Cu ajutorul Dr Adrian Gabriel Craciunescu, vom raspunde celor mai frecvente intrebari despre tartru si vom demonta cele mai cunoscute 5 mituri despre detartraj.

Detartrajul, procedeul medical de indepartare a popularei pietre dentare, ascunde temeri nefondate, asteptari eronate sau, pur si simplu opinii controversate ale pacientilor.

Cu ajutorul Dr Adrian Gabriel Craciunescu, medic medicina dentara al cabinetului Low Cost Dent (www.lowcostdent.ro), vom raspunde celor mai frecvente intrebari despre tartru si vom demonta cele mai cunoscute 5 mituri despre detartraj.

Formarea si prezenta tartrului- intre estetica si sanatatea dintilor

Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta adera pe suprafata dintilor dar si pe plombe, punti dentare, implanturi, aparate ortodontice. Initial de o culoare alb galbuie, in timp se coloreaza spre brun cenusiu ca urmare a pigmentilor din alimentatie (de pilda, cafea, tutun, ceai). Dincolo de aspectul estetic, tartrul poate constitui un factor ce favorizeaza aparitia bolii paradontale deoarece, in timp, alaturi de placa bacteriana depusa pe suprafata sa, poate determina inflamarea gingiei, diminuarea suportului osos, mobilitatea dintelui si, in fine, pierderea acestuia.

1. Tartrul apare doar in cazul persoanelor cu igiena deficitara- FALS

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Relatia dintre tartru si igiena dentara poate fi explicata prin procesul de formare al tartrului. Piatra dentara, asa cum este acesta numit in popor, este, in esenta, o placa bacteriana maturata si mineralizata. Curatarea corecta a dintilor, atat din punct de vedere al periajului, cat si al regularitatii, are ca finalitate eliminarea placii bacteriene. Astfel, igiena orala conduce la scaderea probabilitatii de aparitie a tartrului. Trebuie retinut ca atunci cand acesta s-a format, nicio pasta de dinti nu il poate indeparta, fiind necesar un detartraj. Cu toate acestea, exista pacienti care, in ciuda faptului ca au o igiena dentara foarte buna, se confrunta cu aparitia tartrului. Acest fapt este o urmare naturala a unei puternice concentratii de saruri minerale la nivelul salivei, deci, am putea vorbi despre o predispozitie a pacientilor la formarea tartrului. Dr Adrian Gabriel Craciunescu a adaugat ca, in privinta pastelor de dinti existe pe piata, nu exista diferentieri majore din punct de vedere al eficientei. Compozitia pastelor de dinti este similara si un rol esential in prevenirea formarii tartrului il au mai degraba regularitatea periajului (cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa mese) si modalitatea corecta de efectuare a lui.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri