17 Martie 2023 publicat în Spiritualitate 26 share-uri

Credincioșii se află acum în sfântul Post al Paștilor. Potrivit rânduielilor bisericeşti, cei care aleg să țină post au de respectat o serie de reguli, de la obiceiurile alimentare până la gândurile din cap și suflet. De asemenea, credincioșii au și zile cu dezlegare la pește. În 2023, sunt 43 de zile cu dezlegare la pește, iar în Postul Paștelui, doar două zile în care pot consuma pește.
 

Dezlegarea la pește în 2023. Câte zile pe an sunt cu dezlegare la pește

Fiecare post din an are și zile de dezlegare la pește, zile în care credincioșii au voie să consume pește. Biserica Ortodoxă privește aceste zile ca o răsplată pentru cei care aleg să țină postul după toate regulile sale.

În 2023, credincioșii au parte de 43 de zile de dezlegare la pește. Cele mai multe se regăsesc în Postul Crăciunului, fiind și unul dintre cele mai uşoare posturi din an. Credincioșii au parte de tocmai 15 zile cu dezlegare la pește în timpul postului Naşterii Domnului.

Ce înseamnă "dezlegare la peşte" în rânduiala bisericească

Dezlegarea la pește datează încă din cele mai vechi timpuri ale ortodoxiei și are mai multe înțelesuri. Zilele de dezlegare la pește sunt o răsplată pentru creștinii care aleg să respecte rânduiala bisericilor de a ține post. Mântuitorul Iisus Hristos a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă fiind ICHTIS – acestea fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Citește mai departe articolul pe 9news.ro

Sursa foto: freeskyline/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri