IN ACEST ARTICOL:

În fiecare an, pe 18 martie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului, o figură emblematică a creștinismului, un apărător fervent al dreptei credințe și un luminător al sufletelor însetate de adevăr.

Viața sa este o pildă de statornicie, curaj și înțelepciune, o călăuză pentru toți cei care caută să înțeleagă mai profund tainele lui Dumnezeu și să trăiască în lumina Evangheliei.

Sărbătoare 18 martie: Viața și încercările unui sfânt al Ortodoxiei

Sfântul Chiril s-a născut în anul 315, într-o perioadă în care Biserica se confrunta cu mari frământări teologice și erezii ce amenințau unitatea credinței. Încă din tinerețe, el s-a dedicat studiului Scripturilor și vieții duhovnicești, devenind un propovăduitor al adevărului. În anul 348, a fost ales Arhiepiscop al Ierusalimului, o misiune dificilă, deoarece orașul sfânt era un loc de intensă dispută între creștinii ortodocși și ereticii arieni, care negau dumnezeirea lui Hristos.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 14-20 octombrie 2024? Sărbătoare azi, 23 aprilie: Sfântul Gheorghe, biruitorul răului și lumina curajului creștin Sărbătoare azi, 17 aprilie – Joia Mare, ziua trădării, iubirii și iertării

Timp de aproape patru decenii, Sfântul Chiril a trebuit să îndure persecuții și exiluri repetate. De trei ori a fost alungat din scaunul arhieresc de împărați influențați de ereziile vremii, însă niciodată nu a renunțat la lupta pentru apărarea credinței apostolice. În tot acest timp, el a scris și predicat cu ardoare despre taina Sfintei Treimi, despre întruparea și jertfa Mântuitorului, precum și despre viața duhovnicească autentică. Scrierile sale, în special cele dedicate catehumenilor, sunt astăzi printre cele mai prețioase mărturii ale gândirii ortodoxe din secolul IV.

Sărbătoare 18 martie: Sfântul Chiril, un apărător al adevărului și un învățător al luminii

Sfântul Chiril a fost un participant activ la Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol din 381, unde a contribuit decisiv la formularea dogmei Sfintei Treimi și la combaterea arianismului. Învățăturile sale despre Sfânta Liturghie, despre rolul credinței și despre lucrarea Duhului Sfânt sunt pietre de temelie ale teologiei ortodoxe.

Sărbătoare azi, 16 aprilie: Ce simbolizează Miercurea Mare în Săptămâna Patimilor Sărbătoare azi, 15 aprilie: Ce NU se face în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Sărbătoare azi, 14 aprilie: Lunea Mare – începutul drumului către Înviere

În catehezele sale, el descrie cu profunzime și frumusețe Sfânta Euharistie, subliniind că Trupul și Sângele Domnului sunt hrană pentru suflet și cale de unire cu Hristos. De asemenea, el subliniază importanța Botezului, ca poartă a mântuirii, și a vieții în curăție și rugăciune neîncetată.

Moștenirea spirituală a Sfântului Chiril sărbătorit pe 18 martie

Sfântul Chiril s-a mutat la Domnul în anul 386, lăsând în urmă o moștenire de neprețuit. Scrierile și mărturia sa de credință rămân un far călăuzitor pentru creștini, reamintindu-ne că adevărul lui Dumnezeu nu poate fi înfrânt, indiferent de încercările vremurilor.

Pentru cei care îl cinstesc, Sfântul Chiril este un model de răbdare și statornicie, o pildă a celor care își păstrează credința în mijlocul furtunilor lumii. Rugăciunile adresate lui aduc întărire în credință și lumină în momentele de îndoială, așa cum el însuși a luminat inimile celor care îl ascultau.

Sărbătoare azi 8 aprilie – Zi de rugăciune către Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf și Celestin Sărbătoare azi, 7 aprilie – Zi sfântă în calendarul ortodox: Cine a fost Sfântul Caliopie Sărbătoare azi, 3 aprilie – Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Cinstindu-l pe Sfântul Chiril, suntem chemați să păstrăm curăția credinței și să aprofundăm taina iubirii divine. Viața sa ne învață că adevărul nu trebuie negociat și că mărturisirea lui Hristos cere uneori jertfă, dar și că lumina harului dumnezeiesc triumfă mereu asupra întunericului.

În ziua prăznuirii sale, credincioșii sunt îndemnați să se roage pentru întărirea în credință, pentru luminarea minții și pentru harul de a rămâne neclintiți în fața încercărilor. Așa cum Sfântul Chiril a apărat credința, să ne străduim și noi să o trăim cu autenticitate, cu iubire și cu nădejdea că Dumnezeu este întotdeauna alături de cei care Îl caută cu inimă curată.

Sfântul Chiril al Ierusalimului să ne fie călăuză, ocrotitor și mijlocitor, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Sărbătoare azi, 2 aprilie: Creștinii ortodocși pomenesc azi un sfânt făcător de minuni Sărbătoare azi, 1 aprilie: O zi de rugăciune și har pentru suflet Sărbătoare azi, 31 martie: Cine a fost Sfântul Ipatie, episcopul Gangrei?

foto interior și prima pagină Storm Is Me/ Shutterstock


Încă din copilărie, cuvintele au fost lumea mea. Scriam povești, versuri, jurnale intime. Găseam în scris o modalitate de a mă exprima, de a înțelege lumea din jur și pe mine însămi. 

Ca redactor,...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri