Osteoporoza este o afectiune in care producere de os nou nu tine pasul cu distrugerile osoase, fapt ce conduce la oase fragile, cu risc crescut de fracturi.
Excesul de sare. Ingestia crescuta de sare creste eliminare calciului in urina, insa acest efect poate fi influentat de mai multi factori. Studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a comparat dieta DASH (bazata pe cantitati mari de fructe, legume, vitamine si un aport scazut de sare) cu o dieta tipic occidentala, una dintre concluzii fiind aceea ca dieta occidentala cu aport ridicat de sare creste pierderile urnare de calciu. Este recomandat un aport de sare sub 5,8g/zi (2,3 g sodiu pe zi).

Excesul de vitamina A. Rezultatele mai multor studii epidemiologice sugereaza ca un aport pe termen lung de vitamina A (retinol) mai mare de 5000 UI (unitati internationale)/zi se asociaza cu o crestere a demineralizarii osoase si cu riscul crescut de fracturi pe fondul osteoporozei. Desi 5000 UI este mult mai mare decat recomandarea nutritionistilor (3000 UI pentru barbati si 2300 UI pentru femei), exista numeroase suplimente care contin vitamina A in cantitati mult crescute. De aceea este de preferat sa optati pentru complexe de vitamine care nu contin mai mult de 2500 UI de vitamina A, sau suplimente care au 5000 UI de vitamina A dar din care cel putin jumatate provine din beta caroten.

Cand schimbarile din dieta nu sunt suficiente. In unele situatii stilul de viata si dieta recomandata de nutritionist nu pot preveni osteoporoza si fracturile oaselor afectate de osteoporoza. Din fericire exista o serie de medicamente care pot trata cu succes osteoporoza: terapia de substitutie estrogenica (pentru femeile trecute de menopauza), calcitonina injectabila, bisfosfonatii, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici. Numai medicul poate decide daca in cazul dumneavostra. este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole despre sanatate pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
Trusa pentru sanatatea ta
Necesitatile alimentare specifice femeilor
Diskinezia biliara
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri