1 Mai 2014 publicat în Social 57 share-uri

1 Mai este Ziua Internationala a Muncitorilor si comemoram astazi lupta istorica a muncitorilor din intreaga lume. Este o zi recunoscuta in intreaga lume, mai putin in Statele Unite, Canada si Africa de Sud. Totul a inceput in anul 1880, odata cu lupta pentru ziua de munca de 8 ore!

Chiar si asa, pana in data de 1 Mai 1886, miscarea devenise foarte populara si obtinuse multe castiguri pentru muncitorii din fabricile de textile, de pantofi si ambalaje din Chicago. Dar in data de 3 mai 1886, politia a deschis focul asupra unui grup de protestatari la Fabrica McCormick Reaper Works, omorind patru persoane si ranind multi altii.

Anarhistii au chemat la o intalnire in masa a doaua zi, in Piata Haymarket din Chicago, pentru a protesta vehement impotriva actelor politiei. Intalnirea s-a desfasurat fara incidente, iar pana ca ultimul vorbitor sa isi termine discursul, oamenii plecau deja, ramanand acolo doar cateva sute de oameni. A fost momentul cand 180 de politisti au patruns in acea piata, cu ordinul de a-i dispersa pe manifestanti. In timp ce vorbitorii coborau de pe platforme, a fost aruncata o bomba artizanala inspre politisti, omorind unul dintre acestia si ranind 17. Politia a raspuns tragand in manifestanti, omorind un muncitor si ranind multi altii dintre acestia.
Chiar daca nu s-a determinat niciodata cine a arauncat bomba inspre politisti, incidentul a fost folosit ca scuza pentru a ataca toata miscarea de stanga pentru drepturile muncitorilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui

Ziua de 1 mai in anul 1924, la Tel Aviv; sursa Wikimedia

Politia a perchezitionat casele suspectilor radicali si sute dintre acestia au fost arestati. Opt dintre cei mai activi protestatari au fost condamnati pentru ca ar fi conspirat la evenimentele violente din Piata Haymarket. In ciuda lipsei de dovezi, toti cei opt muncitori au fost condamnati. Patru dintre ei au fost spanzurati in data de 11 noiembrie 1887. Unul dintre acestia s-a sinucis in inchisoare, iar trei dintre ei au fost eliberati in anul 1893.

Din pacate, adevarata istorie a Zilei de 1 Mai devine din ce in ce mai putin cunoscuta, dar evenimentele din anul 1886 si executia din Chiacago din anul 1887, au constituit baza pentru miscari care au dus la obtinerea a numeroase drepturi pe care le avem noi astazi.

In tarile comuniste, ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice, asa cum s-a intamplat si in trecutul nu foarte indepartat al Romaniei Comuniste, lasand si o umbra cu privire la importanta acestei zile. Ceea ce au incercat regimurile comuniste a fost sa instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale.

Cele mai încurajatoare citate despre succes Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

*informatii via https://flag.blackened.net

Iti mai recomandam si:

16 bancuri geniale de 1 Mai

1 Mai, la iarba verde: 5 retete de pus in cosul de picnic



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri