Se intampla in ultima perioada evenimente importante pe scena de arta romaneasca. Ceva ce poate fi asemuit cu actiunea de a mina un camp arid si plictisitor. Se intampla ceva ce iti poate da fiori daca stai sa te gandesti mai bine la importanta faptului ca o intreaga comunitate de oameni care activeaza in zona culturala, s-a coalizat prin diferite actiuni, pentru salvarea Centrului National al Dansului.

Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) este/era (?) singura locatie unde sute de oameni apartinand zonei umaniste de astazi creau un puzzel imens unde gandirea in adevaratul sens al cuvantului isi gasea implinirea. Mai mult decat atat, gandirea se transforma in actiune, concretizata in diverse forme de exprimare. Imaginati-va ce se intampla atunci cand dansatori si artisti vizuali si sociologi si politologi si teoreticieni si jurnalisti si spectatori si studenti si actori si cineasti si... asa mai departe comunica, atunci cand arunca idei in joc si provocari si intrebari despre societatea in care traiesc, despre arta in general.

Centrul National al Dansului era un fel de Paradis care acum pare ca fuge de sub picioare. Iar pericolul asta a mobilizat pentru protest. De ce nu se gasesc niciodata solutii concrete pentru arta si gandirea contemporana? De ce oamenii astia (artisti, dansatori si coregrafi) apreciati pe la toate festivalurile, in Romania sunt aruncati la marginea societatii? De ce sunt ignorati si amagiti?

CNDB activa intr-una dintre aripile cladirii Teatrului National. Teatrul intra in renovare, drept pentru care dansul contemporan, cel care a generat si dansul ideilor, trebuie sa plece. Si nu se stie unde, pentru ca desi este o institutie a Ministerului Culturii, CNDB este un fel de Cenusereasa. In ultimele zile imi tot revine in minte titlul filmului regizat de Wim Wenders si dedicat Pinei Bausch, mare artista si coregrafa, "Pina. Danseaza, danseaza, altfel suntem pierduti"... E un refren care se potriveste prea bine acestor ultime evenimente.

Artistii s-au hotarit sa ceara dreptate

In data de 6 aprilie 2011, a fost depusa la Ministerul Culturii o scrisoare deschisa care face apel la normalitate, la o abordare realista a problemelor din zona de arta si gandire contemporana, prea mult tinuta in invizibilitate. Critica adresata Ministerului Culturii si soceitatii romanesti in general este aceea ca refuza cu incapatanare sa constientizeze arta si in alte moduri decat in cel traditional, deja asimilat. In toata lumea, arta inseamna astazi mai mult decat aplauze, arta inseamna si instigare la gandire.

Depunerea acestei scrisori deschise a fost insotita de un dans in fata Ministerului Culturii – gestul acesta cu semnificatii politice, poate fi el insusi considerat o forma de arta. Ce se va intampla cu Centrul National al Dansului? Aceasta este intrebarea care framanta comunitatea culturala, inca din anul 2008, moment in care a fost anuntat proiectul de demolare al Teatrului National.

De atunci si pana acum nu au fost gasiti nici bani si nici solutii acceptabile. “De ce sustii Centrul National al Dansului?”, am intrebat-o pe Mihaela Michailov – dramaturg, critic de teatru si dans contemporan: “In primul rand cred ca este singura institutie din Romania care a spart sablonul si a mers in foarte multe directii. A creat mai mult decat un spatiu pentru dans. E institutia care reprezinta cel mai dinamic fenomen din Romania. Si cu toate acestea, este o institutie care a fost mereu pusa sub o permanenta stare de amenintare. In trei ani de zile nu s-a gasit o solutie fiabila”.

CNDB e important iar toata comunitatea care s-a coagulat in ultimii ani in jurul acestei institutii, a luat cu asalt spatiul Centrului, chiar si dupa initierea lucrarilor de demolare. Actiunea care se desfasoara deja de doua saptamani poarta denumirea CNDB-OCUPAT.

Acolo unde practic, artistii, publicul lor si ceilalti reprezentanti ai zonei umaniste nu mai aveau voie sa intre, fiindca totul a intrat de ceva vreme in stare de demolare, s-au intamplat lucruri care amintesc de toate marile miscari culturale ale istoriei. S-au intamplat performance-uri, s-a desenat, s-a dormit, s-a mancat, s-a vorbit, s-a dezbatut “Ce facem pe mai departe? Care este rolul nostru social?” in semn de... nu vrem sa ne luam “Ramas Bun” de la acest loc pe care l-am iubit.

Protest inedit la MCPN from veioza arte on Vimeo.

Catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National
In atentia domnului Ministru Hunor Kelemen

Bucuresti, 05 aprilie, 2011
 

Domnule Ministru,

In ultimii ani ne-am putut bucura de existenta unei institutii unice - Centrul National al Dansului – Bucuresti (CNDB), care a creat premisele pentru o activitate coregrafica intensa. Dansatorii si coregrafii din toata tara au beneficiat de spatii de repetitii, sprijin logistic, finantari si o scena pentru prezentarea spectacolelor create.

Existenta acestei institutii ne-a permis nu numai un contact direct cu publicul local, dar a creat un context care a favorizat dezvoltarea multor proiecte internationale. Totodata CNDB a devenit o platforma deschisa pentru arta contemporana in general, favorizand un dialog multidisciplinar.

Artistii din toate zonele artei contemporane, teoreticieni, scriitori, jurnalisti, critici, muzicieni, regizori si actori s-au intersectat in programele si proiectele Centrului, dand nastere unei atmosfere catalizatoare, nu numai pentru o miscare coregrafica fara precedent, dar si pentru o intreaga comunitate artistica.
Mentionam ca in prezent nu exista nici o alta institutie la nivel national care sa faca posibila activitatea coregrafilor si dansatorilor independenti, consecintele situatiei actuale fiind deosebit de grave.

Avand in vedere situatia creata prin pierderea actualului sediu al CNDB, comunitatea artistica doreste sa atraga atentia ca foarte multe dintre proiectele si activitatile noastre sunt blocate fara garantia ca acestea vor putea fi continuate in viitorul apropiat, aceasta situatie riscand sa produca prejudicii atat artistilor locali, cat si entitatilor din tara si strainatate, cu care colaboram.

In lipsa unei perspective clare in privinta viitorului spatiu destinat acestei institutii, dar si in privinta termenului la care acesta poate sa devina functional, solicitam Ministerului Culturii si Patrimoniului National urmatoarele:

- Urgentarea demersurilor privind gasirea unui teren adecvat, care sa fie pus la dispozitia Centrului National al Dansului printr-un act oficial (HG), care sa garanteze folosinta acestuia pe o perioada nelimitata de timp;
- Aprobarea de urgenta a bugetului necesar pentru construirea unui spatiu similar cubului realizat pentru Teatrul National din Iasi, care sa raspunda nevoilor existente: spatiu scenic, spatiu de repetitii, birouri, cabine si alte spatii adiacente obligatorii;
- Marirea bugetului institutiei astfel incat concursurile de proiecte viitoare sa poata raspunde nevoilor financiare existente, Centrul National al Dansului fiind unicul finantator specific al coregrafiei contemporane la nivel national;
- Scoaterea neintarziata la concurs, in conditiile legii, a postului de director al institutiei si asigurarea conditiilor de transparenta si impartialitate din partea membrilor comisiei. De asemenea, avand in vedere ca Centrul National al Dansului este rezultatul eforturilor si demersurilor realizate timp de multi ani de catre dansatorii si coregrafii independenti si de structurile neguvernamentale active in sfera dansului contemporan, consideram pe deplin justificata prezenta in comisia de selectie a noului director a unui membru desemnat de dansatorii si coregrafii independenti, astfel incat nevoile acestora sa poata fi recunoscute si luate in considerare;
- Constituirea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai MCPN si profesionisti independenti care sa elaboreze o strategie de dezvoltare a domeniului coregrafic pe termen scurt, mediu si lung;
- Stabilirea unor termene precise pana la care demersurile si masurile expuse mai sus sa fie finalizate si garantarea respectarii acestor termene prin semnarea unui acord oficial intre CNDB si MCPN.
Va multumim pentru atentia acordata si speram la rezolvarea cat mai grabnica a solicitarilor noastre.

Semneaza: 264 de personalitati ale scenei culturale.
 

Tot in semn de protest, aceiasi oameni organizeaza la sediul dezafectat al CNDB un maraton de evenimente - dezbateri, work-shopuri, expozitii, proiectii de filme, unde sunt asteptati toti sustinatorii artei contemporane: Ultimele 24 de ore in fostul spatiu.

** Redactia Garbo.ro sustine toate demersurile artistilor, indreptate in directia solutionarii situatiei incerte a CNDB.

Foto front, main si interior articol: Imagini din cadrul activitatilor CNDB-Ocupat, desfasurate printre daramaturile fostului Centru al Dansului. Sursa: Facebook- CndbOcupat.

de Iulia Sima

P.S.: "Sper ca eforturile voastre sa fie rasplatite si ca acei oameni se vor trezi si vor intelege ca arta ii aduce mai apropae de intelegerea acestei lumi si a lor insile", imi scrie un bun-prieten, compozitorul american Helmut Christoferus Calabrese, a carui muzica se va auzi de asemenea in timpul maratonului artistic din acest weekend.

Foto fr si main: By UfaBizPhoto /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Mesaj adresat Ministrului Culturii: Vrem sa dansam, altfel suntem pierduti!.