Secrete de longevitate și sfaturi pentru o viață sănătoasă (și frumoasă) de la Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne românești: ar fi bine să le urmăm măcar de acum încolo!

16 Februarie 2023 publicat în Spiritualitate 172 share-uri

Împărtășim astăzi cu voi câteva dintre cuvintele și sfaturile despre longevitate și o viață frumoasă, îndelungată și sănătoasă pe care Ovidiu Bojor ni le-a lăsat moștenire în interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului.

Pe data de 14 februarie 2023, la vârsta de 98 de ani, Ovidiu Bojor, considerat a fi unul dintre cei mai mari fitoterapeuți moderni români, totodată doctor farmacist și membru de onoare al Academiei de Științe Medicale, a trecut în neființă. Ovidiu Bojor s-a născut în data de 1 noiembrie 1924, în localitatea Reghin (județul Mureș) și este autorul a 9 cărți.

Ca semn de apreciere pentru toată activitatea domniei sale și a învățăturilor sale prețioase despre lumea plantelor vindecătoare, dar și despre lumea iubirii, împărtășim astăzi cu voi câteva dintre cuvintele și sfaturile despre longevitate și o viață frumoasă, îndelungată și sănătoasă pe care Ovidiu Bojor ni le-a lăsat moștenire în interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Ovidiu Bojor: Viaţa noastră aici, pe pământ, e doar o fărâmă din viaţa adevărată, pe care ne e dat să o trăim

“Trebuie să învăţăm să dăruim şi să ne jertfim mai mult. Dumne­zeu dăruieşte celor care se dăruiesc. Să dă­ruieşti ce poţi: dacă ai o haină, o hai­nă, dacă poţi da un sfat, un sfat, o îm­bră­ţişare, un ajutor, un zâmbet măcar. Şi ce vei dărui se va întoarce înzecit. Univer­sul e o oglindă. Dacă zâmbeşti, îţi zâm­beşte şi el!”

“Viaţa noastră aici, pe pământ, e doar o fărâmă din viaţa adevărată, pe care ne e dat să o trăim; dacă am măsura-o, ar fi doar un metru lun­gime din infinitatea vieţii noastre. Dar datoria noas­tră e să trăim metrul acesta pe deplin, să ne bucu­răm de el.”

“Când suferinţa e înţeleasă, ea te înalţă. Doar neînţeleasă, te dărâmă.”

“Simplitatea e cel mai de preţ dar. Sfânta simplitate! Să te arăţi oamenilor exact aşa cum eşti. Să nu încerci să fii alt­cineva. Câtă uşurare îţi adu­ce!”

“Omul a fost clădit în­tr-un echilibru perfect, de trei etaje. Sus e mentalul (creierul), la mijloc e sentimen­țalul (inima) şi jos de tot e biologicul (vis­cerele). A înainta frumos în vârstă înseamnă să urcăm de jos, de la viscere, spre raţiune. Exact ca pe munte, pe măsură ce urci în toate, şi-n iu­bire, şi-n dăruire, se deschide orizontul. Şi sus de tot e infinitul.

Foto: Benjavisa Ruangvaree Art /Shutterstock

“Am renunţat la tot ce e negativ. Dacă simţi că te chinuie un sâm­bure de invidie, de ciudă, de enervare, arun­că-l imediat la pubelă, nu-l lăsa să stea, se poate amplifica. Nici nu ştiţi cât de mult ne îmbolnăveşte şi ne îmbătrâneşte răul.”

“Moartea de mult nu mă mai sperie. Ştiu că pare utopic, dar cred în tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Suntem infiniţi, nu ne terminăm niciodată. Dacă suntem gata să ac­ceptăm legea lui Lavoisier care spune că "nimic nu se pierde, totul se transformă", de ce să nu credem şi că sufletul nostru va exista pentru totdeauna? Când ştii că ai trăit frumos, că n-ai făcut rău şi ai dăruit, moartea e doar o trecere cu zâmbetul pe buze.

* Sursa: Interviu revista Formula as

"Două suflete care se iubesc. se vor iubi la fel și dincolo"... Ovidiu Bojor: Despre iubirea adevărată, durabilă, și căsătorie

"Căsătoria, să știți, nu rezolvă asperitatile, ci le accentuează. De aceea, când intri în ea, iubirea ta trebuie să fie limpede și curățată, nu tulbure și mâloasă. Căsnicia nu se face cu gândul că unele lucruri se rezolvă pe parcurs. Căsnicia e un pas definitiv, care nu trebuie făcut în pripă, ci cu seriozitate. Dacă ai luat drumul asta, trebuie apoi să-l urmezi cu devotament, concesie și înțelegere permanentă pentru cel de lângă tine.

"În toată istoria civilizațiilor, oamenii nu au avansat prin gloată, prin turmă, ci prin unicitate, prin singularitate. Apoi, nu suntem numai creier, nici doar spirit, nici doar trup."

“Actul sexual e una din cele mai frumoase și mai depline desfătări. Dar sexualitatea nu e totul. Ca dovadă că atunci când înaintezi în vârstă și ea se stinge, rămâne căldura acumulată a dragostei din toți anii de dinainte, e ca un cont în care ai făcut economii. Rămân tandrețea, atingerile, mângâierile, luatul în brațe și vibrația aceea profundă a unei iubiri care va rezista și în moarte. Pentru că două suflete care se iubesc se vor iubi la fel și dincolo. Viața adevărată nu e aici. Viața adevărată începe de-abia după moarte.”

“Efortul depus în viața asta nu ne coboară, ne face mai puternici, ne purifică, ne ajută să găsim în noi resurse continue, să devenim mai buni, mai creativi. Totul e să nu intri în starea de depresie, de deznădejde, de indiferență. Să suferi cu speranță, cu credință, că numai atunci suferința are un folos. Să nu uităm că viața noastră e un urcuș pe munte. Cu cât urci mai sus, cu atât orizontul se lărgește și cuprinzi din ce în ce mai mult.”

“Pe măsură ce ajungi mai aproape de Dumnezeu și El mai face un pas înainte. Și devenirea ta e continuă. Apuci o cale care nu se epuizează niciodată, te creează și te înnoiește continuu. La fel e și în iubirea adevărată. Nu-l poți epuiza pe celălalt decât dacă vezi din el doar exteriorul, dacă divinitatea din el ți-e indiferentă. Atunci când pornești împreună la drum, descoperi în fiecare zi alte frumuseți, alte bucurii, alte valori, care nu te despart de celălalt, ci te unesc și mai tare. Peste flacăra aia a dragostei de la început se adaugă înțelegerea, prietenia, iubirea. Există trei mari virtuți: credință, speranța, iubirea. Când le ai pe toate, evoluezi spiritual alături de celălalt. Și atunci e splendid!

* Sursa: Formula As

Sfaturi despre un stil de viață sănătos de la Ovidiu Bojor

“O zi optimă trebuie să se compună din 8 ore de muncă activă, 8 ore de odihnă activă (sport, muzică, dans, plimbări, lectură etc) și 8 ore de somn. Nu întotdeauna putem respectă acest ciclu ideal. Foarte important este însă să respectăm cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă. Nu vă culcați decât la trei ore după cină; este bine că înainte de culcare să faceți o scurtă plimbare.”

“Factori importanți pentru sănătate sunt optimismul și încrederea în noi înșine și în cei din jurul nostru. De aceea, trebuie să respingem tot ceea ce este negativ în relațiile interumane. Să ne închipuim că viața este o oglindă în care privim continuu: dacă zambim, zâmbetul se întoarce spre noi. Toate gândurile și acțiunile noastre de fiecare clipă, de fiecare zi, trebuie să fie pozitive, senine, optimiste. Vor beneficia de acestea toți cei din jurul nostru, dar în primul rând, noi înșine!”

“Părinții fac o mare greșeală: nu doar că nu mai comunica între ei, dar nu mai comunica nici cu copiiisi de aici pleacă multe rele. Astăzi, familia abia dacă se mai reunește la sfârșitul săptămânii, și nici atunci nu se alocă suficient timp pentru o comunicare eficientă între membrii ei. Copiii nu mai învață nimic de la părinți, iar rolul societății în această direcție s-a minimalizat. Ei sunt "pe cont propriu" într-o lume perfidă, nemiloasă, iar din această cauză, o apucă pe cai greșite: devin infractori, cad pradă unor abuzuri sau dependențe periculoase. Numai o legătură strânsă între părinți și copii poate opri acest dezastru și alocarea unui timp suplimentar pentru dialog și sprijin.

“Credința este esențială pentru sănătatea noastră trupească. Seara, timp de cel puțin 10 minute, să recapitulăm ce am făcut bine și ce am făcut rău peste zi și să ne punem acțiunile viitoare în mâinile Creatorului. Este de ajuns o rugăciune simplă: "Doamne, ajută-mă ca mâine să fiu mai bun și să fac mai mult bine decât am făcut azi!". Astfel, rămâne în noi permanent dorința de a face bine, de a dărui, care este răsplătită de obicei inmiit.

* Sursa: interviu revista Formula As

Secretele vieții

“Dacă nu avem suficientă tărie spirituală, gândurile negative ne afectează la fiecare pas. Ne afectează starea spirituală şi atunci începe şi organismul să slăbească, iar bolile mai puţîn grave încep să apară.”

“Unul din secretele vieţii este stabilirea unui echilibru între mental, spiritual, fizic şi energetic. În primul rând, trebuie să recurgem la forţele noastre interioare şi la dezvoltarea activităţii cerebrale. Din păcate, noi nu folosim decât 25-35% din capacitatea creierului nostru. Restul nu ştim să o folosim. Aşa cum halterofilii fac exerciţii în fiecare zi, aşa şi noi trebuie să lucrăm pentru dezvoltarea capacităţii noastre psihice.

„Cu cât vom fi mai aproape de natură, cu atât vom trăi mai mult şi mai bine. Asta înseamnă că trebuie să ne potrivim ceasul biologic în funcţie de cele patru anotimpuri. Primăvara şi vara reprezintă anotimpuri de dezvoltare maximă, iar toamna şi iarnă sunt ideale pentru odihnă, pentru recuperare şi reflecţie. Secretul constă în cumpătare. Poate o să vă mire, dar eu am devenit adeptul stilului de viaţă sănătos abia după vârsta de 50 de ani. Mai exact, am adoptat regula celor „trei de opt", ideal pentru a trăi cât mai mult şi mai bine.

Această regulă constă în respectarea celor opt ore de activitate, opt ore de odihnă activă (lectură, muzică, plimbări şi cât mai puţin stat în faţa televizorului sau a calculatorului) şi opt ore de somn.”

“Nu greşi sub aspect etic şi religios! Aceste greşeli se răsfrâng asupra noastră şi ne scurtează viaţa.”

“La prima vedere, obiectivul de a te menţine veşnic tânăr pare ceva imposibil de atins. Însă el poate deveni realitate! Cu o condiţie însă: să avem convingerea că din momentul în care a început să existe, spiritul nostru va dăinui pentru totdeauna. Aşa cum există legea perenităţii materiei, de ce să nu existe şi veşnicia sufletului?

Iar în ceea ce priveşte transformările fizice, se ştie că procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an. Fenomenul îmbătrânirii poate fi încetinit prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) şi cu ARN (acid ribonucleic). Aceşti acizi au capacitatea de a reînnoi celulele apărute pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Studiile au arătat că celulele mor şi renasc la intervale cuprinse între unu şi doi ani. Cu alte cuvinte, înainte de moarte, celulele se reproduc, dar nu mai beneficiază de aceleaşi proprietăţi şi capacităţi specifice adolescenţei şi tinereţii. Iar acizii nucleici au capacitatea de a le „întineri". Ei se găsesc în grâu, în alege marine, în fulgi de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, spanac, mazăre, andive), în produse lactate şi în ouă."

* Sursa: interviu Adevarul

Foto fr si main: Stock-Asso /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri