4 / 11

Cum este viata femeilor din Romania?

Garbo.ro: Poti sa imi vorbesti despre unul sau mai multe aspecte importante cu privire la viata femeilor din Romania, pe care il scoate in evidenta studiul “Impactul crizei economice aupra femeilor”?

Alice Iancu:  Sunt multe, foarte multe probleme care fie au aparut, fie s-au agravat in ultimii ani, mai mult pentru femei. Incerc sa ma gandesc ce sa selectez. Voi incepe cu violenta: in urma desfiintarii ANPF  si a «ajustarilor bugetare» a rezultat o situatie in care doar 4,46% dintre victimele violentei domestice inregistrate ar fi putut beneficia de adapost. Aceasta este o situatie de netolerat. Un drept de baza este dreptul la siguranta iar prioritatile (nu posibilitatile) bugetare ale ultimilor ani au agravat o situatie si asa sumbra. In anul 2009 nu exista nici un adapost pentru victimele violentei in opt judete din tara.

Cu privire la reconciliere: un dute-vino legislativ, nesiguranta cu privire la predictibilitatea concediului parental si a indemnizatiei de crestere a copilului, lipsa de planuri coerente pentru noi crese si gradinite au dus la o rata de ocupare mult scazuta a femeilor cu copii. Exact atunci cand era mai multa nevoie de stimularea intrarii femeilor pe piata muncii, pentru a putea sa “isi castige painea”.

In privinta nivelului veniturilor si saracie, situatia este foarte ingrijoratoare. Femeile care oricum aveau venituri scazute le-au vazut diminuate: vezi scaderea salariilor in invatamant si sanatate. Iar cu privire la sanatate, comasarea si desfiintarea spitalelor poate afecta femeile nu numai ca paciente sau salariate, ci si ca ingrijitoare in familie: fiecare pat desfiintat inseamna munca suplimentara pentru femeile care ingrijesc bolnavi acasa. Pentru ca femeile, nu “familia” se ocupa de aceasta ingrijire.

Femeile Romaniei, care oricum sunt mai sarace, s-au vazut, practic de pe o zi pe alta, in fata unor rafturi cu 24% TVA la produse. Categorii vulnerabile profund feminizate, precum familiile monoparentale sau femeile pensionare, au fost nevoite sa lupte pentru supravietuire in urma reducerii unei asistente sociale si asa scazute.
 
 

 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri