13 Iunie 2024 publicat în Sanatate 18 share-uri

Colesterolul rău este, în realitatea noastră, unul dintre cei mai puternici dușmani ai stării de sănătate a omului modern.  LDL colesterol (low density lipoprotein) este acel tip de colesterol responsabil de blocarea vaselor de sânge. În acest caz, lipoproteinele cu densitate mică transportă colesterolul în exces din ficat în tot organismul și îl depune pe pereții vaselor de sânge, ceea ce favorizează apariția plăcilor de aterom. De aici până la declanșarea afecțiunilor severe din zona cardiovasculară mai este doar un pas.

„Valorile mari ale colesterolului pe care le regăsesc în rezultatele analizelor pacienților care ajung la mine în cabinet, mă sperie de-a dreptul. Multe dintre personalele care se programează la evaluări corporale și elaborarea planurilor nutriționale care să le ajute să slăbească prezintă și astfel de dezechilibre și, evident, că în acel moment primul lucru pe care-l fac este acela să rezolv prin alimentație această problemă. Sigur, nu înainte de a discuta cu medicul cardiolog sau medicul de familie al pacientului pe care îl am în față.”, explică nutriționistul Wasim Nazer

Specialistul nutriționist, Wasim Nazer, a elaborat un top 5 alimente care scad colesterolul rău.

1. Ovăz la micul dejun. Studiile au arătat că fulgii de ovăz pot ajuta la scăderea colesterolului. Un bol de fulgi de ovăz sau un terci cu făină de ovăz consumat dimineața, la micul dejun, îți poate aduce multe beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv în privința scăderii colesterolulu

2. Numită și „carnea săracului“, fasolea este cea mai valoroasă sursă de proteine vegetale, conține calciu, fier și fibre solubile care scad colesterolul din sânge. Cum organismul digeră fasolea într-un timp mai îndelungat, te ajută să te simți plin mai mult timp după o masă. Astfel, fasolea este un aliment util pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate.

3. Migdalele, nucile, alunele și alte fructe cu coajă lemnoasă sunt bune pentru inimă, arată numeroase studii.

„Mănâncă 56 de grame de nuci și poți reduce LDL-colesterolul cu aproapre 5%.”, continuă nutriționistul Wasim Nazer.

4. Cireșe sunt diuretice, laxative și conțin pectine, fibre solubile care scad colesterolul din sânge și ameliorează constipația.

5. Studii recente au arătat că usturoiul ajută la prevenirea îngroșării arterelor sau a formării plăcii pe artere. Consumă 2 - 4 căței de usturoi pe zi, proaspăt sau integrat în diverse tipuri de salate.

-


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri