Inca inainte de a fi adoptata, hotarirea guvernului slovac de a rezolva intr-un mod transant o problema destul de serioasa si deja, pan-europeana - problema rromilor, a starint valva. Stirea ne imparte in doua tabere. Cei care aplauda cu entuziasm aceasta nastrusnica idee de factura extremista, gandire ce incepe sa sa isi faca tot mai usor loc in Europa ultimilor ani si sustinatorii drepturilor omului, care condamna cu fermitate o astfel de masura.

Ministerul Muncii din Slovacia lucreaza la elaborarea unui pachet legislativ care ar trebui sa vina in sprijinul categoriilor dezavantajate, din comunitatile izolate dupa cum este afirmat in mod oficial.
Acesta masura legislativa prevede acordarea de contraceptive persoanelor de sex feminin si chiar sterilizarea gratuita, daca acestea sunt de acord, contra sumei de 500 de euro, portrivit 9am.ro. Sociologii condamna insa ideile, la prima vedere nobile, ale guvernului slovac. ”Oficial, acest proiect s-ar focaliza asupra persoanelor dezavantajate. Dar, daca privesti criteriile de aplicare, putem trage concluzia ca aceste masuri ii vizeaza direct pe rromi”, spune sociologul Elena Kriglerova Gallova, pentru site-ul ”Il Piccolo”, citat de Evz.ro.

Stirea este sumbra. Unui om de buna credinta nu ii poate produce decat rau fizic gandul ca alti oameni pot fi vizati de o lege care sa le anuleze drepturile, in mod voalat. Am interpretat aceasta propunere legislativa ca pe un semn al incapacitatii guvernelor europene de a solutiona in mod plauzibil situatia populatiei de etnie rroma. Zona est-europeana nu este deloc straina fata de astfel de prcatici.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Caria dentară – ce este și cum se tratează

Slovacia are o istorie recenta cu privire la aceste modalitati de rezolvare a problematicii rrome. In 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza unui numar de opt femei de etnie rroma care cereau despagubiri de la guvernul slovac pentru ca ar fi fost sterilizate impotriva vointei lor. Statul slovac nu a recunoscut insa nici in prezent responsabilitatea acestei actiuni si nici nu a platit reclamantelor vreo despagubire, mai arata evz.ro. In aces context, masura legislativa pe care ar urma sa o adopte autoritatile din Slovacia nu poaet fi sustrasa suspiciunilor.

In Romania, politicile ceausiste actionau in aceeasi maniera, controlul asupra corpurilor femeilor de etnie roma facandu-se in mod opus felului in care erau controlate corpurile celorlalte femei. Daca romancele erau obligate sa nasca, spre indeplinirea planului demografic ceausist, femeilor rrome li se legau trompele fara stirea lor...


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri