Fundatia Ratiu din Marea Britanie are placerea sa anunte ca Oleg Kozlovsky, activist politic si co-fondator al Miscarii Solidarnost (Miscarea Democratica Unita din Rusia), va primi Premiul Ion Ratiu pentru Democratie joi, 2 decembrie 2010, in cadrul unei conferinte cu titlul Democratie: noi instrumente pentru lupta la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC.

Oleg Kozlovsky este co-fondator al Miscarii Democratice Unite Solidarnost si co-fondator al Oborona, miscare democratica de tineret din Rusia. A fost membru al Comitetului Executiv al Coalitiei Cealalta Rusie intre 2007-2009 si co-presedinte al organizatiei de tineret a partidului politic Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS) intre 2006-2007. In prezent, Oleg Kozlovsky este directorul executiv al Fundatiei „Viziune pentru Maine“ si analist in cadrul Centrului de cercetare pentru politici anti-coruptie la Inalta Scoala de Economie de la Moscova.

A organizat numeroase actiuni si marsuri non-violente pentru apararea democratiei si a drepturilor omului in Rusia, Belarus, Ucraina si Moldova. A fost arestat si retinut de mai multe ori pentru activitatea sa, fiind chiar inrolat in mod ilegal in armata si eliberat doar in urma unei campanii civice internationale. In timpul ultimei detentii, in mai 2008, Oleg Kozlovsky a fost recunoscut de Amnesty International drept „prizonier al constiintei“. Dupa terminarea sentintei, Oleg a fost exonerat.

Premiul Ion Ratiu pentru Democratie se acorda activistilor exilati si oponentilor regimurilor opresive, cat si reprezentantilor noilor democratii. Premiul isi propune sa le ofere acestor persoane sansa de a trai experiente care sa le poata schimba viata. O astfel de experienta a fost traita de Ion Ratiu in anii 1970-80 in capitala Statelor Unite.

Premiul Ion Ratiu pentru Democratie se afla, in 2010, la a sasea editie. Laureatii editiilor anterioare au fost: Sergio Aguayo (Mexic, 2005), Saad El-Din Ibrahim (Egipt, 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Eleonora Cercavschi (Moldova, 2008) si Adam Michnik (Polonia, 2009). Premiul pentru Democratie isi propune sa confere vizibilitate sporita si recunoastere internationala ideilor si muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propaga ideile democratice si idealul democratiei pretutindeni in lume. Premiul exprima credinta in democratie profesata de Ion Ratiu in intreaga sa existenta, prin activitatea sa politica, prin cartile sale, precum si prin interesul sau constant pentru transformarile democratice din lume.

Incepand cu 2010, Premiul Ion Ratiu pentru Democratie consta intr-un stagiu de cercetare de o luna de zile la Centrul Woodrow Wilson, in Washington DC, oferind laureatului sansa de a folosi resursele acestei institutii, precum si toate posibilitatile oferite de capitala Statelor Unite. Laureatii vor avea astfel sansa de a se conecta la mediile academice, politice si non-guvernamentale din Washington DC. Cu aceasta ocazie, Oleg Kozlovsky, laureatul din 2010 al Premiului Ion Ratiu pentru Democratie, va sustine o conferinta in care va prezenta rezultatele perioadei sale de cercetare in Washington. Conferinta va avea loc in data de 2 decembrie a.c.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri