"My big fat gypsy wedding"(Marea mea nunta tiganeasca) este un reality show difuzat in Marea Britanie. Intrebarea este daca o asemenea emisiune reduce sau amplifica "diferentele" care exista deja intre comunitatile de europeni si cele de tigani.

"My big fat gypsy wedding" este un reality show lansat anul trecut in Marea Britanie, care se bucura de o audienta imensa in randul publicului. In cadrul acestei emisiuni a Channel Four, care este numita de acestia "documentar", sunt prezentate povestile unor tinere tiganici si nuntile acestora - un amalgam ce penduleaza intre arhaic si modern, fast si saracie, calitate si kitch.

Care sunt intentiile producatorilor unei astfel de emisiuni? Cresterea gradului de intelegere si de toleranta dintre comunitatile de europeni si cele de tigani sau pur si simplu punerea acestora din urma "sub lupa" din lipsa de subiecte care sa faca audienta?

Potrivit Wikipedia, in Marea Britanie exista intre 100.000 si 300.000 de tigani. BBC atrage atentia ca in curand, cultura tiganilor, popor nomad care calatorea in caravane si care supravietuia din vanzarea obiectelor manufacturate in cadrul familial sau lucrand cu ziua pe camp, va muri. Astfel, jurnalistii de la BBC estimeaza ca in circa 10 ani, acest stil de viata va disparea si odata cu el si cultura tiganilor din Marea Britanie.

Atunci cand vorbim despre tiganii din Marea Britanie nu ne referim numai la cei cunoscuti si de romani sub denumirea oficiala de "rromi", ci si la grupul etinic cunoscut sub denumirea de "calatori".


Originea "calatorilor" este inca neclara si supusa multor dezbateri insa cu siguranta, o parte dintre aceste grupuri de persoane "s-au nascut" in secolul 19 in Irlanda, cand, in timpul foametei din 1840, multe familii au fost nevoite sa calatoreasca pentru a supravietui.

Avand in vedere ca acestia isi castigau traiul aproximativ in acelasi mod ca si rromii care au plecat din India, incetul cu incetul, culturile lor au inceput sa fie percepute ca fiind una si aceeasi. Atat "calatorii", cat si rromi se deplaseaza in caravane, isi casatoresc copiii de mici organizand nunti fastuoase si desi caravanele lor sunt dotate si utilate cu produse de ultima generatie, relatiile lor sociale sunt la fel de traditionale ca cele din secolul 19 (n.r. virginitate pana la casatorie, respect fata de parinti si cei batrani, etc.).

Inca nu este cunoscuta cu exactitate motivatia pentru care in Anglia anului 2010, a fost lasant un realityshow care prezinta nuntile fastuoase pe care aceste doua comunitati le organizeaza pentru copiii lor. "My big Fat Gypsy Wedding" se bucura de foarte multa apreciere (circa 8 milioane de telespectatori la fiecare editie) si implicit produce multi bani din publicitate.

  • Miresele "calatoare" sau rrome


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri