Iată cinci dintre cele mai frecvente mituri despre sarcină și adevărul din spatele lor.
”Trebuie să mănânci pentru doi”
Este un mit răspândit că, odată ce ești însărcinată, trebuie să dublezi cantitatea de mâncare pentru a hrăni bebelușul în dezvoltare.
Adevăr: Deși ai nevoie de un aport caloric suplimentar, nu este necesar să mănânci pentru doi. Accentul trebuie să cadă pe o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, calciul și omega-3. Acestea sunt cruciale pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului și oaselor copilului tău.
”Nu poți face sport în timpul sarcinii”
Se crede că sportul poate fi riscant pentru femeile însărcinate și că activitatea fizică ar trebui evitată.
Adevăr: Exercițiile fizice moderate sunt, de fapt, recomandate în timpul sarcinii, cu acordul medicului. Sportul poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, reduce disconfortul din sarcină și ajută la o recuperare mai rapidă după naștere. Activități precum înotul sau mersul pe jos sunt ideale pentru viitoarele mămici.
”Nu este sigur să călătorești în timpul sarcinii”
Mulți cred că femeile însărcinate ar trebui să evite complet călătoriile, mai ales în ultimul trimestru.
Adevăr: În general, călătoriile sunt sigure în timpul sarcinii, cu condiția ca viitoarea mamă să ia măsuri de precauție și să consulte medicul înainte. De regulă, cel mai sigur interval pentru călătorii este în al doilea trimestru, când riscurile legate de sarcină sunt mai mici. Este important să menții un stil de viață activ și să te simți confortabil pe parcursul călătoriei.
”Nașterea este o experiență complet imprevizibilă”
Există ideea că nașterea este un eveniment pe care nu îl poți controla deloc, iar viitoarele mame trebuie să accepte acest lucru.
Adevăr: În realitate, pregătirea pentru naștere poate face o mare diferență. Crearea unui plan de naștere, care include preferințele tale pentru modul în care dorești să decurgă procesul, poate reduce anxietatea și te poate ajuta să ai o experiență mai pozitivă. Comunicarea deschisă cu echipa medicală te ajută să îți gestionezi așteptările și să îți asiguri că lucrurile se vor desfășura cât mai bine posibil.
”Recoltarea celulelor stem nu e necesară”
Unii cred că recoltarea placentei, alături de sângele și țesutul ombilical pentru cea mai mare cantitate de celule stemeste o opțiune costisitoare, fără beneficii reale.
Adevăr: Pregătirile pentru naștere sunt adesea percepute doar în termeni de logistică: achiziționarea mobilierului, hainelor și accesoriilor pentru bebeluș. În afară de aceste pregătiri, este esențial să iei în considerare și deciziile medicale care pot avea un impact pe viață asupra sănătății copilului tău. Recoltarea celulelor stem la naștere are un potențial terapeutic enorm, fiind utilizată pentru a trata peste 80 de boli, inclusiv anumite tipuri de leucemie și alte afecțiuni grave. Celulele stem sunt esențiale în regenerarea țesuturilor și sistemului imunitar. ”Celulele stem recoltate la naștere sunt o resursă neprețuită, având un potențial terapeutic enorm. Ele pot fi utilizate pentru regenerarea sistemului imunitar și tratarea unor boli grave,” explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
Foto fr si main: Julia Zavalishina /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate