'In ce priveste reprezentarea femeilor in politica, realitatea ne da un verdict neinduplecat: in raport cu ponderea lor in totalul populatiei, cu prestatia lor in societate si intemeindu-ne pe principiile constitutionale ale egalitatii de sanse, femeile sunt prea putin reprezentate in randurile elitei politice'.

Varujan Vosganian, cunoscut om politic, a publicat recent, pe blogul sau, un text extras dintr-un viitor volum, unde face o radiografie a lipsei de reprezentare a femeilor in politica romaneasca. In plan politic, femeile nu au nici cea mai mica sansa pentru ascensiune, subliniaza omul politic. "Din perspectiva eligibilitatii, accesul femeilor a fost interzis la nivelul elitei politice de varf".

Varujan Vosganian ne-a dat acordul de a prelua textul sau si in revista Garbo.ro. Acesta este important fiindca reprezinta printre putinele luari de pozitie cu privire la lipsa de reprezentare a femeilor in politica. Speram ca tot mai multe voci feminine si masculine sa adere acestei critici aduse scenei politice romanesti.

“Din pacate, aceasta slaba reprezentare in raport cu barbatii, este tot mai flagranta pe masura ce urcam spre nivelele superioare ale elitei politice. Partea dramatica a acestei stari de lucruri nu sta atat in faptul ca reprezentantele sexului frumos nu ocupa functii eligibile la nivelul inalt ale elitelor politice, ci in aceea ca nu li se da nici cea mai mica sansa de a diminua acest decalaj", spune Varujan Vosganian.

"Iata dovada: din 1990 incoace nu am avut nici o femeie presedinte al Romaniei, primar al unui municipiu capitala de judet ori presedinte de Consiliu Judetean (de cand functia a devenit eligibila). Dar, cum spuneam, nu atat asta e tulburator, ci faptul ca nu am avut, din 1990 incoace, nici o femeie care, depunandu-si candidatura pentru vreuna din aceste functii, sa aiba cea mai mica sansa. Nici o femeie nu s-a situat printre cei dintai candidati, in sondajele de opinie, daramite sa intre in turul doi al alegerilor. Acelasi lucru este valabil si in ce priveste functia de presedinte al marilor partide politice.

Cu alte cuvinte, in nici un vot de anvergura, femeile, practic, nu au existat decat ca votanti, nicidecum in calitate de candidati cu sanse. Din perspectiva eligibilitatii, accesul femeilor a fost interzis la nivelul elitei politice de varf .

Aceasta situatie are explicatii diferite, dintre care unele sunt de natura istorica, altele tin de valorile etice si religioase dominante in societate. Cele de natura istorica tin de relativ recenta prezenta a femeilor in viata politica, ceea ce se reflecta in lipsa de determinare a acestora de a vedea politica drept un domeniu de manifestare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri