20% dintre salariatii la nivel national declara ca in cursul anului 2010 au fost discriminati sau tratati diferit de alti colegi de munca, potrivit studiului 'Femei rome pe piata muncii: Interese, reprezentare si participare sindicala', realizat de Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale.

Femeile rome chestionate au declarat, in proportie de 20%, ca sunt discriminate si doar in proportie de 4,3% au mentionat etnia ca dimensiune a tratamentului diferentiat. Cu toate acestea, ele mentioneaza in proportie de 42,1% conflictele cu colegii de munca drept cea mai recenta problema cu care s-au confruntat la serviciu.

Persoanele aflate pe pozitii similare la locul de munca (colegii) angajatilor de etnie roma sunt principalii generatori de tratamente diferentiate si / sau discriminare, conform studiului.

Aproape 20% dintre femeile rome respondente au afirmat ca au lucrat in mod regulat ore suplimentare neplatite, 20% ca nu au posibilitati de promovare, iar 15% au declarat ca relatiile cu colegii sunt tensionate.

In ceea ce priveste reprezentarea grupurilor vulnerabile in sindicate, 70% dintre respondentii cu nivel ridicat de studii ar fi de acord sa aiba lidera de sindicat femeie roma, in timp ce respondentii cu nivel scazut de educatie ar fi de acord doar in proportie de 33,3%.

Semnat de Cristina Mocanu (coordonator volum), Ana Maria Zamfir si Carmen Gheorghe, studiul „Femei rome pe piata muncii: Interese, reprezentare si participare sindicala” a fost elaborat in cadrul proiectului „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei Testosteron – rol, valori normale

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni!”

Studiul are ca scop identificarea si evidentierea nevoilor femeilor rome pe piata muncii, alaturi de cele ale altor grupuri vulnerabile. De asemenea, doreste sa ofere posibile mecanisme de mobilizare si responsabilizare a partenerilor sociali in cunoasterea si promovarea intereselor specifice ale acestora pe piata muncii.

Necesitatea realizarii acestui studiu a reiesit din nevoia de crestere a vizibilitatii in spatiul public si de reprezentare a intereselor femeilor rome pe piata muncii.

Studiul poate fi descarcat accesand link-ul: https://www.privestemaasacumsunt.ro/wp-content/uploads/2011/07/femei-rome-pe-piata-muncii.pdf

Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu Mihalache&Dristor, cele mai noi locații el Studio în care poți beneficia de epilarea cu laser

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri