"Aici e o situatie de nerespirat: ieri, cand carabinierii l-au purtat in gratii pe cel care a lovit-o pe infirmiera, au fost 200 de persoane care au manifestat impotriva arestarii sale, cerand eliberarea lui!?!... Toti am ramas inmarmuriti".

De ce se intampla aceste lucruri? De ce ne lasam calcati in picioare ca romani si mai apoi, ne lasam calcate in picioare ca femei? Romanca fusese hartuita de catre Alessio Burtone, italianul in varsta de 20 de ani; femeia a reactionat, pentru a-si primi mai apoi “pedeapsa”: un pumn in ceafa, care a izbit-o de caldaram.

Daca in cazul mortii Giovannei Reggiani, televiziunile ne bombardau cu reactii imediate, intreaga societate fiind de-a dreptul bulversata, de data aceasta, la moartea conationalei Maricica Hahaianu, reactiile sunt aproape inexistente in Romania, iar in Italia sunt de-a dreptul ignorante! Mai mult decat atat, in momentul in care romanca a cazut rapusa, timp de mai bine de un minut, niciun italian nu s-a oprit pentru a-i acorda primul ajutor si a chema Urgenta. Poate ca acel moment i-ar fi salvat viata!
“Au trecut zeci de persoane, inainte ca cineva sa se opreasca. Poate ca acel minut si 12 secunde i-ar fi salvat viata", scrie pe blogul lui, italianul Beppe Grillo.

“Cand a fost omorata Giovanna Reggiani, in Romania s-au aprins lumanari in memoria ei... Daca matusa mea in simplitatea ei a stiut sa aprinda o lumanare pentrut o necunoscuta... Aici, de o saptamana eu nu aud decat vorbindu-se de <<o infirmierera>> pentrut ca nici macar nu se straduiesc sa-i pronunte corect numele...”, imi spune Ana-Olimpia.

E dureros... ca un intreg popor este calificat numai in urma generalizarilor, prejudecatilor... Ei sar ofuscati cand sunt numiti <<mafioti>>...”, spune ea, simtind de acolo din Italia, foarte acut, stigma de a fi roman in alta tara. Si cu toate acestea, romanii nu reactioneaza atunci cand sunt nedreptatiti, nici in Italia si nici in Romania. Ca si in tara, acolo, romanii raman pasivi, nestingheriti si lipsiti de reactie – oameni fara insusiri (cu gandul la romanul “Omul fara insusiri” al lui Robert Musil).

Iata ce scrie ziarul romanilor din Italia, Gazeta Romaneasca:

“Legat de spitalul unde a fost ingrijita Maricica dupa agresiune, Policlinico Casilino, Adrian Hahaianu a acuzat: <<Maricica a fost ingrijita prost la Casilino>>". Iar Realitatea.net scrie: “Familia romancei intentioneaza sa depuna plangere impotriva spitalului unde aceasta a fost internata la terapie intensiva, acuzand ca a fost dezintubata prematur”. Sunt niste acuzati extrem de grave.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri