Saptamana trecuta, Sakineh Mohammadi Ashtiani, o femeie iraniana a scapat de moartea prin bataia cu pietre, datorita unei masive campanii internationale. Femeia poate sa fie insa executata in orice clipa, prin alte metode.

“Trebuie sa muncim mult si sa facem multe presiuni pentru a schimba un astfel de sistem si pentru a salva pe oamenii care se confrunta cu situatii similare”, imi mai spune Farah, luptatoarea pentru drepturile femeilor arabe.

Aici, acolo, peste tot in lume…

E adevarat ca ne dezgusta profund aceasta practica. Ca ne simtim bine-cuvantate pentru ca nu ne-am nascut intr-o astfel de lume, dar sa stiti ca fiecare femeie de la noi din tara care traieste momente de violenta domestica in casa ei, nu este cu mult diferita de femeia iraniana care este omorita cu pietre in vazul tuturor. Aceasta este singura diferenta, si poate printre putinele forme de “evolutie” fata de ceea ce se intampla in societatea islamica, profund religioasa; acolo violenta si controlul exercitate impotriva femeilor sunt publice, acceptate legal, pe cand aici ascundem aceste realitati si nu vrem sa le vedem atunci cand se intampla.

Mi-am dat seama de acest fapt, citind mai departe raspunsurile lui Farah Salka de la organizatia pentru apararea drepturilor femeilor din Orientul Mijlociu, "Nasawiya".

Iata ce mi-a spus ea despre situatia femeilor din tara ei. “Libanul este considerat cea mai avansata tara din perspectiva drepturilor omului si ale femeilor, dintre toate tarile din regiune. Din exterior arata ca o tara foarte moderna, cool, dar realitatea vorbeste altfel. Hartuirea sexuala, violenta domestica, rasismul impotriva femeilor emigrante care au venit aici ca sa lucreze, imaginea deteriorata a femeilor din mass-media si multe alte lucruri pot fi mentionate. Legile sunt depasite. De exemplu, femeile nu sunt lasate sa garanteze nationalitatea libaneza a copiilor sau a sotilor lor. Alte legi, de exemplu cele ale statutului personal sunt foarte discriminatorii. Traim practic, intr-o societate discriminatorie, profund patriarhala”.

Cred ca in Romania, nu suntem prea departe de aceste realitati; din pacate, in ceea ce priveste drepturile si viata femeilor de aici, nu suntem prea departe de lumea islamica. Si va rog, nu va ganditi neaparat la ceea ce este in jurul vostru, in mediul urban mult mai occidentalizat (desi avem multe de spus si in acest caz), ganditi-va si la milioanele de femei care traiesc la sate, care respecta randuiala traditionala, ele cele care nu au voie sa intre in biserica dupa ce tocmai au nascut …

Foto front si main: Amir Farshad Ebrahimi

Un articol de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri