Femeile reprezinta aproape jumatate din numarul de migranti la nivel global. Profilul femeii migrante de astazi s-a schimbat, numarul de femei independente care isi parasesc tara fiind din ce in ce mai mare, ceea ce a condus la o puternica tendinta de feminizare a migratiei. Pentru multe femei, emigrarea este o cale de a face fata saraciei si discriminarii. Migratia nu este un fenomen strain de romance.

”Intr-un sir neintrerupt si legate una de cealalta, crizele recente devin serioase provocari in viata femeilor care emigreaza”, atrage atentia Barbara Specht, Advocacy Officer al WIDE (Women in Development Europe).

Avand acest argument, “AUR” - Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane impreuna cu reteaua internationala WIDE – Women in Development Europe, secretariatul general in Bruxelles, Belgia, si Coalitia Regionala KARAT, secretariatul general in Varsovia, Polonia, organizeaza in perioada 3-5 iunie 2010 Conferinta Anuala WIDE 2010, “Migratia si Egalitatea de Sanse in contextul Globalizarii”.

Conferinta Internationala WIDE de anul acesta aduce in atentia publicului probleme critice privind impactul pe care il au asupra vietii femeilor criza economico-financiara, fenomenul migratiei, relatiile economice internationale, dezvoltarea economica si globalizarea. Deschiderea conferintei a avut loc in ziua de 3 iunie la Palatul Parlamentului iar Conferinta continua in zilele de 4 si 5 iunie 2010, la Rin Grand Hotel, 7D, Str. Vitan Barzesti, Bucuresti, Romania.

Mari provocari pentru femeile emigrante:

„Principalele provocari carora femeile emigrante trebuie sa le faca fata sunt: pierderea locurilor de munca, numarul sporit de slujbe cu caracter informal, scaderea salariilor, precum si disproportia crescanda dintre responsabilitatile ce le revin, pe de o parte, si reducerea oportunitatilor de dezvoltare personala si a gradului de siguranta si de autonomie, pe de alta parte”, arata aceeasi Barbara Specht, Advocacy Officer al WIDE.

In fenomenul migratiei, diferenta de gen este un factor semnificativ. Se poate vorbi de modalitati si cai de emigrare specifice femeilor, sau modalitati si cai de emigrare specifice barbatilor, de interese si motivatii aparte, precum si de diferente vizibile in cazul transferului bagajului socio-cultural si de bunuri fizice catre tarile de origine.

La nivel european, Romania este recunoscuta drept o tara de destinatie pentru emigranti. Cu toate acestea, contextul economic si social ne arata ca Romania ramane totodata o tara din care continua sa emigreze un numar mare de persoane. De aceea, pentru a se asigura ca vocile femeilor emigrante din Europa Centrala si de Est, precum si din tarile membre CIS sunt auzite, organizatorii au decis ca editia 2010 a Conferintei Anuale WIDE sa aiba loc in Romania, la Bucuresti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri