Simpla pronuntare a cuvantului "ateroscleroza" provoaca spaima in randul oamenilor. Aceasta boala reprezinta principala cauza de deces in societatile dezvoltate (Harrison).

Simpla pronuntare a cuvantului "ateroscleroza" provoaca spaima in randul oamenilor. Aceasta boala reprezinta principala cauza de deces in societatile dezvoltate (Harrison).

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza presupune depunerea unor placi de colesterol "rau" pe peretii vaselor impiedicand astfel circularea normala a sangelui. Ca urmare tesuturile sunt slab hranite si, la fel ca orice alta formatiune insufletita, in timp acestea mor daca nu sunt normal hranite. Cea mai mare problema apare atunci cand tesutul prost hranit este inima: ateroscleroza cauzeaza infarct.

Este evident motivul pentru care este bine sa prevenim ateroscleroza si tocmai din acest motiv nicio renuntare nu este un efort prea mare, spun specialistii. Preventia aterosclerozei presupune evitarea factorilor de risc:

Hipertensiune arteriala

Tensiunea arteriala ideala este 120/80 mm Hg. Valorile peste 140/90 mm Hg se considera a fi valori hipertensive cu risc de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Pentru a preveni ateroscleroza si infarctul, valorile tensiunii trebuie urmarite si reglate.

Obezitatea

Spuneam ca ateroscleroza semnifica depunerea colesterolului rau pe vase. Un mod foarte bun de a preveni acest fenomen este evitarea consumului de grasime. In plus, cel putin o data la 5 ani orice persoana ar trebuie sa testeze nivelul colesterolului in sange: nivelul LDL-colesterol ar trebui sa se situeze sub 100 mg/dl. O crestere peste 160 mg/dl reprezinta un risc crescut de boala coronariana. La valori peste 100 mg/dl se recomanda o dieta saraca in grasimi.

Sedentarism si fumatul

Pentru a reduce riscul aparitiei aterosclerozei este indicata realizarea exercitiilor fizice zilnice, timp de minim 30 minute. Exercitiul fizic aerob ajuta la hranirea tesuturilor. Pe de alta parte, fumatul face exact invers: provoaca ischimie, deci moartea tisulara. Din acest motiv sedentarisul si fumatul sunt principalii doi factori care pot si trebuie sa fie evitati!

Sexul masculin si femeile postmenopauza

Femeile sunt protejate de ateroscleroza pana la menopauza de catre hormonii feminini, estrogenii. Se poate spune asadar ca barbati sunt mai predispusi la aceasta boala, dar si femeile dupa aparitia menopauzei. Din pacate acest factor de risc este putin controlabil insa la femei se poate realize o terapie cu substituenti de estrogen postmenopauza.

Concluzii:

Asadar, prevenirea aterosclerozei ar trebuie sa presupuna urmatoarele:

- renuntarea la fumat
- adoptarea unui regim sarac in colesterol
- renuntarea la o viata sedentara, realizarea de efort fizic aerob - moderat (de exemplu jogging)
- reglarea tensiunii arteriale in cazul in care aceasta este crescuta
- mentinerea unei greutati sanatoase
- tratarea eventualelor boli

Sursa: Healthy.ro
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri