Mortalitatea materna si infantila reprezinta o problema actuala, ce afecteaza intreaga populatie a lumii. Statisticile privind mortalitatea materna si infantila sunt cutremuratoare: In fiecare minut, in lume, o femeie insarcinata moare! Anual, 4 milioane de copii mor in primele 28 de zile de la nastere!

Noi, toti cei care apartinem Comunitatii Grupului International de Medicina Perinatala, impreuna cu asociatiile stiintifice si societatile care ne sprijina filosofia si principiile etice:

DENUNTAM starea prezenta a sanatatii materne si infantile in tarile in curs de dezvoltare, ca fiind intolerabila. Din acest punct de vedere, facem un apel catre tcti cetatenii, din tarile dezvolate cu rugamintea de a sprijini, atat pe cale individuala, cat si prin intermediul organizatiilor stiintifice si democratice, o miscare colectiva, prin care sa se solicite guvernelor si organizatiilor suprastatale sa actioneze imediat pentru oprirea acestei nedreptati.

NOI CONSIDEAM CA:

1. E inacceptabil ca femeile insarcinate, mame si copii din lumea a treia, sa moara din cauza foamei, setei, infectiilor, lipsurile sistemului sanitar, din cauza violentei sau a problemelor sociale, aspecte ce au fost eradicate in cea mai mare parte in tarile dezvoltate.
2. E inacceptabil ca situatia financiara precara a personalului din sanatate (doctori, moase, asistente, etc.), lipsurile din centrele de sanatate si fragilitatea sistemelor de sanatate se imbina, ducand la crearea unei realitati in care doar 20-30% din sarcini si nasteri primesc ingrijirea adecvata de catre profesionisti educati.
3. E inacceptabil faptul ca, in timp ce exista un singur doctor la fiecare 500 locuitori in tarile industrializate, in Africa Sub-Sahariana, exista doar un doctor la 50. 000 locuitori.
4. E inacceptabil ca 98% dintre femeile care mor in timpul sarcinii sau la nastere locuiesc in tarile sarace. La fiecare minut, o femeie moare fie din cauze datorate sarcinii, fie din cauze ce tin de munca. Nu este acceptabil nici ca 95% din copiii care mor la nastere sau inainte sa implineasca 5 ani provin din lumea a treia.
5. E inacceptabil ca mai putin de 10% din femeile insarcinate infectate cu HIV, si mai putin de 60% din copiii infectati sa primeasca medicatia necesara.
6. E inacceptabil ca obiectivele agentiilor ONU legate de sanatate, educatie si dezvoltare sa fie mereu amanate sau nerealizate.
7. E inacceptabil ca, in aceasta situatie dramatica, singurele solutii propuse sa depinda de actiuni specifice de caritate, solidaritate individuala sau de disponibilitatea mereu limitata a organizatiilor umanitare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri