'Hai sa rupem tacerea asupra agresiunii stradale!', acesta este indemnul Marsului Panaramelor, un eveniment care se va desfasura in data de 6 octombrie si la Bucuresti, dupa ce el s-a intamplat in peste 100 de orase ale lumii, sub denumirea de SlutWalk.

Organizarea Marsului Panaramelor de la Bucuresti este in toi. Totul a inceput cu un "Ce-ar fi sa facem SlutWalk si la Bucuresti?", dupa vestea ca evenimentul a avut loc pana si in India la New Delhi, apoi si la Budapesta si in multe alte orase ale lumii.

Mai multe activiste pentru drepturile femeilor din Romania au decis ca este cazul sa ne inscriem si noi pe harta acestei miscari impotriva violentei indreptate impotriva femeilor, care a inceput la Toronto in primavara, pentru ca mai apoi sa cuprinda cu repeziciune, precum un tsunami, intreg Globul. “Pentru ca ne-am saturat!", este sloganul activistelor din Toronto! Si femeile din intreaga lume simt acelasi lucru: “Ne-am saturat sa fim agresate, acostate, fluierate, pipaite pe strada. Ne-am saturat sa ne fie frica in mijloacele de transport in comun, nopatea pe strada si oriunde!“

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pantofi de primăvară pe care trebuie să îi ai în colecție Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Mai mult decat atat, in cazul cand se intampla nenorociri, de ce tot femeile sunt invinovatite? “A meritat-o, sigur a facut ea ceva!”, sunt scuzele pe care le auzim cel mai des si culmea, la acest mod de a gandi adera si reprezentantii autoritatilor, ceea ce este revoltator.

Un politist din Toronto a declarat: “Femeile ar trebui sa nu se mai imbrace precum niste tarfe (n.r. putem folosi si sinonimele panarame, curve) astfel incat sa nu mai fie victime”. Aceasta propozitie a starnit furia femeilor din intreaga lume. Noi suntem singurele care stim ca suntem in pericol indiferent de hainele pe care le purtam. Cu toate acestea,  pentru scuzarea agresorului este mereu folosit acest argument.

Blamarea victimei este o practica generalizata, adanc inradacinata in mentalul colectiv, iar Romania, o tara profund patriarhala, nu e deloc straina de un astfel de tip de gandire : “Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate”,  a afirmat de exemplu, prof. univ. dr. Tudorel Butoi, expert  criminalist, intr-o declaratie oficiala la Realitatea TV in 2010.  Declaratia sa a survenit dupa ce mai multe femei au fost atacate in aceeasi zi la Iasi, de catre acelasi agresor!  


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri