24 Aprilie 2023 publicat în Sanatate 2 share-uri

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. De asemenea, obezitatea poate avea impact asupra întregului parcurs în viață al copiilor și prin probleme de sănătate emoțională și mentală, bullying și lipsa încrederii în sine, rezultate educaționale slabe. Prevenirea obezității infantile, poate avea rate de succes de peste 80%, oferind șanse mai bune pentru reducerea complicațiilor pe termen lung.

Pornind de la aceste evaluări Asociația „Academia de Sport și Nutriție Alexander Florescu” (ASNAF) au lansat vineri, 3 martie, în ajunul Zilei Mondiale a Obezității, programul de combatere a obezității infantile ”VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS”.

Programul ”VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS” înseamnă realizarea, alături de antrenorul Alexander Florescu, a unor programe de antrenament bazate pe exerciții care folosesc greutatea corpului, combinate cu programe de nutriție personalizate. Este un program pilot, adresat copiilor cu vârste între 6 și 15 ani.

Practicarea exercițiilor fizice este foarte importantă pentru dezvoltarea și creșterea copilului, îmbunătățindu-i sănătatea. Sportul consolidează scheletul, fortifică inima și plămânii, ajută copilul să-și coordoneze mișcările corpului, întărește imunitatea, echilibrează sistemul endocrin și asigură o stare generală de bine.

O alimentație sănătoasă presupune consumul unei varietăți de alimente nutritive, combinate echilibrat la fiecare masă. Prin parteneriatul cu echipa de catering asociată în proiect, copiii vor primi mesele de prânz și cină, gătite proaspăt, cu ingrediente de calitate, sănătoase. Deși orice aliment poate fi încadrat într-un stil de viață sănătos, nu toate alimentele contribuie pozitiv la sănătate și greutate. Obiceiurile sănătoase care încep din copilărie vor fi mult mai probabil urmate pe tot parcursul vieții. În majoritatea cazurilor, erorile alimentare provin din lipsa timpului, iar copiii se îndreaptă spre alimentele de tip fast-food, primesc bani pentru gustări de la magazin, toate acestea conducând la obiceiuri alimentare nesănătoase.

În cadrul claselor de Gastronomie Educativă copiii vor fi învățați să combine alimentele sănătos, să conștientizeze ce și când mănâncă, care sunt preparatele care dăunează corpului și duc la obezitate și mai ales, cum să aplice acasă aceste informații.

Temele pentru acasă ale copiilor nu sunt întotdeauna cel mai plăcut lucru nici pentru părinți, dar nici pentru cei mici, Pentru un plan personalizat pentru slăbire sănătoasă, fiecare copil va beneficia de un consult medical de specialitate în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”. La startul programului, imediat după înscriere, fiecare copil va parcurge un set de analize și consultații medicale, astfel încât să fie cunoscute nevoile organismului, capacitatea de efort fizic, intoleranțele alimentare etc.

“Iubesc copiii și, activând în domeniul acesta de atâta timp, am văzut mulți copii obezi, din ce în ce mai mulți, dat fiind faptul că ocupăm primul loc în Europa la gradul de obezitate. Am hotărât să vin în ajutorul lor pentru a-i scăpa de anumite probleme de sănătate și să reușesc să le introduc sportul în rutina lor zilnică. Obezitatea este un subiect delicat, iar oamenii care suferă de această boală, pe lângă aspectul fizic, au foarte multe probleme de sănătate. De vină sunt mai mulți factori, însă problema începe de cele mai multe ori de acasă, de aceea, scopul nostru este de a-i îndruma și pe părinții acestor copii, de a fi alături de ei pe tot parcursul programului, astfel încât să înțeleagă importanța unui stil de viață sănătos. De asemenea, un alt factor este și societatea în care trăim, tehnologia, anturajul", a declarat Alexander Florescu, fondatorul programului “VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri