Hallux Valgus este o deformare a piciorului care afectează femeile de zece ori mai des decât bărbații. Articulația de bază a degetului mare împinge spre exterior, iar degetul mare se întoarce spre interior.

La început, această deformare reprezintă de obicei doar o problemă estetică pentru cei afectați, dar în timp aceasta poate cauza dureri severe. Cel târziu în acest moment, deformarea trebuie corectată printr-o intervenție chirurgicală, astfel încât articulația sănu fie deteriorată definitiv de osteoartrită (uzura articulației).

Operație blândă

Filozofia noii tehnici chirurgicale se bazează pe efectuarea procedurilor în zona întregului picior, în special a antepiciorului, într-o manieră minim invazivă, cât mai blândă cu țesuturile moi și cu oasele, efectuând doar incizii mici. Osteotomiile (tăierea oaselor în cazul deformărilor) se efectuează prin aceste incizii minimale la nivelul pielii și sub control radiologic continuu.

Fără șuruburi sau implanturi metalice

Aceste osteotomii nu sunt fixate cu șuruburi sau implanturi metalice, așa cum se întâmplă prin metoda convențională, ci sunt ținute în poziție folosind bandaje și încălțăminte speciale. Acest lucru permite pacienților să exercite greutatea completă pe picior, fără cârje, după 1-2 zile, o vindecare mai rapidă a rănilor și mult mai puțină durere decât după tehnicile chirurgicale deschise.

Procdură unică fără anestezie generală

Această nouă tehnică minim invazivă poate fi efectuată sub anestezie locală. Durata operației este semnificativ redusă. Prin utilizarea șuruburilor cu autodizolvare, nu este necesară nicio intervenție chirurgicală suplimentară pentru îndepărtarea metalului. 80% dintre pacienți nu au nevoie de medicamente pentru durere după operație.

Avantajul noilor tehnici este că este posibilă o întoarcere mai rapidă la profesie, sport se poate practica de obicei după doar cinci până la șase săptămâni.

Fără pantoful post-operator deschis

1. Pantoful post-operator de hallux trebuia purtat șase săptămâni după operația deschisă.

2. Prin noua tehnică chirugicală, la o săptămână după operație pot fi purtați balerinii comozi și plăcuți din punct de vedere estetic, pentru o durată de numai trei-patru săptămâni.

Alte indicații medicale

În afară de hallux valgus, această tehnică poate fi folosită și pentru corectarea altor deformări în zona metatarsului și pentru intervențiile în zona retropiciorului (degete în „ciocan”, pinten calcaneu, dureri metatarsiene, deformarea Haglund etc.).

Procedură efectuată de chirurgi autorizați

Deoarece această tehnică chirurgicală este foarte solicitantă, poate fi efectuată numai de către medici instruiți și autorizați în chirurgia minim invazivă a piciorului.

Spitalizarea este de 2 zile. Practicarea sportului este posibilă la doar 5 – 6 săptămâni după operație.

Chirurgia minim invazivă a piciorului - Hallux Valgus - PremiQaMed

Tratamentul monturilor in Spitalul Privat Döbling (youtube.com)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri