3 / 11

In ce mod ne afecteaza saracia?

Garbo.ro: Atunci cand vorbim despre saracie, ne gandim la un tablou compact din care fac parte mai multe categorii de persoane. Daca ne uitam mai atent insa, vom observa ca femeile sunt mult mai vulnerabile in fata saraciei. Care sunt principalii factori ce mentin femeile din Romania in stare de vulnerabilitate?

Alice Iancu: Putem discuta de doi factori principali, alaturi de o serie de factori auxiliari. Pe scurt accesul mai scazut la piata muncii al femeilor si inegalitatile la plata sunt cauzele principale ale acestei vulnerabilitati.

Ce favorizeaza aceste diferente? Discriminarea la angajare sau la promovare, dubla zi de munca, lipsa politicilor de reconciliere dintre viata publica si cea privata, prioritati bugetare (pentru femeile care lucreaza in sectorul public) care acorda un buget pentru personal de cateva ori mai mic sectoarelor feminizate - sanatate si educatie - fata de sectoarele masculinizate – de exemplu apararea.

Doresc sa subliniez faptul ca saracia este preponderent feminizata de la inceputul pana la sfarsitul vietii femeilor, la varsta pensionarii. Salariile mai mici, prezenta mai scazuta pe piata muncii, aceste lucruri dau nastere unui intreg traseu de viata pe care femeile il parcurg castigand mai putin, de multe ori atat de putin incat riscul lor de saracie devine semnificativ mai mare.
 
 

 

 Foto stanga: Shutterstock

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri