S-a descoperit cea mai noua boala a alimentatiei: ortorexia nervoasa. Ortorexia nervoasa implica obsesia si preocuparea excesiva fata de mancarea considerata a fi sanatoasa.

- Multe dintre persoanele care se confrunta cu ortorexia se confrunta si cu dorinta de a atinge perfectiunea. De multe ori, persoanele suferind de ortorexie isi doresc sa faca totul bine si corect, fiind exagerat de critice fata de propria persoana. Pentru a evita contactul cu mancarea “impura’, plina de chimicale, ortorexicii au tendinta de a se izola social, refuzand iesirile cu prietenii ori membrii ai familiei (refuza spre ex sa mearga la restaurant). Odata cu amplificarea obsesiei fata de un stil de viata ultrasanatos, ortorexicii au tendinta de a aloca mai mult timp organizarii dietei si mai putin companiei celorlalti. Ortorexicii pot fi critici si fata de ceilalti, neintelegand de ce acestia nu aleg un stil alimentar la fel de sanatos ca cel propriu.

Testul Bratman pentru identificarea ortorexiei nervoase:

- Iti petreci mai mult de 3 ore pe zi gandindu-te la dieta ta?
- Iti planifici mesele anticipandu-le cu cateva zile inainte?/
- Consideri ca valoarea nutritionala a alimentelor consumate este mai importanta decat placerea mancatului?
- A scazut calitatea vietii tale de cand s-a imbunatatit calitatea dietei?
- Ai devenit recent mai exigenta cu tine insati?
- Iti creste stima de sine in momentul in care stii ca mananci sanatos?
- Ai renuntat la alimente care iti placeau pentru a consuma alimentele “potrivite’?
- Este dieta ta un pretext de a refuza iesirile in oras, indepartandu-te astfel de familie si prieteni?
- Cand te abati de la dieta, te incearca un sentiment de vinovatie?
- Te simti impacat cu tine si in control total atunci cand mananci sanatos?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Daca raspunzi cu 4 sau 5 de “da” acestor intrebari inseamna ca esti o persoana destul de preocupata de dieta sa si ca ar trebui sa adopti o atitudine mai relaxata.

Daca raspunzi cu “da” tuturor intrebarilor inseamna ca ai o obsesie pentru mancarea santoasa si ca esti preocupata exagerat de dieta sanatoasa.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri