in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, nu este deloc pretentios la conditiile de sol dar iubeste lumina si traieste in zonele uscate de deal, pe stancarii, pe luncile raurilor etc. Are o radacina puternica care se ramifica adanc in pamant, ceea ce face arbustul perfect pentru protejarea solurilor cu risc de desertificare. In mod obisnuit, fructele sale se culeg in general intre lunile august si octombrie, dar ele pot rezista cu succes si peste iarna, la geruri de peste -40 de grade. Deci, daca va prinde iarna fara acest antioxidant natural in casa, aveti sanse foarte mari sa o procurati cu usurinta.


Ce contin fructele de catina?

Catina este cunoscuta pentru continutul sau mare de antioxidanti. Stiati ca fructele de catina contin de de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele si de doua ori mai multa decat fructele de maces? Este adevarat. Pe langa vitamina C, fructele de catina mai contin si vitamina A, complexul de vitamina B, vitamina D, E, K, P, F, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe etc.

Sursa foto: flickr.com

Cum se foloseste catina?

Spre deosebire de alte plante, din arbustul de catina se folosesc nu numai fructele ci si scoarta si radacina.
Fructele sunt destul de dificil de cules din cauza spinilor pe care ii are arbustul, dar se pot desprinde ramurile incarcate cu fructe de pe trunchi si fructele se pot lua cu ajutorul unei furculite.

Scoarta se desprinde pur si simplu de pe ramurile pe care le-ati desprins din arbust pentru a curata fructele.

Radacina nu se foloseste foarte des in terapie pentru ca este foarte greu de obtinut si pentru ca ea are aproape aceleasi proprietati ca si scoarta.

Sub ce forma se consuma catina?

Fructele crude

Fructele crude sunt cele mai bune de consumat pentru ca ele contin maximul de vitamine si substante de care organismul nostru are nevoie. Se culeg fructele, se spala cu apa rece si se consuma ca atare sau se poate face un suc prin zdrobirea lor sau prin trecerea prin masina de tocat. Se consuma in maxim o zi de la zdrobire.

Sirop din fructe de catina

Pentru ca uneori este destul de dificil de facut rost de fructe de catina, putem beneficia de aceste bobite si sub forma de sirop. El se prepara amestecand o jumatate de litru de sub de catina cu o jumatate de litru de miere, se amesteca pana se omogenizeaza si apoi se pastreaza la frigider intr-o sticla foarte bine inchisa.

Catina uscata sau catina pulbere

Fructele uscate de catina se gasesc in general in farmaciile naturiste si ele pot fi consumate ca atare sau se pot rasni si obtine o pulbere.


Uleiul de catina

Uleiul de catina poate fi cumparat tot din farmaciile naturiste.

Sursa foto: flickr.com

10 Beneficii ale consumului fructelor de catina

Catina este un anticancerigen si antitumoral natural

Oamenii de stiinta au descoperit ca anumiti compusi din scoarta si frunzele plantei au efect anticancerigen si antitumoral. In plus, fructele de catina au un continut foarte mare de antioxidanti care ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.

Fructele de catina scad colesterolul rau

Uleiul de catina este un tratament excelent in reducerea colesterolului rau si are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular datorita acizilor grasi pe care ii contine. Puteti consuma zilnic cate-o mana de fructe de catina dimineata pe stomacul gol. In cateva saptamani doar veti vedea si efectele.

Fructele de catina, bune pentru sanatatea pielii

Datorita continutului lor de acid palitoleic - un acid foarte gras care se gaseste in componenta pielii – fructele de catina ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea leziunilor. Foarte multe creme din industria cosmeticelor sunt pe baza de catina si sunt folosite la prevenirea imbatranirii pielii si la regenerarea tesuturilor.

De asemenea, consumul de catina este foarte eficient in tratarea arsurilor si a bolilor de piele (dermatite, eczeme, cuperoze, acnee, psoriazis).

Hepatita acuta, hepatita cronica si ciroza incipienta se trateaza cu fructe de catina

Catina are proprietati revitalizante,vitaminizante, regeneratoare si este un put

ernic antiviral, antibacterian si antiinflamator, ceea ce o recomanda in tratarea afectiunilor ficatului si in tratamentele pentru regenerarea lui. Se consuma zilnic timp de doua luni (cel putin) 100 de ml de suc de catina combinat cu un sfert de litru de decoct din ramuri (se lasa la macerat peste noapte o mana de ramuri de catina intr-o jumatate de litru de apa, se filtreaza, ramurile de maruntesc si se fierb 20 de minute la foc mic si apoi se lasa la racit. Se combina cele

doua preparate si se consuma).

Sursa foto: flickr.com

Fructele de catina, un bun enegizant si revitalizant

Stiati ca fructele de catina au fost folosite in dieta cosmonautilor datorita efectului lor enegizant, echilibrant, revitalizant care asigura o rezistenta indelungata a organismului? In plus, s-a descoperit ca ele erau foarte eficiente si in a-i proteja impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Consumati in fiecare zi pe stomacul gol cate un pumn de fructe de catina crude sau uscate.

Catina trateaza infertilitatea masculina si feminina

Pentru a trata infertilitatea atat la femei, cat si la barbati se recomanda curele cu ulei de catina datorita continutului lui de vitamina E, vitamina tineretii si a fertilitatii. Consumul de ulei de catina relanseaza activitatea homonala dar actioneaza si ca afrodiziac. Cu alte cuvinte, vorbim despre o viagra romaneasca 100% naturala. Se recomanda sa se consuma cate 30 de picaturi de doua ori pe zi.

Scapa de depresie cu fructele de catina

Oamenii de stiinta au descoperit ca fructele de catina determina cresterea nivelului de serotonina din organism, hormonul fericirii care, in cantitati mici, determina instalarea depresiei si a anxietatii.
Se recomanda consumu unei cani de suc de catina pe zi.

Catina, tratament naturist pentu diaree si dizenterie

In cazul in care va confruntati cu aceasta situatie neplacuta si dureroasa, se recomanda consumul a 2-3 lingurite de pulbere de catina in regim de urgenta. Catina are puternice efecte astringente, antibiotice si antivirale si poate actiona asupra cauzelor care provoaca diareea sau dizenteria. Pe termen lung, puteti consuma decoct de ramuri, cate 3 cani pe zi.

Sursa foto: flickr.com

Fructele de catina tratateaza gripa, bronsita si pneumonia

Fructele de catina ajuta la stimularea sistemului imunitar datorita continutului lor bogat de antioxidanti si grabeste vindecarea. In raceli, gripe, bronsite si pneumonii se recomanda consumul zilnic a cate 6 linguri de sirop de catina.

Catina – remediu pentru protejarea pielii

Fie ca vreti sa va aparati pielea de razele nocive ale soarelui sau vreti sa o protejati de gerul din timpul iernii, puteti folosi cu succes uleiul de catina datorita proprietatilor lui revitalizante, regeneratoare si vitaminizante. Aplicati pe piele ulei de catina.

Garbo.ro iti recomanda mai multe articole pentru tine si sanatatea ta:

Merele de aur ale sanatatii: 11 beneficii ale rosiilor

Aroma Sanatatii: 10 beneficii tamaduitoare ale Usturoiului

Leurda - planta minune a primaverii

Urzica - 15 beneficii spectaculoase pentru sanatatea noastra

Papadia - planta miraculoasa cu puteri tamaduitoare

Spanacul - 9 beneficii uimitoare pentru sanatatea noastra

Sanatate din natura: 11 Beneficii sanatoase ale steviei romanesti

Beneficiile tamaduitoare uimitoare ascunse in sfecla rosie

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.

Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.

Garbo.ro te invita la comentarii: Voi ce tratamente naturiste pe baza de catina ati folosit?

Foto homepage: flickr.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri