Tot mai multe persoane se plang de dureri difuze in tot corpul, stare permanenta de oboseala, sensibilitate excesiva, cefalee si tulburari de somn.
- Parestezii sub forma de furnicaturi, amorteli, arsuri, intepaturi;
- “Sindromul picioarelor nelinistite” - senzatia imperioasa de a misca picioarele, mai ales in repaus la peste 30% dintre persoanele cu fibromialgie.
Diagnosticul fibromialgiei:
Diagnosticul bolii este destul de dificil deoarece fibromialgia poate fi usor confundata cu alte boli reumatismale, cu depresia sau oboseala cronica. De-a lungul timpului pacientul cu fibromialgie era purtat intre psihiatru, neurolog si medicul reumatolog. Astazi persoanele cu aceasta afectiune pot beneficia de diagnostic si tratament corect in clinicile de reumatologie. Medicul reumatolog va pune diagnosticul pe baza durerii generalizare cu durata de peste trei luni si prin examenul fizic ce evidentiaza durere la palpare in puncte specifice.
Masuri terapeutice:
Tratamentul cuprinde masuri terapeutice medicamentoase si nemedicamentoase. Principale medicamente folosite in fibromialgie sunt analgeticele, antiinflamatoarele nesteroidiene si steroidiene si antidepresivele. Ultimele si-au dovedit eficienta in aceasta boala, ameliorand calitatea somnului si oboseala dar fara efect pe punctele dureroase la palpare.
Dintre mijloacele nemedicamentoase s-au dovedit eficiente exercitiile fizice (gimnastica , exercitiile de streching, inotul) ele ameliorand durerea musculara, imbunatatind somnul si inlaturand redoarea matinala. Programul de exercitii trebuie sa fie regulat, intreruperea acestuia fiind urmata de reaparitia simptomatologiei. Este indicat ca persoanele diagnosticare cu fibromialgie sa beneficieze de o ingrijire multidisciplinara din partea reumatologului, kinetoterapeutului si psihiatrului.
Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro
Iti recomandam si alte articole pe teme de sanatate de pe Healthy.ro:
Triplul test pentru femei
Arsurile din bucatarie
Durerea in piept
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Caria dentară – ce este și cum se tratează

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri